dilluns, 30 de gener del 2017

LA MOLA - MORRAL DEL DRAC - ERMITA DE SANTA AGNÈS - ROCA FORADADA - CAMÍ DE LA SENYORA - AVENC CODOLEDA (PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT) 2017 01 28


cim de La Mola

Petita caminada pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, en un dia que a començat plujos però que a poc a poc s'ha obert. Iniciem la ruta pel Camí dels Monjos per pujar a La Mola, un cim amb fantàstiques vistes, i continuar pel Morral del Drac, per després tornar per un camí mes de muntanya i solitari, on es poden visitar bonics indrets com l'ermita de Santa Agnès, algunes curioses coves i balmes, gaudint a la vegada d'un preciós paisatge.


SORTIDA: Aquesta ruta la comencem a la part de dalt del carrer Vista Alegre de Matadepera, a la urbanització Cavall Bernat, on deixarem el cotxe.

ITINERARI: Enfilem pel Camí dels Monjos, arribant dalt de la Roca de les Onze Hores, per després passar pel costat del Pi del Vent. Seguim el camí principal fins a arribar al cim de La Mola amb unes fantàstiques vistes. Parem a esmorzar durant una bona estona dins el menjador. Continuem ara de baixada direcció el Coll d'Eres, ens enfilem al tall de la paret amb bones vistes i tornem al camí principal passant per la Cova de la Sargantana, fins a arribar a un coll on ens desviarem a la dreta per apropar-nos a la famosa Cova o Morral del Drac.

Ara baixarem per la dreta, per prendre la canal de Santa Agnès. Continuem baixant i al desviament triem l'esquerre en baixada fins que arribem a les runes de l'ermita, Font i cova de Santa Agnès. Un lloc encantador. Ara desfem camí uns metres i toparem amb un senyal de color verd, que marca el corriol de baixada. Arribarem a una marca vermella en un arbre, agafem la dreta, en aquest troc cal orientar-se, el camí és indefinit amb molta vegetació i el GPS no marca massa bé. Solament serà una curta estona però cal estar atent.

Agafem finalment el camí de la Senyora que va bordejant el cingle fins a pujar a la Roca Foradada, que travessarem. Es tracta d'un indret molt maco per agafar aire. Continuem pel sender just al tall del cingle i passarem per la Balma Fosca i la Balma Clara.

Seguirem el camí passant per la Font del Senglar, al costat de la paret, amb unes bones vistes de La Castellassa de Can Torres. Passem la Balma Petita i poc abans d'arribar de nou al Camí dels Monjos, prenem un corriol rocós a l'esquerra que ens porta als Plecs dels Llibres. Baixem per la dreta, passant per l'avenc de la Codoleda, una amagada esquerda a la paret. Continuem una estona de baixada pel corriol pedregós fins a arribar a un camí ja més còmode que ens portara al punt d'inici d'aquesta distreta ruta.

DISTANCIA: 9,56 quilòmetres – DURADA: 3,45 hores caminant, amb esmorzar farem un total de 4,40 hores - DESNIVELL: 530 metres.

Comencem la pujada pel Camí dels Monjos, direcció a La Mola, amb una fina pluja, quant a la vegada surt tímidament el sol per l'horitzó.


Anem rapidament agafant alçada, quan veiem des de dalt, el carrer de Vista Alegre, de Matadepera, on em deixat el cotxe.

En ser un dia de pluja, farem el camí sempre tan freqüentat, pràcticament en solitari.

Vistes cap a la banda de Montserrat

Coves als Horts dels Monjos


Pel Meandre dels Horts dels Monjos, on enfilem el camí empedrat, avui bastant relliscos.

Ja es pot veure entre la boirina el cim de La Mola

Arribem dalt on és la coneguda rosa dels vents de La Mola, perfecta per reconèixer tot el que t'envolta 360 graus.

Avui trigarà encara una estona per poder admirar les vistes des de l'interior del menjador de  La Mola.

A l'esplanada de La Mola, una vegada ja s'ha esmorzat i el dia comença a aclarir-se.

Monestir de Sant Llorenç de Munt

Des d'abans de 957 hi ha constància de l'existència en aquest lloc d'una església dedicada a Sant Llorenç, Santa Maria i Sant Miquel, que segons una antiga tradició va ser aixecada a iniciativa dels monjos de Sant Cugat del Vallès però es desconeix amb exactitud la data de la fundació. Cap al 985 es va instaurar la vida monàstica, sota la protecció de Sant Cugat, d'on va dependre fins a 1013.

Vistes del pic del Montcau, amb tot el pre-pirineu nevat al fons.

Deixem enrere La Mola, amb una mica de fred com toca, per agafar el camí de baixada amb direcció Coll d'Eres.

Vistes des del camí, de la Panxa Contenta i la part de la vall, on després baixarem.

Vistes des de dalt la Canal del Mico, del Morral o Cova del Drac, que ara visitarem.

cim del Morral del Drac

Cova del Morral del Drac

La Morral del Drac, també coneguda com la Cova del Drac, és un enorme monòlit de 25 metres d'alçada, de forma prismàtica i amb una doble cavitat que travessa ambdós costats. Li dóna nom una llegenda sarraïna que deia que era habitat per un drac.

Vistes des de l'interior del Morral del Drac, cap la banda del tall.

Despres de fer baixada, pel corriol ens topem amb el accès a l'ermita, font i cova de Santa Agnès.

L'ermita de Santa Agnès, al parc natural de Sant Llorenç del Munt, és un indret poc freqüentat pels excursionistes i d'una història envoltada encara de misteri i llegendes. Pocs detalls hi ha de per qué es va construir, qui hi vivia, etc. Avui en dia, poca cosa en queda de la construcció original, en un indret apartat, on solament algunes parets i arcades ens ajuden a imaginar-nos un capella construida dins d'una bauma i una construcció annexa.

Vistes des de Santa Agnès

Cova de Santa Agnès, amb 90 metres de recorregut.

Voltes a l'interior de l'ermita.

Algunes llegendes expliquen que aquesta ermita hi guardava un tresor, tan valuós que els monjos no s'atrevien a amagar-lo al monestir de Sant Llorenç del Munt ("La Mola"), no massa lluny d'aquí. Per això el van resguardar a l'ermita de Santa Agnès. Aquest indret, pel fet d'estar més aïllat, permetia defensar el tresor més fàcilment i, en un cas extrem, amagar-lo en un indret inaccessible on solament s'accedeix per un passadís secret.

Balma i font de Santa Agnès

Deixem les bones vistes de Santa Agnès, baixant per l'espès bosc, en un tros complicat d'orientar-se fins que trobem el camí que condueix al Pas de la Roca Foradada. (Més senzill de veure des d'aqui)

Pas de la Roca Foradada, una vegada travesat. Es tracta de un forat a la roca que ens estalvia donar la volta a la muntanya per un tram exposat. 

Balma de la Roca Foradada.

L'indret és fantàstic, per fer una parada i gaudir d'unes bones vistes.

Vistes des del tall, al costat de la Roca Foradada.

Vistes des de la Roca Foradada del Matagalls nevat, amb ajuda del zoom.

Continuem pel Camí de la Senyora, passant per la Balma Fosca.

I poc després, per la Balma Clara

Vistes pel Camí de la Senyora.

Durant bona part del camí, amb tota la vegetació mullada, un va acabar xop.

El Camí és molt bonic, amb trams on es camina arrambat a la paret del cingle.

Vistes de les Castellasses de Can Torres

Ara deixarem el Camí de la Senyora a la part alta, i començarem la baixada cap als Plecs del Llibre.

Continuem pel camí fressat en baixada i de sobte, ens caldrà fixar-nos, a la nostra esquerra amb un senyal verda del Parc Natural, veurem al seu darrere i amagat en un plec de roca, l'entrada a l'avenc de la Codoleda.

L'avenc de la Codoleda situat al cingle dels Plecs del Llibre, és una interessant cavitat de 32 metres de fondària i 145 metres de recorregut. En aquest moment eren uns espeleòlegs amb la seva instal·lació. Deixem un enllaç, amb unes fotos impressionants de l'interior.


Arribem al punt d'unió del cercle de la ruta, just al Camí dels Monjos, on ja tenim a prop, el final d'aquest bonic recorregut.


Moltes gràcies i fins a un altre !!!



Senyal al Camí dels Monjos. 

Aquest històric camí, uneix els monestirs de Sant Llorenç de Munt amb el de Sant Cugat del Vallès; que es troben a 27 quilòmetres de distància pel PR-C 31.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada