dimecres, 7 de maig del 2014

CANTONIGROS - SANTUARI DE LA MARE DE DEU DE CABRERA - PLA DEL PRAT - PLA DE AIATS - AIATS - 2013/08/23


EL PLA DE AIATS

Preciosa volta que ens proporciona la vista de dos diferents punts interessants del Cabrerès, el cim de Cabrera i el bonic cingle del Pla d'Aiats. Realitzarem el recorregut de forma contrària a la tradicional excursió, deixant el mirador d'Aiats per al final. L'enorme panoràmica que podem gaudir a les muntanyes de Cabrera i del Pla d'Aiats, resulta sorprenent, per això, val la pena triar un dia amb bona climatologia. L'excursió amb tranquil·litat ens porta poc més de sis hores, posem que el nivell és moderat pel descens al Grau de l'Escaleta per on hem d'anar amb compte. Molt recomanable amb qualsevol sentit.



INICI I FINAL: Comencem travessant el Pont de la Rotllada (cartell indicador) entre els quilòmetres 23 i 24 de la carretera de Roda de Ter a Cantonigròs (C-153) poc abans d’arribar a Can Puntí.

ITINERARI: Agafem la pista de l’esquerre i enfilem passant recte per la cruïlla de Caselles, poc després passarem pel desviament del mas d’Aiats que el deixem a l’esquerre. De seguida passem per la Font de la Pietat i continuem en pujada pel camí sempre indicat. Creuarem diverses vegades el torrent d’Aiats fent ziga-zagues per després passar pel costat del Pas Estret i el Puig dels Llops fins que arribem al Coll de Bram, on arriba el Camí de Cabrera. (Pal indicador)

Continuem al nord uns pocs metres i trobarem de seguida les Escales de Cabrera, per pujar el cingle i gaudir de les impressionants vistes, amb cura, fins a arribar al Santuari de la Mare de Déu de Cabrera. Resseguim la cinglera per un pas tallat amb molta caiguda fins a arribar al cim de Cabrera (1.308 m), on tenim una taula d’orientació, la senyera.i alguns restes del Castell de Cabrera. Nosaltres en compte de baixar la cinglera per les grapes direcció nord, desfem camí i esmorzem al costat del Santuari. Un lloc encantador.

Tornem per les escales de Cabrera fins a arribar al coll de Bram, on a l’esquerre ens endinsarem per l’obaga direcció sud (senyals de color vermell i blau) on haurem de superar un curt pas amb corda, una mica complicat per la superfície relliscosa i humida del camí. Continuem el camí fressat, fen ziga-zaga passant per un faig de gran dimensió fins a sortir del bosc a un paisatge obert ple de falguera. Passarem les restes de les Cabanes d’Aiats planejant dalt dels cingles d’Aiats fins a arribar al Morral del Pla Xic, coronat per una estelada i on gaudim d’una espectacular panoràmica. (Un bon lloc per descansar) 

Desfem camí fins a les Cabanes d’Aiats on tombarem en baixada a l’esquerre. Es tracta d'una baixada forta, que val la pena agafar-la amb calma i gaudir de la visió del paredó del Morral. Aquest camí ens portés fins al mas d'Aiats on el travessarem fins a agafar la pista d'anada a l’esquerre, per a després anar tot recta fins al punt d'inici.

DURADA: 4,55 hores caminant - 6,25 hores total amb parades. DESNIVELL: 770 metres 

Al inici de la pista que surt del Pont de la Rotllada 



Vistes pujant pel torrent d'Aiats al coll de Bram.



Al coll de Bram on arriba el camí de Cabrera (Pal indicador)
Pujada de les escales cap al Santuari de Cabrera 


Vistes des de dalt de les escales al coll

MARE DE DEU DE CABRERA


El santuari de la Mare de Déu de Cabrera data els seus inicis en l’església del castell de Cabrera, documentada des de el 1124.El terratremol de 1428 enderrocà l’església i varen tornar a reedificar-la. El santuari actual és del 1641. El campanar és posterior, igual que la casa dels ermitans, refeta durant el segle XVII. L’antiga imatge de marbre del segle XIII fou destruïda en el 1936 a l’inici de la guerra cívil espanyola.


Cim de Cabrera (1.308 m)


El pas estret amb alçada de vertigen 
VISTES DE SANT JULIA DE CABRERA

Santuari de la Mare de deu de Cabrera 




CAP  AIATS

Cami paner per dalt dels cingles d'Aiats 

Al mirador del Morral del Pla Xic (1.311 metres)

Vistes a sobre la pared del Pla d'Aiats, un bonic mirador.

Baixem pel Grau de l'Escaleta

El tall d'Aiats

Forta baixada pel grau de l'escaleta

Al Mas d'Aiats

Final del recorregut, al fons de la foto, bona part del Pla d'Aiats i a la dreta quedará la banda de Cabrera, una bonica excursió. 

gracies i fins a per un altre !!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada