dimecres, 7 de maig del 2014

SANTA MARÍA DE BESORA - BAUMES DEL TEIXIDÓ - TEIXIDÓ - LLAERS - CASTELL DE LLAERS - HOSTAL LA SERRA - 2013/09/20


El Teixido

Bonica excursió amb sortida i arribada a Santa Maria de Besora per descobrir les Balmes del Teixidó, una espècie de cova geganta enmig de la muntanya a la comarca del Ripollès, la cova és travessada per un salt d'aigua que amaga'n petites i antigues construccions, on en temps de la guerra civil, s'amagava la gent fugint dels nacionals, els avions nacionals no albiraven l'amagatall des de l'aire. (En aquests habitatges van viure fins fa uns 40 anys) 

A part de la balma, la ruta ofereix altres encants, com les vistes des de la masia del Teixidó, part més alta del recorregut, des d’on podrem albirar un espectacular paisatge, fer una visita al Castell de Llaers, actualment reconvertit en un preciós hotel i també tenim la possibilitat de parar a l'hostal La Serra on es pot fer un bon àpat de muntanya per recuperar-se. Part de la ruta de tornada, ara està asfaltada, però no deixa de ser un bonic passeig per una zona molt tranquil·la on no passen molts cotxes. Bona ruta !!


Sortim de Santa Maria de Besora direcció Ripoll, per una pista que fa poc es cimentada, després de passar el Collet de Beví, a pocs metres ens desviem a la dreta per agafar el camí de l'Espunyola.

Hi ha moments que es té la sensació d'estar en terra de ningú.

l'Éspunyola

El camí en algun moment es va fent difús, ja que no està molt senyalitzat, però continuant amb alguna cosa intuïció no hi ha perduda.

La baume de Teixidó



És de les baumes més impressionants, la seva grandària és d'uns cent metres de llarg per una altura d'uns trenta metres i quan ha plogut, es forma una cascada per davant de la roca creant un panorama espectacular.

Las baumes obrades, com aquesta, solien estar tancades amb un mur de pedra seca i dividides interiorment en diverses estancies per separar el bestiar de les persones.



Fotografía de 1948 quan encara estava habitada. (Al Hostal La Serra de Llaers es poden veure diverses fotos antigues. )

Dues fotografies, el mateix portal, habitat fa setanta anys i ara.



Deixem la baume i pugem cap a la masia de Teixidó.

El Teixidó




 Vistes des del Teixidó

Enfilem cami de baixada cap a Llaers per el camí del Teixidó. Llaers

El camí de Santa María de Besora des del Castell de Llaers

El Hostal La Serra de Llaers

Vam decidir parar a menjar alguna cosa a l'Hostal un lloc on ens van tractar molt bé, ja que vam arribar de forma improvisada.


Racons de La Serra


adeu a Llaers !

EL CASTELL DE LLAERS

L'antic castell de Lacesse està documentat des de l'any 919 i va ser l'alt domini del Monestir de Sant Joan de les Abadesses. La primitiva església de Sant Bartomeu, erigida per l'abadessa Ranlo i consagrada pel bisbe Ató el 960, va ser reemplaçada per una altra que va consagrar l'Abat Oliba en 1025. Tot i ser els abats de Sant Joan senyors de la major part del terme, els segles XI i XII seva jurisdicció va pertànyer als senyors de Milany, també vescomtes de Besalú. En 1342 l'abat de Sant Joan va comprar la jurisdicció i va passar des de llavors al domini total del monestir.


Camí de tornada



Santa Maria de Besora




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada