diumenge, 20 de novembre del 2016

AIGUAFREDA - FONT DELS ENAMORATS – GORG DE LA SORT – LA FRAU – AIGUAFREDA DE DALT – FONT FRESCA - DOLMEN DE CRUILLES – DOLMEN DE CAN SERRA DE L’ARCA – CAN SERRA DE L’ARCA – PUIGSEC – FONT DEL PONTASCO 2016 11 19


El Tagamanent vist des de la Serra de l'Arca

Petita caminada pel Vallès oriental on triem d'inici i arribada la localitat d'Aiguafreda, per resseguir una bona part l'itinerari local PR-C200 i un trosset del GR2, els quals ens portaran per bon camí a fabulosos recons, com l'amagat Gorg de la Sort, l'artístic indret de la Frau o l'estupend paratge de l'església de Sant Martí d'Aiguafreda de Dalt. Farem camí visitant també prehistòrics dòlmens com el de la Serra de l'Arca i gaudint de bones vistes del Pla de la Calma i el massís de Tagamanent. Una ruta en tot moment distreta i agradable de fer.


El nostre itinerari d'avui el vam iniciar a la residència La Font d'Aiguafreda, on tenim un espaiós aparcament per deixar el cotxe. De seguida ens trobem la Font dels Enamorats, on veurem a la seva esquerra, les indicacions del PR-C 200 que seguirem, abandonem la zona urbana. Seguim aquest bonic camí on passarem per la Resclosa, indicada a uns 20 metres del camí, a la Riera de Martinet, tornem al camí i de seguida travessarem un petit pont a la riera, on ja veurem més el Gorg de la Sort, aconsellem apropar-se a veure'l. 

Som ja a l'altra banda de la riera i ara ens toca pujar decididament uns metres fins a la pista que ens conduirà al mas de la Frau. Saludem a l'escultor Paco Ballesteros, admirant algunes de les seves obres que trobem al voltant de la casa. Continuem de pujada cap a Aiguafreda de Dalt on podrem visitar l'església de Sant Martí, la Cova de l'ermita, la font i el seu Comunidor entre altres llocs al voltant. 

Continuem per la pista que va a l'antiga Font Fresca, i que també passa per les ruïnes de la casa del Saüc, excel·lent mirador. Ara pujarem per un pedregós sender, passant per la cova de l'infern, fins a arribar a una ampla pista, on ara agafarem en baixada per després tornar al mateix lloc, una vegada hem visitat al Dolmen de Cruïlles. 

Seguim pujant la pista (hem deixat el PR-C200) arribarem a un trencall de pistes que es diu les Quatre Carreteres, triem la dreta deixant a l'esquerre el camí que baixa a Vilargent. Seguim i una vegada passat la línia d'alta tensió, ens desviarem a l'esquerre per una pista en desús que es converteix en un bonic sender. 

Continuem pujant fins a sortir a la pista del Brull GR2, triem a l'esquerra fins al Dolmen de la Serra de l'Arca (indicat). Desfem camí pel GR2 i continuem ara de baixada amb direcció Aiguafreda i amb bones vistes del Montseny. Passem per la casa de la Serra de l'Arca i de seguida per la Balma de la Serra de l'Arca, farem drecera per la Barraca de l'Aragall i arribarem al curiós Molí de Vent a la urbanització. 

Ara deixarem el GR2 traspassant els carrers d'Aiguafreda fins a la Font del Pontasco, on sortirem a la carretera de Ribes i d'aquí fins a l'aparcament de La Font, inici i final d'aquesta excursió.

DISTANCIA: 13,70 quilòmetres - DESNIVELL: 419,00 metres. - DURADA: 4,00 hores, dediquen un total de 5,07 hores. (Ruta sentyalizada)

Iniciem la caminada al Residencial de La Font d'Aiguafreda, situat al costat de la mateixa Font dels Enamorats, amb un xic fresquet de bon matí, resseguirem el PR-C200 a la bora de la riera de Martinet.

Passem per la Font dels Enamorats força coneguda per tota la comarca.

El camí que comencem es força preciós.

 
Ens desviem 20 metres per apropar-nos a La Renclusa de la riera de Martinet

Per la Riera de Martinet. Aquesta riera fa de línia divisòria entre els termes d'Aiguafreda i Seva.

Gorg de la Sort


El Gorg de la Sort vist des de dalt.

Agafem pista cap a La Frau

La Frau

El centre d'art i natura La Frau, és la seu i residencia permanent de les exposicions del pintor i escultor polifacètic Paco Ballesteros, amb un col·lecció de quadres repartits d'arreu del món.

Escultura de Drac, en ferro forjat, al centre d'un estanc a La Frau

La bonica masia de La Frau


Pugem cap Sant Martí d'Aiguafreda

Arribem a Aiguafreda de Dalt

El Comunidor del segle XIII amb la creu al mig, un lloc on aprofitarem per esmorzar.

Vistes des del Comunidor

Aiguafreda de Dalt

El 5 d’agost de l’any 898 el bisbe Gotmar d’Osona, a precs de l’abadessa Emma, filla del comte Guifré I, va consagrar l’església de Sant Martí i fou el centre parroquial d’Aiguafreda entre els segles IX- XIX.

Font Fresca, documentada al any 898

El Sauc

Vistes de Centelles des de Sauc


Pujarem per un sender pedregós, passant per la Cova de l'Infern.

 Dolmen de Cruilles

Període: Calcolític (2200 ac / 1800 ac).
Excavacions: Centre Excursionista de Vic (CEV), el 1917.

Un fabulós sender ens portarà al Dolmen de Can Serra de l'Arca.

Dolmen de Can Serra de l'Arca

Els dolmens montsenyencs que han estat trobats majoritàriament a la Serra de l'Arca, entre Aiguafreda i el Brull, daten del final del Neolític, al voltant del segon mil·leni abans de Crist. Són sepulcres megalítics a l'interior dels quals s'inhumaven els cadàvers envoltats de les seves armes i d'algunes ofrenes.

Vistes del Tagamanent des de can Serra de l'Arca

Vistes al Puigsagordi

Can Serra de l'Arca

Vistes del massís del Matagalls

Balma de Can Serra

Entrem a la urbanització pel Puigsec


El Molí de Vent

Font del Pontasco en Aiguafreda

Deixem la carretera de Ribes per pujar a la Residencia de la Font, punt de inici i final de la nostra ruta d'avui.



Gràcies i fins a la propera !!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada