diumenge, 13 de setembre del 2015

VALLFOGONA DEL RIPOLLÈS - FONT DE LA TOSCA - TORRENT DE LA MASICA - FORN DE CALÇ DE LA LLASTANOSA - COLLET DE LA BAUME 2015/09/11



El pont medieval de Vallfogona


Clàssica ruta pel terme municipal de Vallfogona del Ripollès, on podrem gaudir de la Serra de Milany amb boscos de faig a la part alta i pinedes i rouredes a les valls. La tranquil·litat i un entorn natural magnífic són als trets diferenciats d'aquesta zona. Farem un recorregut molt distret, passen per El Pont Medieval, la Font de la Tosca, per després pujar pel Torrent de la Masica, un lloc salvatge amb bonics salts i gorgs, per després creuar per immenses fagedes. Una bonica ruta que ben segur no decebrà a ningú.



COM ARRIBAR: A Vallfogona des de Barcelona agafem la C-17 fins a Ripoll. Un cop arribats a Ripoll, seguim indicacions Olot fins trobar-nos amb la indicació N-260 a Vallfogona de Ripollès.

DISTANCIA: 10,80 Kms.  DURACIÓ : 3,40 hores caminant 4,45 hores total   DESNIVELL: 460 m. aprox.

ITINERARI: Aquesta vegada comencem la ruta circular des de la bella localitat de Vallfogona del Ripollès, la qual travesarem passant pel centre antic del poble, amb direcció sud fins a trobar el pal indicador del Castell de Milany pel GR-3 on comença la baixada al bonic Pont Medieval de Vallfogona.A partir d’aquí prenem un camí a l’esquerra sempre resseguint les marques amb punts de color lila fins a arribar a la Font o salt de la Tosca, que val molt la pena visitar. (Sobre la font, a 200 metres podem trobar també la Teuleria del Pinetar de Obra)




Seguin amunt, passem per un refugi tancat i després d’una forta revoltada creuem el torrent de la Massica, a pocs metres prenem un camí l’esquerra senyalitzat amb punts de color blau. Al cap de poc passarem per l’era de batre d’en Paiana i ens posarem al costat del torrent fins a arribar a La Palanca, un pont fet de troncs que hem de creuar. De seguida arribarem als bonics gorgs de Baix i de Dalt.

Al gorg de Dalt, podem fer una petita desviació enrere de 125 metres d’anada i tornada per arribar a la balma del Boer. Continuant pel torrent de la Masica passarem pel Saltant, i si volem continuar una estona, podrem passar per llocs marcats per indicadors, on podem veure salts ben macos.

Tornem a la part de enrere del Saltant, on continua el camí amb forta pujada fins a arribar al Forn de Calç de la Llastanosa, allí farem una paradeta contemplen el impressionat bosc de faigs. Continuem l'itinerari seguint els punts blaus per un petit corriol que va bordejant la falda de la muntanya fins a arribar a la pista que va a la Llastanosa. Baixarem al Collet de la Baume, fins a tornar a la desviació de les dos pistes per altra vegada, agafar el pont Vell, al punt de sortida de Vallfogona del Ripollès.


Passem per la Plaça Major de Vallfogona del Ripollès. Antigament estava enmurallat accedint-s'hi per tres entrades de les quals avui només es conserva la de tramuntana anomenada el portal de la Muralla. Els carrers del nucli medieval estan enllosats i les cases del segle XVII-XVIII, en bona part restaurades, conserven llindars i balcons centenaris.


El Castell de la Casa dels Milany anomenant la Sala i racons del centre antic de Vallfogona.

Baixem de Vallfogona pel GR3 fins a El Pont Medieval.

El pont medieval de Vallfogona, data del segle XIV i antigament era l'enllaç amb el castell de Milany. Sembla que va ser construït al segle XIV pels senyors de Milany, que precisament en l'època de l'edificació del pont van traslladar la seva residència del castell de Milany al de Vallfogona. La seva funció era per travessar la riera de Vallfogona, el camí que unia el poble amb el castell de Milany i Vidrà.



 Per la banda de El Molí



Vallfogona del Ripollès des del camí a La Tosca

 A la Font de la Tosca


La Font de la Tosca,  és una formació rocosa de diverses desenes de metres de gruix que s'ha anat formant a partir de la lenta i contínua deposició, al llarg dels segles, del carbonat de calci dissolt en l'aigua de la font de la Tosca.



Pujem pista fins la desviació al torrent de la Masica

L’Era de batre d’en Paiana

Estem al Torrent de la Masica, on sempre anirem gaudint del riu i d'una frondosa fageda que ens permet caminar sota l'ombra tota la pujada.

 La Palanca

Un dels petits salts de aigua al torrent de la Masica


Gorg de Baix

Balma del Boer



El Gorg de Dalt



El Saltant de la Costa de Llavanosa

El Saltant, una vegada aquí, nosaltres vam continuar riu amunt una estona on es poden trobar diferents salts molt bonics que estan molt ben indicats i són fàcils de seguir.

Creuem el Torrent de la Masica. A l'altra banda, una vegada deixat el torrent, farem una curta però forta pujada per una preciosa fageda. Pot ser una de les parts més boniques de la ruta.



Immersos en l'espectacular fageda

Forn de Calç de Llastanosa

Anirem creuant la bonica fageda gaudint de la solitud del paratge, fins a sortir a la part més alta de la ruta, on sense buscar, vam trobar alguns rovellons a la bora del camí, que vam menjar a la nit.




Tornem a Vallfogona del Ripollès

Carrer medieval de Vallfogona. El Campanar de la Mare de Deu, formava part de l'esglèsia romànica de la Mare de Déu del Pòpul que fou edificada pels senyors del Castell de La Sala. Hi havia una imatge de la Mare de Déu de la segona meitat del s. XIII. Actualment el campanar es va restaurar i fa ús de rellotge.




Vam visitar la Església de Sant Julià a Vallfogona, un lloc molt bonic amb molta historia.

L'edificació primitiva existia ja a l'inici del segle X (904) i va ser constejada per l'abadessa Ranlo. En 961 va ser consagrada per Ot, bisbe de Vic. L'any 1200 és reedificada pel senyor de Pinós. Al segle XV com a conseqüència dels terratrèmols es va ensorrar la volta del temple romànic i només va quedar la façana. L'any 1756 es va construir una nova nau conservant l'antic frontis amb el portal d'accés on figura una filera de pinyes, distintius de la família Pinós. Als primers 70s hi va caure un llamp i des de llavors ha resultat inservible. Recentment s'ha actuat per assegurar el frontal però la nau està en avançat procés de degradació.

El Comunidor

 Antiga construcció al peu de l'Esglèsia de Sant Julià que servia per beneir el temps. També sembla relacionat amb la conjura dels mals esperits i bruixas. L'any 1985 la diputació va sufragar-ne la total restauració.

No sé com, vam caure a Can Polla (i no faré acudits...) un lloc al centre del poble de Vallfogona, on ens van resoldre molt bé, totes les necessitats que teníem de intendència...


Fins un altre !!! 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada