dilluns, 20 de març del 2017

SANTA MARIA DE BESORA - CABANYA DEL MIR - SALT DEL MIR - ERMITA DE SANT SALVADOR 2017 03 18



Petita caminada per El Bisaura, nom que li donen els vilatans a la franja que separa les comarques d'Osona i el Ripollès, sortint de la localitat de Santa Maria de Besora per visitar l'espectacular Salt del Mir, envoltat d'un paratge d'una gran bellesa, on també trobarem tres interessants edificacions enrunades, d'uns antics molins fariners. A la ruta podrem visitar també l'ermita de Sant Salvador del Prat, situada entre bonics camps. Una ruta facil i amb fabulòs paisatge. 



PUNT DE SORTIDA:

Arribem per la BV-5227 des de Sant Quirze de Besora, per deixar el cotxe a l'aparcament que tenim costat de l'ajuntament de Santa Maria de Besora. 

ITINERARI:

Fem mitja volta a l'edifici de l'ajuntament i baixem cap al punt del Transformador, on tenim els indicadors. (Punt també de tornada) Triem la pista que baixa cap a l'esquerra, direcció al mas de l'Adam. Una vegada travessem el mas, continuem per la pista per un bonic paisatge fins al coll de les Pedregoses, on baixarem cap a la dreta. De seguida passem pel mig de la casa del Mir, un fabulós indret, amb restaurant i masia, per continuar fent baixada per una pista entre bonics prats. No trigarem a trobar un trencall amb un pal indicador (punt de tornada) on triarem l'esquerre fins a la riera de la Foradada. 

Continuem de baixada fins a arribar al singular pont de fusta, on creuarem la riera amb vista a la resclosa del Mir situada al seu costat. Un cop creuada la riera, trobem un pal indicador deixem el camí de la a l'esquerra(GR-151), continuem recte per arribar a la part de dalt del Salt del Mir, un estupend mirador natural. (Amb compte, sense baranas, la caiguda té uns 40 metres) 

Anem baixant a la riera, triem primer arribar al Salt del Mir, per a després a la pujada veure els antics molins en ruïnes. Arribem al mirador on es pot contemplar l'espectacular salt. (el cabal d'aigua influeix molt segon la pluja que hagi caigut) Ens apropem al salt, on podem veure una gran cova darrere la cortina d'aigua. Tornem de pujada als molins, on encara és poda'n veure les moles i altres mecanismes de l'antic molí, desfem ara camí fins a la cruïlla passat el pont. 

Ara, farem una llarga pista, amb puja i baixa, on tindrem a l'esquerre la Serra de la Cogulera. Seguim fins a arribar a la Casa del Prat, on canvia el paisatge per uns amplis prats. Traspassem la tanca per una porta on ja tindrem a la vista l'ermita de Sant Salvador del Prat. 

Baixem a l'ermita per una pista, per després continuar-la en baixada, seguirem les roderes a l'herba doncs la pista es difumina als camps. 
Prenem direcció a la Granja del Rodal i Can Rafel, que vorejarem per sota fins a un dipòsit, continuem en pujada al costat d'un rec fins a la Depuradora, on trobarem la pista encimentada, que ens portarà al punt del Transformador i d'aquí al punt de sortida Santa Maria de Besora. 

DISTANCIA: 10,53 quilòmetres – DURADA: 3,15 hores caminant, Nosaltres dediquem un total amb parades de 3,45 hores.

Sortim al costat edifici de l'ajuntament del poble de Santa Maria de Besora i baixem cap al punt indicador del Transformador.

Anem per una pista molt agradable, amb vista al turó (1.092 metres) on és situat el Castell de Besora, vigilant-nos gairebé tota l’excursió. 


Mas de l'Adam





Coll de les Pedregoses

Vistes des del Coll de les Pedregoses de la població de Santa Maria de Besora.

Després de doblegar un revolt a la pista, el paisatge camvia amb amplis camps, on arribem a la Cabanya del Mir, hostal i restaurant, que ocupen l'antic paller de la masia del Mir. 

Baixem pel GR-151, que segueix cap avall creuant prats on pasturen els cavalls i les vaques.


Arribem a la passera, en aquest punt, podrem veure, en la roca del llit del riu, unes cavitats rectangulars que és on es col·locaven els troncs de l'antiga passera per on circulaven els carros que portaven el gra al molí i posteriorment en tronaven la farina.

Al costat de la passerella tenim la resclosa que retenia l'aigua que per un canal anava fins al molí per fer moure les moles. Les restes del canal només es poden apreciar en aquest primer tram, ja que està desaparegut en bona part del recorregut.

Arribem a un petit mirador, des del qual es pot contemplar el Salt del Mir en tota la seva magnitud.

Ens apropem al salt del Mir, d'uns 35 metres de alçada, situat a la riera de la Foradada, on quedem petits al seu costat.

Cal ressaltar el cúmul de calç que hi ha sota el salt formant la cova.

Riera de la Foradada

Deixem el Salt i tornem per a veure els tres antics molins.


Visitem els tres antics molins en runes.

Els molins fariners hidràulics, aprofitaven el salt d'aigua per generar l'energia necessària per al seu funcionament. L'aigua que alimentava els molins era retinguda per una petita bassa a la part superior del salt i s'enviava a través d'unes comportes cap al primer dels dos molins en què la força de l'aigua feia bellugar la turbina i les moles..


Visitan el interior del antic molí.

Encara es poden veure els antics mecanismes del molí, com la turbina i aquestes moles.

Tornem a la passera, ara amb mes llum.

Farem una llarga pista per la Vall de Besora fins a la Casa del Prat.

Sempre controlant la zona, el Castell de Besora

El castell de Besora era el centre històric dels municipis de Santa Maria, Sant Quirze i Montesquiu. Queden poques restes del castell i només una part de l’església de Sant Maria són ben visibles. Conegut ja el 875 quan el comte Guifré el Pilòs va documentar la cessió de les parròquies de Santa Maria i de sant Quirze.


Arribem a la Casa del Prat

Baixem cap a l'ermita

Arribem a la senzilleta Ermita de Sant Salvador del Prat. Les primeres notícies que es tenen són de l’any 1219.

Arribant, tenim una bona vista dels amplis camps de la Quintanada de Besora.

Arribem al poble, on destaca l’església de Santa Maria de Besora que es va construir el 1759, i on finalitzarem aquesta bonica sortida d'avui.


Gràcies i fin a la propera !!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada