dilluns, 8 d’agost del 2016

SENTFORES (LA GUIXA) - SANT JOAN DEL GALÍ - SANT SEBASTIÀ - SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER - EL MÈDER - SENTFORES 2016 08 06


Campanar de l'ermita de Sant Sebastià


Petita caminada circular per la comarca de l'Osona, sortint de la població de Sentfores (La Guixa) en la que passarem per boniques masies de la plana de Vic, arribant a l'antiga ermita de Sant Joan del Galí, per després pujar a l'ermita de Sant Sebastià, fabulós mirador de la comarca, per continuar de baixada i visitar la localitat de Sta. Eulàlia de Riuprimer. Després, de tornada, farem una bona part de l'encantador recorregut ambiental del riu Méder. Tot plegat formarà un itinerari còmode i molt variat de paisatges, on podrem gaudir d'una bona caminada.





APROXIMACIÓ: 
Per la carretera C-17 sortir en la primera sortida de Vic, a la rotonda sortir per la tercera sortida direcció Sta. Eulàlia de Riuprimer. Farem uns 100 metres, a la intersecció girar a la dreta direcció Sta. Eulàlia, a l'altra intersecció girem a l'esquerra direcció Sta. Eulàlia de Riuprimer per la carretera BV-4316 fins a arribar al poble Sentfores (La Guixa) 

ITINERARI:
 Comencem a caminar a dos quarts de vuit pel carrer de les Escoles, justament al darrere de l'església de Sant Martí de Sentfores. Continuem pel carrer de la Marinada, creuem la BV 4316 i de seguida tomben a l'esquerre pel carrer del Call, que continuarem fins a la pista que travessa el riu Meder i on trobarem uns cartells indicadors, aquet serà el punt del bucle, nosaltres deixarem a l'esquerre el camí que farem de tornada. 

Continuarem i de seguida trenquem a l'esquerre passant pel mig del Mas de Can Rafel, seguim recte fins al primer desviament asfaltat on triem l'esquerre passant per La Codina, continuem recte peal costat de la riera de Sant Joan del Galí, per creuar-la i després passar pel mas de Masferrer, continuem recte passant pel Marcer, continuem per la pista fins a arribar a l'Ermengol on tombarem a l'esquerre. Una vegada passem pel Franc, trenquem a la dreta i passem pel mas El Roure, El Galí, fins que arribem a l'ermita de Sant Joan del Galí. 

Continuem caminant uns metres més de pista i arribem a la carretera C-154, que agafem direcció Olost durant un parell de quilòmetres, no té molt de trànsit, la qual cosa va bé per admirar el paisatge de la muntanya de Sant Sebastià. Just passat el quilòmetre cinc, agafem el desviament a l'esquerre on és el Molí de la Pujada. Estem ara al PRC-41, que creurà la riera de Sant Bartomeu i que ens enfilés per la Baga de la Pujada, per un espès bosc, on seguirem les marques grogues i blanques, com opció, podrem triar alguna drecera marcada que ens estalviaran un poc de ziga-zaga que dibuixa la pista.

 Deixarem enrere la masia de Les Casetes i agafarem un bonic sender fins a l'ermita de Sant Sebastià, (770 metres) lloc històric i bon mirador de la plana de Vic. (Tenim font) La baixada la farem per la pista del Camí de Sant Sebastià, que baixa molt directe cap Santa Eulàlia. Deixarem la pista a una corba, en Les Acàcies, (drecera) para passar per Can Tió i arribar a la carretera BV-4316, que ens portarà després de fer uns cent metros a la localitat de Santa Eulàlia de Riuprimer. 

Creuem pel centre la població i baixem a la riera de Muntanyola pel camí on es va al camp de futbol, continuant al seu costat que de seguida es converteix en el riu Meder, que l'acompanyarem direcció Vic fins a arribar al bucle de l'itinerari. Abans passarem per l'Om, després per la casa rural de La Riera, una vegada al bucle desfem camí fins a l'església de Sant Martí de Sentfores on tenim el cotxe.

 DISTANCIA : 16,40 quilòmetres - DESNIVELL: 305 metres - DURADA: 4,15 hores sense parades. Nosaltres dediquem 5,25 hores total.

Comencem a caminar a dos quarts de vuit, justament al darrere de l'església de Sant Martí de Sentfores. A la foto pasant pel mig de Can Rafel a la sortida de Sentfores.

Tindrem durant bona part del recorregut la vista de la muntanya de Sant Sebastià.

La Codina

Camps de blat de moro a La Codina


Per Mas Ferrer

Arribant l'Ermengol on trencarem a l'esquerre

Sant Joan del Galí construïda el segle XI i reformada totalment el segle XVII, amb Sant Sebastià al fons.

Pujant a Sant Sebastià


El Pla de Sant Sebastià amb els colors de l'estiu.

Ermita de Sant Sebastià (770 metres d'altitud)


Mirador a Sant Sebastià, on podrem gaudir d'unes fabuloses vistes de la plana de Vic i de una bonica panoràmica de les serralades del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra.

 Interior de l'ermita a Sant Sebastià

Foto del grup al portal de l'ermita de Sant Sebastià

El 17 de maig de 1705 hi va tenir lloc el Pacte dels Vigatans amb el que es va arribar a un acord amb el Regne d'Anglaterra perquè facilités ajuda militar davant Felip V de Castella, comprometent-se a respectar Carles III i les lleis catalanes, segellant-ho posteriorment al Tractat de Gènova. Aquest fet, es recorda cada any amb l’encesa de la Flama del Pacte dels Vigatans el dia 7 de maig i la posterior Marxa dels Vigatans, el vespre abans de la Diada. La commemoració finalitza l’11 de setembre amb la crema simbòlica del Decret de Nova Planta a Vic.


Després d'una estona, deixem aquest bonic i tranquil indret per anar baixant cap a Santa Eulàlia de Riuprimer.

Vistes de La Miranda, amb direcciò Tona, baixant de Sant Sebastià.


Tenim a la vista Santa Eulàlia de Riuprimer, quan arribem a Can Tió

Carrer del poble de Santa Eulàlia de Riuprimer

Deixem Santa Eulàlia de Riuprimer, després d'una bona parada al poble.

Tombem la vista enrere on queda a l'esquerre el Castell Soler Botei i a la dreta Sant Sebastià.

Arribant a l'Om

Cartell a l'Om on ens parla'n de les característiques dels camins del Bisbe i Abat Oliba.

Arribant a la casa rural de La Riera (a l'esquerre foto)

Pont a La Riera de la carretera BV-4316

Pel GR 151 trobarem els indicadors del Camí de Sant Jaume amb color blau, que passa'n per Vic i en sentit contrari per Montserrat.

El sender es molt bonic

Per la bora del riu Mèder

El recorregut ambiental del Méder és un itinerari lineal que segeuix el curs del riu Méder des del nucli urbà de Vic cap a Sentfores i fins la Riera.
Al llargs dels 4 km es pot gaudir de diferents espais d'interès relacionat amb l'àmbit fluvial.


Els camps pelats a l'estiu, ens deixa'n veure al fons la muntanya de Cabrera


Arribem al bucle del itinerari, on tenim els cartells del recorregut ambiental del riu Mèder. Aqui deixarem el GR-151 per tombar a la dreta cap a Sentfores.



Arribem a l'esglèsia de Sant Martí de Sentfores, on tancarem aquesta bonica ruta d'avui.




Graciès i fins a la propera










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada