dilluns, 8 de juny del 2015

BAGÀ - VIA VERDA NICOLAU - SANT JOAN D'AVELLANET - 2013/02/17



Monument al ferrocarril fuster de la Via Nicolau a Bagà.


Petita caminada, més semblat a un tranquil passeig, que comencen a la vila de Bagà, per fer un tram de la recuperada Via Verda Nicolau, que segueix el traçat de l'antic ferrocarril que transportava fusta entre Guardiola i Gisclareny. Un recorregut ideal per fer amb nens, pel distret que arriba a ser, es passa per diferents infraestructures, dos túnels, passarel·les de fusta, un pont penjat amb cable de 35 metres, i també ens trobarem pel camí amb una vagoneta carregada de fusta, per finalment arribar a l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet, al costat de l'ermita que li dona nom, on hi ha una font i una zona de pícnic que sempre anirà molt bé per fer una parada de descans. Nosaltres la tornada la vam fer per la carretera que baixa a Bagá, per tindre una visió diferent de la ruta, però també es bona tria tornar pel mateix itinerari.

APROXIMACIÓ: Per l’Eix del Llobregat arribarem fins a Bagà, fen des de Barcelona 121 km., Deixarem l’Eix per la sortida Bagà Sud i aparquem a la Rambla Raval, al costat del monument al tren de càrrega de fusta de la Via Nicolau. Des d’aquest punt començarem la ruta.
DISTANCIA: 8,80 kms.  DURADA: 2,35 hores


El Pont de la Vila, també anomenat Pont Pinós. D’estil medieval i compost per dues arcades, es troba ben a prop de l’antic recinte emmurallat, proporcionant l’accés al nucli per sota de l’església de Sant Esteve. El pont s’alça sobre el riu Bastareny, un important afluent del Llobregat que neix a 1077 metres d’alçada, a les fonts de l’Adou, també dites del Bastareny, que es troben al terme municipal de Gisclareny – municipi veí – però amb accés des de Bagà.




L’església de Sant Esteve és de construcció gòtica. Consagrada l’any 1.339 i acabada un segle més tard, reemplaça un edifici anterior documentat des del segle X.

Durant la baixa edat mitjana, una de les principals activitats econòmiques de la vila era la producció de farina i també de draps. Per fer-ho, es van construir dos molins que aprofitaven la força de l’aigua del riu Bastareny per a la molta. Ja al segle XIX, el riu i la força de l’aigua van ser aprofitats per a usos industrials.

Cartell informatiu de la Via Nicolau a l'inici del trajecte.



La proximitat del Riu Bastareny ofereix una immillorable vista de la vall flanquejada per la població de Bagà.



El primer tunel del recorregut.


Segon tunel





Vagoneta de fusta al camí

El pont penjant de 35 metres

L'entorn del camí i les vistes són d'una gran bellesa.

La zona de picnic a Sant Joan de l'Avellanet

L'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet, espai on el visitant podra veure una mostra de la flora i la fauna que hi ha al parc natural del Cadí- Moixero. L'espai s'ha concebut com una instal.lacio complementaria del centre de recepcio i acolliment que el parc ja te a Baga.

La font de l'Avellanet


El pont penjant des del GR



Arribem a Bagà

El bonic centre historic de Bagà


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada