diumenge, 17 de gener del 2016

GARRAF II / CAN GRAU - PUIG DE LA MOLA - AVENCS DE LES BANDERES, DEL PUIG ESCANYADOR, PLA DE LES BASSES I DE L'ESQUERRÀ 2016/ 01/ 17



Puig de la Mola

Tornem a endinsar-nos pel Parc Natural del Garraf, sempre seduïts pel seu paisatge muntanyós diferent, amb les seves característiques roques calcàries de color gris, d'espessos matolls baixos i travessat per cavitats, avencs i canals formats per la dissolució de la roca amb l'aire i l'aigua. Aquesta vegada anirem entre les poblacions d'Olivella i Olesa de Bonesvalls, resseguint un recorregut molt variat, que ens ha permès gaudir del característic paisatge. La ruta, circular, la comencem a l'aparcament de la casa de colònies Can Grau, que porta al cim del Puig de la Mola, punt culminant comarcal del Garraf de precioses vistes, per després fer visita fins a cinc avencs, on és, el famós avenc de l'Esquerrà. També trobarem pel camí curioses i antigues construccions de pedra seca que delataran la presència humana. Recomanem fer de postres, la visita al bonic poble d'Olivella.



APROXIMACIÓ: Per Sant Pere de Ribes, carretera BV-2111. Passat el km 16, comença la carretera d'Olivella a la Pleta. La casa està a 3,5 km. Uns metres abans d'arribar, a la dreta al costat d'una bassa, es disposa d'un bon aparcament.

ITINERARI: Sortim de l'aparcament de Can Grau i prenem un petit corriol a la masia, on triarem el GR 5 en pujada al pedró dalt del turó. A la bifurcació agafem la pista, que porta fins a Olesa de Bonesvalls, després d'un parell de km ens desviem a la dreta i seguim el sender que ens portarà fins al cim del Puig de la Mola amb 534 metres d'altitud sostre comarcal.

Desfem uns metres i continuem per la pista amb suau baixada pel GR 92-3 en arribar a la primera corba pronunciada, trobem un indicador del GR a l’esquerre on ens desviarem uns metres per visitar l'Avenc de les Banderes que es troba sota el Puig de l’Astor. Tornem al GR continuant per la pista fins al Puig de l'Escampador on trobarem al costat de la pista, l'avenc del mateix nom. Continuem per la pista passant pel Pla de la Bomba, Pla de les Basses i passades les ruïnes del Corral de l'Escampador tombarem pronunciadament a l’esquerre deixant el GR.

De seguida passarem per una construcció de pedra seca cilíndrica, semblat a un pou molt ample i de seguida trobarem a mà dreta la bonica barraca de pedra seca del Jaume. Continuarem sempre a mà esquerra creuant pel Fondo de Legó, el de Gilagós i el del Pi d’en Lluc fins a topar amb el GR 5, on nosaltres entrarem pel corriol per apropar-nos i no trobar l'Avenc de la Figuerota.

Continuem pel GR 5, passant per l'impressionant Avenc de l’Esquerrè i no deixar-lo fins a arribar a Can Grau i l'aparcament. 

DISTANCIA: 12,50 quilometres - DURACIO: 4,05 hores caminant i 4,56 hores total

NOTA: El Parc del Garraf te molts forats amagats i algunes de les avencs poden tenir molts metres de profunditat i us recomanem que se extremi la precaució si surt dels senders i camins senyalitzats.

Comencem el dia amb bon fred, sortint del aparcament que hi ha sota de Can Grau. Enfilem el recorregut pel Itinerari Sensorial de Can Grau

Deixem la pista i ens endinsem a l'únic tram de bosc que trobem a la pujada. És una zona de bosc típicament mediterrani, on hi predomina el pi.

Ens enfilem per un terreny pedregós i amb vegetació baixa d'arbusts, esbarzers i bruc.


Ens desviem uns metres de la ruta per visitar la Baume a la pared, sota el Puig de la Mola

Ja veiem el Puig de la Mola

Arribem al sostre comarcal del Garraf, amb un vèrtex geodèsic i una torre de guaita que coronen el cim.



Des del cim, tenim unes bones vistes, podem veure perfectament Montserrat



També albirem el pic de La Mola del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac.

Vilafranca del Penedes


Avenc de les Banderes, de 15 metres de recorregut.


Per veure i saber més de com és l'avenc, (((  Pinxar aqui ))) com sempre donem gràcies al magnifico bloc de ESPELEOBLOC







Avenc Puig Escanyador, no es veu facilment i es tapat per seguretat per unes branques. 
De 12 metres de fondària i 15 metres de recorregut.


Antic pou d'aigua a la zona de l'Escampador


Barraca de pedra seca d'en Jaume.



Palmitos salvatges



Avenc de l'Esquerrà 

Profunditat -337 metres  Recorregut total 1400 metres

La boca d'entrada té uns 5 m de diàmetre i dóna pas al pou Faura i Sans de 68 m. També hi ha just al al costat de la boca una altra entrada molt més petita que si optem per entrar per ella ens portaria al mateix pou. És el més profund del Garraf i el segon de tot Catalunya. 



Per veure i saber més de com és l'avenc, ((( Pinxar aquí ))), com sempre donem gràcies al magnifico bloc de ESPELEOBLOC.

A la boca de aquest avenc, que ben segur impresiona enfilarse.


El Parc Natural del Garraf és un altre d'aquests llocs tan propers i tan desconeguts, perfeccte per passejar tranquil·lament, gaudir de un paisatge diferent, dur i abrupte. 


Pedró capella al GR 5

Arribant a Can Grau


Itinerari Sensorial de Can Grau pretén adaptar-se a una oferta universal que inclou des d'infants no lectors (que poden recórrer l'itinerari sols i contribuir així al seu desenvolupament sensorial) a adults lectors que mitjançant un joc de sensacions poden gaudir de diferents experiències sensorials durant el seu recorregut. L'itinerari és visible des d'un punt d'observació situat a la plaça exterior de l'Escola de Natura Can Grau, que es localitza en un petit turó, i que garanteix el control visual dels participants per part d'un observador.

Casa de colonias de Can Grau

Antiga masia vitivinícola del s.XIV situada en un punt enlairat amb un paisatge molt característic. Disposa d'un itinerari adaptat per a persones amb deficiència visual. La casa comparteix espai amb l'Observatori astronòmic del Garraf que compta amb un equipament capdavanter en la observació del cel.

 Observatori astronòmic del Garraf.
Al fons el cim de La Morella i la cúpula del radar meteorològic.

Carretera a baix, ens dediquem a fer una volta per la bonica localitat d'Olivella, que ben segur val la pena. Esglesia d'Olivella



Imatges de la població d'Olivella




A la baixada fem aquesta curiosa foto, com si fos d'una maqueta, de la part de dalt de l'Església de Sant Pere de Ribes.


Gracies i fins a un altre !!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada