dilluns, 27 de febrer del 2017

CASTELL DE L'ARENY - LES PILONES - SANT ROMÀ DE LA CLUSA - FAIG GENERAL - CAN ROSSINYOL - MAS EL CLOT - LA DEIXESA 2017 02 25



Mirador a Les Pilones

Petita caminada circular per la comarca del Berguedà, sortint de la bonica població de Castell de l'Areny en un recorregut on pujarem els fantàstics miradors de Les Pilones i La Roca de La Clusa, i on també podrem gaudir del fabulos indret on és l'ermita de Sant Romà de la Clusa.


APROXIMACIÓ:
Per la C-16, passat Berga, agafem a la dreta la carretera C-26, passem el poble de Vilada i agafem a l'esquerra, carretera direcció a Castell de L'Areny. Deixem el cotxe a l'aparcament que tenim al costat de l'ajuntament.

ITINERARI:
Sortim de l'aparcament del poble, en pujada per les escales que tenim al costat de l'ajuntament, seguim el GR-4, arribem al Coll Jovell, i triem a l'esquerre on rapidament començarem a guanyar desnivell, per un camí fressat i de bon caminar. Passem per un mirador al poble, i tot seguit, passats uns escalons al camí, arribem al mirador de Les Pilones. Fantàstiques vistes.

Continuem pel GR baixant per l'obaga de la muntanya, traspassarem una fageda, quant veurem a una roca un panell informatiu de la zona, (punt alt) baixem fins a creuar el torrent i fem una pujadeta a la Clusa. Traspassem un rierol i passem al costat del refugi. Un poc més dalt, tenim l'església de Sant Romà de La Clusa, on pararem a esmorzar.

Continuem la pista forestal en pujada fins al mirador de La Clusa, bon panorama. Seguim la pista i de seguida agafem a l'esquerra un sender, no indicat (que ens passem) i que baixa a trobar l'arbre centenari, el Faig General. Continuem sender fins a la pista que va Can Rossinyol, nosaltres tombarem a l'esquerre fins a poc arribar a la primera corba pronunciada, al costat dels camps, on farem un tros perdedor, fins a baixar pel pas del Escalelló, (petit cingle) a la pista que porta al Mas El Clot, fabulós indret.

Seguim per l'ampli camp del Mas del Clot, passant per una bassa i una àrea de pícnic, per continuar pista a baix, travessant el Pass de l'Escalell. Ara per pista fins a trobar la carretera asfaltada que puja al poble, podem fer alguna drecera a les corbes. Fem un tros de carretera i al primer trencall, agafem a la dreta el GR que passa per la Font Rodona i continuem pujant un últim tros, fins a arribar de nou al poble, on acabem la nostra ruta.

DISTANCIA: 12,61 quilòmetres. - DURADA: 4,25 hores caminant. Nosaltres dediquem un total, amb parades, de 5,35 hores. - DESNIVELL: 687 metres.

Sortim ben aviat de l'aparcament del poble de Castell de l'Areny, en pujada per les escales que tenim al costat de l'ajuntament, ara per l'obaga seguirem les indicacions del GR-4.

Arribem al Coll Jovell, on també es pot iniciar camí cap Sant Jaume de Frontanyà

Vistes des del camí del Roig (1.526 metres) germà del Sobrepuny

Comencem la pujada a la Serra dels Rocs del Castell

Deixem enrere el Castell de L'Areny encara a l'ombra.

El sender de seguida va agafant alçada i bones vistes, com va per la cara sud, fa bona temperatura i de seguida trèiem roba.

Sobresurten els cims de la Serra de Picancel


El camí passa al costat d'aquesta curiosa agulla

El camí puja la cinglera esbiaixant-la. Salva el desnivell amb curtes llaçades, alguns trams esglaonats. El pendent és considerable, però és de bon fer.

Arribant a la part final de la pujada un poc esglaonada.

Després d'hora i mitja pujant, arribem a Les Pilones, un fantàstic mirador.

Les Pilones

Les restes d’aquest antic edifici de pedra a 1.370 m d’altitud servia de base per a un petit telefèric que ajudava a treure fusta de la muntanya cap a la vall. Situat al bell mig del Coll de les Pilones.

Comencem a veure a baix Sant Romà de La Clusa amb la Serra del Catllaràs a sobre.

Travessem la fageda, ara amb més fresquet per l'obaga, punt alt de la ruta, de seguida fem baixada cap a La Clusa.


El refugi de La Clusa

Gran mas, ben conservat, amb casa, paller i corrals, envoltat de bonics prats. A la vora el Rec de Sant Romà, pel que ara s’hi escorre un bon cabal d'aigua.

Es punt d’encreuament dels GR 4 i 241 (que va de la Nou a Borredà).

Donem una volta a l’Ermita romànica de Sant Romà de La Clusa. Construïda al segle XII, va ser restaurada entre els anys 1963 i 1965.

Aprofitem els solejats graons de l'entrada a l'església per fer el nostre esmorzar.

Pugem al Mirador de La Clusa

Als peus del Serrat dels Ous, amb una glorieta i un mirador suspès sobre el rocam. Bancs, taules, diversos panells informatius i taula d’orientació completen aquest encantador lloc.

El voladis del mirador, amb vidre al terre (¡!), es una bona atalaia per contemplar el panorama.


Vistes del gegant Sobrepuny, que tenim enfront del mirador. (1.653 metres)

Agafem drecera entre el boix, cap al mas de Rossinyol. (bon sender)

Anem per sobre de una petita cinglera, on de tant en tant s'obre el bosc i tenim vistes a la vall.

Traspassem el Torrent de la Monnera, que baixa amb força.


Pel sender es troben miradors al bosc, on donen ganes de quedar-se una estona.

Arribem al punt del Faig General

Un enorme faig centenari que tenim a la vora del sender i que no podem fotografiar sencer.

Baixem cap a Can Rossinyol

Arribem als Planells, una fabulosa esplanada al fons de la vall

Mas El Clot

Contnuem cap al Pas de l'Escalell

Bassa al Clot

Torrent de Ferran, creuant una bonica àrea de pícnic.

Camí a la Font de l'Avet

Pas de l'Escalell

De baixada veiem un altre cara del Cap dels Rocs, La Costassa

Des de dalt la pista que va a Vilada, tornem a veure el poble de Castell de l'Areny

Ara veiem la muntanya del Cap dels Rocs, que hem pujat a primera hora.

Pasem al costat la bassa de La Deixesa, arribant a la carretera.

Agafem el GR a la Font Rodona, per pujar al poble.

Ens dediquem una estona pels carrers, a veure els miradors i l'església d'aquest bonic poble de Castell de l'Areny.

És per veure l'original construcció de l'església parroquial de Sant Vicenç de Castell de l'Areny, que la trobem documentada al s. XIV i caminar per la seva sagrera. Aquí acabarem aquesta bonica sortida d'avui.


Gràcies i fins a la propera !!



Sant Romà de la Clusa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada