diumenge, 16 d’octubre del 2016

TAVERTET - ERMITA DE SANT CORNELI - COLLET DE RAJOLS - BAUMA DE CORTILS - ROCALLARGA - L'AVENC - TAVERTET 2016 10 15


cim del Rocallarga 1.187 metres

Avui decidim fer una ruta força coneguda i fàcil de fer, sortint del bonic poble de Tavertet, situat al limit de l'alta cinglera del massís del Collsacabra. Pujarem a la bella ermita de Sant Corneli construïda el 1717, un indret preciós on descobrirem un antic dolmen i un ampli mirador natural. Continuarem pujant suaument per la carena fins a trobar la balma de Cortils i la impressionant Rocallarga. Baixarem per l'Avenc fins a trobar els cingles i Tavertet. Una petita caminada, on donen ganes de quedar-se més temps pels indrets que travessem.




APROXIMACIÓ: Arribarem a Tavertet des de Vic, prenen la carretera C-153 en direcció nord, travessem la població de Roda de Ter, accedint a Santa Maria de Corcó (L'Esquirol), on cal entrar (indicat Tavertet) agafant la BV-5207 que durant 13 km de revolts, ens portarà fins a l'entrada del poble, on podrem deixar el cotxe a l'aparcament de la vila.

ITINERARI: Partim de l'aparcament de Tavertet (868 m.) pujant per la carretera amb direcció l'església parroquial de Sant Cristòfol, poc abans d'arribar, passarem per la Font del poble, antic safareig, trobarem a mà esquerra l'indicador a Sant Corneli i que ens portarà a una pista que seguirem fins a Can Novelles, estem l'antic camí de Cantonigròs.

Passem Can Novelles i de seguida cal prendre un camí a la dreta, marcat, que s'enfila cap a Sant Corneli i la font de la Vena. Trobarem que el camí fa un revolt de 180° a la dreta, per bordejar el turó i trobar el Torrent de la Vena. Arribarem a un filat per al bestiar on veurem un indicador a l'esquerre com Drecera de Sant Corneli, nosaltres decidim pujar-lo, encara que es pot pujar recte per la Font de la Vena. La drecera és un corriol costerut, però compensa una vegada pugem a unes petites balmes, on tindrem un mirador natural espectacular amb vistes de Tavertet. Continuem i no triguem a sortir, davant mateix de l'ermita de Sant Corneli. (1.021 m.)

L'ermita és una bonica construcció del 1717, amb un singular atri suportat per columnes de pedra, un lloc molt agradable on aprofitem per degustar els nostres queviures. Darrere l'església tenim les restes d'un dolmen. Agafem la pista que arriba a l'ermita per la Cau, fent carena, on a la primera bifurcació triem la dreta agafant el Camí de la Font de Vena, continuarem sense deixar-lo fins al Collet de Graus. (1.116 m.). Girem a la dreta per pista, carenant de pujada per la Muntanya del Perer, passarem per un preciós bosc i pel punt alt culminat per una antena, fins que arribem al Pedró de Rajols. 

Baixem una mica i arribem al Coll de Rajols, indret amb prats més oberts que faran la delícia de caminar. Nosaltres continuarem per la carena passant pel Puig de Cortils, excel·lent mirador natural. (1.191 m.). Seguim pels prats uns metres i al nostre esquerre podrem veure l'indicador de la balma de Cortils, immensa roca que surt formant un sostre de gran dimensió. Continuem de baixada i de seguida tenim a l'esquerre la Rocallarga, una roca que sobresurt del cingle amb vistes extraordinàries. (1.186 m.). Estarem una bona estona admirant el paisatge i fent les típiques fotos. 

Baixem passant pel costat del Puig de la Creu, en bona pendent fins a la Masia de l'Avenc, actual Hotel Rural, que travessem per la part de darrere i visitem, per sortir per la porta principal. Estem a la pista de Tavertet que deixarem de seguida per la banda esquerra, on és l'indicador de la Font de l'Abeurador, per anar baixant pels camps fins al Cingle de l'Avenc, nosaltres seguirem al costat del precipici, (GR) per sobre dels cingles, creuant el Torrent de l'Avellanosa fins a Tavertet. 

DISTANCIA: 12,30 quilòmetres - DESNIVELL: 411,00 metres. - DURADA: 3,40 hores caminant i dedicarem unes 4,40 hores total.


Estem a Tavertet, comencem amb fresqueta i amb el dia boirós, però al cap d'una estona tot s'arreglarà. Sortirem de l'aparcament que tenim a l'entrada de la població. Passem la font del poble i girem a l'esquerra amb direcció Sant Corneli.

Antic camí de Tavertet a Cantonigròs







Passem pel mas de Novelles


Deixem la pista i agafem el camí que puja a Sant Corneli.

Passada la tanca de fil ferro, trobarem a l'esquerre un pal indicador de la Drecera a St. Corneli, un corriol costerut que de seguida ens portarà a l'ermita.


Mirador a Sant Corneli, amb Tavertet al fons.


Ermita de Sant Corneli

Sant Corneli fou reconstruït el 1717 sobre l'anterior ermita del segle XIII. La capella és molt petita, d'una sola nau. L'atri és un comunicador, l'únic que hi ha al Collsacabra. La torre és del 1868.

Pararem en aquest bonic atri, un bon lloc per fer l'esmorzar.


Deixem Sant Corneli, darrere de la esglesia tenim les restes d'un dolmen.



Pel Torrent de la Font de la Vena




Per la Font de la Vena



Grau del Perer


Anem carenant per la muntanya del Perer, per un precios bosc.




Deixem el coll de Rajols, ara tot seran bonics prats.



Baume de Cortils
Aquesta balma es troba a l'esquerra del camí, indicada, és sota un roure molt gros on surt aquesta enorme roca, diuen que antigament havia estat habitada.




Cingles del Castellet amb el Far al fons.


vistes de Sant Joan de Fàbregues


Cim del Rocallarga (1.187 metres) roca allargassada que sobresurt de la cinglera cap al vuit, un fantàstic mirador.



Rocallarga

Els cingles de l'Avenc.

Casa rural l'Avenc, un bonic conjunt de cases restaurades amb espectaculars vistes.


Pla de la Devesa



Els cingles de Tavertet

Els torrents de l'Avellanosa i de l'Abeurador, al peu de la masia de l'Avenc, formen un salt sobre la vall de Sau amb 200m de caiguda.










L'església de Sant Cristòfol de Tavertet

Apareix documentada, l'any 1070, com a possessió del vescomte de Cardona i va ser consagrada a Sant Cristòfol. En el seu origen romànic del segle XI constava d'una sola nau amb volta de canó, seguida i reforçada per tres arcs torals que la dividien en quatre trams i un absis semicircular amb volta de quart d'esfera. Durant els segles XII i XIII, es va allargar la nau i es va adossar el campanar, amb una finestra en forma de creu.


Interior de la església de Sant Cristòfol.



Vistes des del mirador de Tavertet



Pels carrers de Tavertet



Gràcies i fins a la propera !!!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada