diumenge, 13 de novembre del 2016

OLOST - PANTÀ DE LA GAVARRESA - CAMÍ RAL - SANTA CREU DE JUTGLAR - ERMITA DE SANT ADJUTORI 2016 11 12


Església de Santa Maria d'Olost.

Avui decidim fer caminada per l'altiplà del Lluçanès, surtin de la històrica localitat d'Olost, on travessarem per pistes i durant pràcticament tota la ruta, bonics i extensos camps de conreu. Visitarem diversos punts, com ara, el tranquil embassament de la Gavarresa o d'Olost, per continuar fins al poblet de Santa Creu de Jutglar, on visitarem la seva església, tornarem durant una bona estona per la part alta de Codinac, gaudint de bones vistes, per arribar-nos finalment a l'ermita de Sant Adjutori, excel·lent mirador d'Olost. Una bona passejada.


ITINERARI: Comencem el nostre itinerari a la plaça Major d'Olost, on de seguida quedem bocabadats per la magnitud de la seva església. Continuem cap amunt creuant el poble pel carrer de Berga, passant per l'ajuntament d'aquesta històrica població, fins a arribar a la part alta del poble, on hi ha el trencant de can Ciuró, al camí de Sant Adjutori. Triem a la dreta, cap a la font de la Casanova, i ens desviem pel segon trencall a l'esquerre, baixem i de seguida trobem a l'esquerre, indicada per un retol, la Font.

Continuem per la mateixa pista, cap al Reixac, on poc després triarem la pista de l'esquerra, on passarem pel costat d'un dipòsit verd, i ara de baixada fins al trencant del Molí del Reixac, que deixem a la nostra esquerra. Continuem per la pista, creuant el Torrentó, i pujant fins al mas del Reixac, on girarem 180º cap a l'esquerra abans d'entrar, per baixar al Reixagó. Aquí continuarem de baixada per la banda esquerra fins a la presa del pantà de la Gavarresa, per després desfer camí i tornar a pujar al Reixagó.

Seguim per la pista, de nou en baixada cap a l'embassament, on abans trobarem un aparcament i un bonic mirador a l'embassament. Seguim per la pista, ara Camí Ral, passant per encantadors llocs a la bora de l'aigua, fins que arribem a un pont que travessa l'embassament i que ens enfilarà seguint recte, cap al poblet de Santa Creu del Jutglar. Ens apropem al encantador indret de l'església de la Santa Creu. Nosaltres triem desfer camí fins al pont del pantà, ara que també es pot continuar pel Pla de la Casa nova del Reixac, pocs metres abans d'arribar al pont, tombem a la dreta, on són les indicacions dels Plans de Codinac. 

Ens apropem a veure el pantá per aquesta banda. Fem pujada fins a trobar la pista gran, que no deixarem en bona estona, travessant la riera i la masia de la Gabarresa, fins a arribar de nou, a la cruïlla de can Ciuró, on continuarem a la dreta fins a l'ermita de Sant Adjutori. Bonic lloc. A la creu del mirador, baixarem per un enfilat sender, una mica desfet, fins als afores d'Olost, ara ja, travessem els carrers fins a arribar al punt de sortida. 

DISTANCIA: 15,44 quilòmetres. DESNIVELL: 378 metres - DURADA: 3,50 hores caminant - Nosaltres dediquem un total de 4,45 hores.




Iniciem la ruta a la plaça Major d'Olost, justament on és l'església de Santa Maria, en un dia que serà bastant grisos, on les fotos no faran justícia de l'esplendor del paisatge, però on tindrem bona temperatura per caminar. Travessem de bon matí  els carrers buits cap a la zona elevada del poble, on sortirem al camí de Sant Adjutori.

Camí a la Font de la Casanova.

Font de la Casanova

És una de les fonts més conegudes i característiques del municipi, ja que en ella, temps enrera, si havien celebrat aplecs de sardanes i en especial concursos d'amanides i truites en el transcurs de la Festa Major.

Agafarem el camí de l'esquerre on veurem un dipòsit.

A l'esquerre tenim el Molí de Reixac


Pujada al Reixac


Mas el Reixac, després passarem pel Reixagó i allí baixarem cap a la presa de la Gavarresa.

Presa de la Gavarresa

Embassament de la Gavarresa, vistes des de la presa.


Panel informatiu del Pantà de la Gavarresa o d'Olost.

Mirador natural al aparcament

És la zona humida més important del Lluçanès, sobretot per les seva fauna.
Es tracta d'un pantà artificial, originat per una presa de dimensions considerables i destinat a l'abastament d'aigua al municipi d'Olost i a usos agraris i ramaders.

Plataforma de pesca al embassament

A la zona s'hi practica la pesca i la caça i és força freqüentada com a zona de picnic.

Pont del embassament

Part estreta del embassament, des del pont.

Pujem Camí Ral cap a Santa Maria de Jutglar.


Vistes del santuari de la Mare de Dèu de Lourdes a Prats de Lluçanes des de Santa Maria de Jutglar.

Santa Maria de Jutglar

Recomanem visitar la plaça de l'església i la Casa Gran, antic punt de reunió dels jurats del Lluçanès.





La esglesia de Santa Maria.
Les primeres notícies sobre Santa Creu són del 984: hi apareix l'església de Santa Creu depenent de l'església de Santa Maria d'Olost (el 1878 esdevindrà parròquia independent). Cap el 1733 es va construir una nova església, la que hi ha avui, uns metres apartada de l'antiga.


Desfem camí i tornem al pantà pel camí dels Plans de Codinac.

Vistes del pantà des de banda de Codinac.




Per els Plans de Codinac.

Riera de la Gavarresa

La Gabarresa

Ara, direcció a la Ermita de Sant Adjutori

Ermita de Sant Adjutori integrada al mas.

L' ermita de sant Adjutori, a 623 m d'altitud, es va acabar de construir el 1717. L'ermita domina tota la vall i, per això, des d'allà es pot contemplar una excel·lent panoràmica del poble.

Mirador a Sant Adjutori. Baixarem per un sender, darrere la creu, per arribar als afores d'Olost.

Solament queda travessar els carrers d'Olost per arribar al punt d'inici i final d'aquesta bonica passejada. No marxarem sense abans passar per la Fonda Sala i degustar el seu recomanable menu !


Gràcies i fins a la propera !!



Segons la llegenda que envolta la construcció d’aquesta església, una família propietària d’Olost, després d’anys sense poder tenir descendència, va prometre que pagaria un campanar si la Mare de Déu de l’Assumpta els ajudava a tenir un fill: van tenir bessons.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada