diumenge, 7 de maig del 2017

MONTSERRAT: DEGOTALLS - CANAL POU DEL GAT - LA TRINITAT - SANT BENET - SANT SALVADOR - PAS DE TRENCABARRALS - SANTA ANNA - PAS DELS FRANCEOSOS 2017 05 06


Pas de Trencabarrals

Petita però intensa caminada circular pel Parc Natural de Montserrat, on farem un recorregut molt variat, sempre gaudint de la preciositat d'aquesta muntanya, on visitarem quatre de les ermites que es troben prop del Santuari: la Trinitat, Sant Benet, Sant Salvador i Santa Anna. Farem una forta pujada per la canal del Pou del Gat  i caminarem pers bonics camins amb un panorama excepcional, que ben segur no deixa indiferent.


SORTIDA: Sortim de l'actual aparcament de Montserrat, ven aviat per trobar un bon lloc a prop de la rampa que va al Camí dels Degotalls. A la tornada el agrairem. També podem pujar pel funicular i agafar el camí per les escales que són a l'alçada del Mirador dels Apòstols. 

ITINERARI: Fem el bonic i planer Camí dels Degotalls on poc abans del final baixem a la dreta direcció Santa Cecilia, on de seguida trobem l'indicador de la Canal del Pou del Gat. Girem completament a l'esquerra, no semble camí, i comencem a enfilar-nos per la canal. En aquest tram trobarem algun pas complicat on haurem de fer alguna grimpada, és la única part del recorregut amb dificultat. A dalt arribarem a una fita per tombar a l'esquerra i sortirem al camí de l'Arrel. Triem a l'esquerra pel preciós corriol fins al Pla de la Trinitat. 

Aquí baixarem uns metres per arribar-nos a un fantàstic mirador, tornem al camí que creuarem recte per anar a l'Ermita de la Trinitat. La deixem de seguida a la dreta i seguim, fins trobar un trencall per anar a Sant Benet (refugi). Desfem cami fins al trencall a l'esquera, que puja decidit a Sant Salvador. Bones vistes des de l'ermita. Tornem al camí i girem a la dreta per un petit i bonic pas aeri, sense complicació, amb direcció al Coll de la Canal Plana. Peró ens costa baixar per lo bé que estem a dalt i triem pujar un poquet pel Camí del Elefant, a la dreta, per gaudir del fabulós panorama. 

Baixem i arribem al Coll de la Plana, on començarem a baixar mes decidits en direcció al Pla dels Ocells. Aquí agafem el corriol de l'esquerra, en direcció a Sant Joan, és el camí que ens portarà al bonic Pas de Trencabarrals, sense dificultat. Seguirem fins a trobar el trencall de Santa Anna, indicat a l'esquerre. Baixem passant per la Cova de Santa Anna Vella, creuem el torrent i quan comencem a pujar, trobem l'Ermita de Santa Anna. Continuem per agafar el camí que va al Monestir, a la dreta del trencall, passant pel singular Pas dels Francesos. El camí es converteix en fortes escales, Escales dels Pobres, que haurem de patir amb el cansament acumulat, anirem al costat del bonic torrent de Santa Maria, pasem el pont i continuem fins a sortir al xivarri del voltant del Santuari de Montserrat i d'aquí, al punt de sortida.

DISTANCIA: 10,95 quilòmetres - DURADA: 3,50 hores caminant, dediquem amb parades 4,30 hores  - DESNIVELL: 613 metres.

Sortim de l'aparcament de Montserrat, abans de les vuit del matí, en un dia clar però molt ventós, agafem el bonic Camí dels Degotalls amb un panorama impressionant.

 Arribem al Pou del Gat on comenzarem la pujada per la canal. (672 metres)

Vistes des de la Canal del Pou del Gat

La canal del Pou del Gat, a parer meu, diria que entre les grimpades i els penosos esbarzers, es fa complicada i llarga, podem trobar algun tros difícil on cal triar bé per on passar. No és indicada i el gps no funciona bé. També dir, que jo no vaig passar per on és la corda, on potser és més senzill. (La vaig veure després de pujar) Inclòs si la roca està mullada, aquesta canal es para descartar-la. No té res a veure amb la resta de la ruta.

Arribem al Camí de l'Arrel. (865 metres)

Sant Benet, des del Camí de l'Arrel.

El Cavall Bernat amb la zona de Sant Jeroni al fons.

Els Flautats

Ermita de Sant Dimes (904 metres)

Es troba just sobre el Monestir, al capdamunt de l’escala dreta que surt del jardí. També es coneix com l’ermita del Bon Lladre i del Castell, ja que va ser edificada aprofitant l’antic castell de Marro, que tenia dues torres i dos ponts mòbils.

Mirador, al final del Pla de la Trinitat, val la pena apropar-se

Pla de la Trinitat

 La zona de Tebaida

Antiga i actual Ermita de la Trinitat


Ja es parla d'aquesta ermita l'any 1494, de totes les ermites, sembla que la Santíssima Trinitat és la que tenia més espai, ara en runes. Una petita construcció fa d'ermita en el mateix indret.

Vista de la Momia des de la Trinitat

La zona de Tebaida on es veu la ermita de Sant Benet

Arribem a l'Ermita de Sant Benet, que data de 1536, refugi guardat des de 1979, però abans, als anys seixanta, ja es donava aquest ús.


L'Elefant, on es pot albirar l'ermita de Sant Salvador

Vistes des de Sant Benet

Pugem a l'Ermita de Sant Salvador (1.089 m.)

En segles anteriors, els visitants de Montserrat anaven a aquesta ermita perquè existia una lampara de llum eterna, custodiada dia i nit per l'ermità que l'habitava. Avui, és bàsicament un refugi per a escaladors.

Interior de l'ermita de Sant Salvador (actual refugi d'escaladors)

La Momia des de Sant Salvador

Pugem pel camí de l'Elefant una estona, on tindrem unes bones vistes de la Zona de Tebes. El fort vent del dia d'avui ens fara anar amb cura i no pujar al seu cim.

La Magdalena Superior i la Gorra Frígia, sempre molt solicitada pels escaladors.

Bona vista de La Prenjada

Anem baixant al Coll de la Plana, on pel camí, tenim bones vistes de la banda del Cavall Bernat i Sant Jeroni.

Baixem al Pla dels Ocells, on agafarem el Camí a Sant Joan

 La Panxa del Bisbe, des del camí a Sant Joan


Trencabarrals, pel camí a Sant Joan

Arribem al bonic Pas de Trencabarrals

Pasem per sota de La Gorra Frígia

Farem el Trencall a Santa Anna PRC-19

Veiem el Monestir, des del camí a Santa Anna. Al ser un dia net, es veu perfectament el Montcau i la Mola, amb el Montseny al fons de la foto.

Cova de Santa Anna Vella

Torrent a Santa Anna

Ermita de Santa Anna

En estar situada enmig de totes les ermites, era el lloc on residia el monjo superior; per això comptava amb una esglesiola on hi havia un petit cor en el qual els ermitans s’aplegaven per celebrar missa els diumenges i festius, fent la funció de parròquia.

Tebes des de Santa Anna

Pas dels Francesos

Baixant pel Torrent de Santa Maria - Escales dels Pobres

Arribant a Montserrat - Escales dels Pobres

Basílica de la Mare de Deu de Montserrat on acabarem aquesta bonica excursio matinal d'avui.




Gràcies i fins la propera !!!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada