dilluns, 27 de març del 2017

ORISTÀ - SERRAT DE SANT NAZARI - ERMITA DE SANT NAZARI DE LA GARRIGA - ROCAGUINARDA - RIERA DE LA GAVARRESA 2017 03 26


Oristà

Petita caminada al sud del Lluçanès, surtin de la petita població d'Oristà, on farem un recorregut en la que podrem admirar una bona representació dels valors de la zona, on visitarem les seves esglésies romàniques, els seus petits torrents, avui abundants de cabal per la pluja. Passarem per diverses masies, unes de gran explotació agrícola, altres reformades i altres també d'enrunades, sempre amb molta història. Anirem circulant per indrets de petits turons amb boscos de pi, roure i alzina, acompanyats de bones vistes i de llegendes de bandolers. Una ruta plena de sorpreses.


APROXIMACIÓ: Per l'Eix Transversal C-25, prenem la sortida 164, on agafem la carretera C-670, en menys de vuit quilòmetres arribarem a Oristà. 

ITINERARI: Sortim de la plaça major d'Oristà, al costat de la seva església de Sant Andreu, agafem un carrer estret deixant a l'esquerre el carrer Barcelona, sortim de seguida del poble per travessar el Torrent i ara una petita pujada a la Font de la Baga. Continuem vorejant el Bagot, seguint unes fites de pedres, per un bosc fins a sortir a la pista on veurem una bonica cabanya construïda amb pedra seca. Pugem per la pista per a mà esquerra, anirem a prop de la carretera C-670, guanyant alçada amb boniques vistes del poble, arribarem dalt, on seguirem pista a La Guàrdia entre camps oberts, fins a arribar a la carretera, que creuarem per agafar el camí a Sant Nazari. (indicador) 

Continuarem sempre la pista, passant al costat del Puigcornador, les masies Cal Xanec Nou i Vell, Casanova de Solà, fins a un trencall indicat a l'esquerre que ens portarà per un sender a l'amagada ermita de Sant Nazari, bonica construcció del segle XII. Nosaltres aprofitem l'indret per ficar mà, als queviures que portem. Seguim el sender fins a la pista on triem mà dreta, per arribar a Cal Moliner (pal indicador) i continuar ara per l'esquerre fins al pròxim trencall (pal indicador) a la dreta. Ara farem pista sense deixar-la entre boscos i bonics camps, passant pel mas d'Obertes i seguint les marques vermelles que ens ajudaran durant tot el camí. 

Continuem per la pista, on farem la mitja volta a un gran camp i arribarem a una cruïlla on deixarem la pista per entrar al bosc per l'esquerre.(cal estar atent, no sembli camí, Font de la Mallorca) creuem el torrent i pugem al mas enrunat de la Mallorca. 
Agafem la pista amb forta baixada fins a la riera de La Gavarresa, que nosaltres intentem crear, però el fet de les intenses pluges del dia anterior el fa impossible. Continuem a la bora de la riera, veiem el Molí del Miquelet i la Rocaguinarda a l'altra banda. Arribem al pont, però tampoc es pot travessar la riera per la força de l'aigua i decidim continuar la pista passant pel mas enrunat de La Rierola. 

No deixem la pista i arribarem dalt d'un turó amb bones vistes de l'enorme granja de La Quintana, baixem fins a creuar la riera, aquesta vegada no ens lliurem i hem de travessar-la quedant xops. Fem mitja volta a La Quintana, sense deixar d'admirar el seu mas, fins al pont de la Quintana, que podem por poc travessar. Continuem a l'esquerre al costat de la riera passant pel reformat mas El Tin, i sortim a la carretera per on caminem uns metres i tombar a la dreta, per una pista que va al costat del torrent i que ens portarà a Oristà. 

DISTANCIA: 13,60 quilòmetres – DURADA: 3,55 hores caminant, nosaltres dediquem amb parades un total de 4,30 hores – DESNIVELL: 264 metres.

Sortim del centre del poble d'Oristà, alhora que comença a donar llum a la seva magnífica
església de Sant Andreu, que es troba documentada al primer quart del segle X, quan pertanyia al castell d'Oristà. Conserva al seu subsòl una estructura romànica magnífica i singular, la denominada cripta. Una joia !

Arribem a la Font de la Baga

Aquesta font està situada a la part sud del nucli urbà d'Oristà, el peu de la muntanya que porta el mateix nom. En temps antics, la major part de la població es proveïa d'aquesta font per beure i per usos domèstics.

Mentre pugem per la Baga, veiem com destaca l'ermita de Sant Sebastià damunt un puig que domina el poble d'Oristà, entre la riera Gavarresa i la carretera que uneix Casa Miquela amb Sant Feliu Sasserra.

Passem al costat de una bonica cabanya amb construccio de pedre seca.

Comencem a guanyar alçada. Destaca la neu al Puigllançada i la Tossa

Aquest Lluçanès, res a envejar als paisatges de Suïssa !!

La Guardia

Al fons el Puigcornador

Vistes des del Collet Coromines, cap al nord del Lluçanès

El Carrer de la Ruixeda

Cal Xanec


Pedró dels Sants Màrtirs


Sortim de la pista per agafar camí a l'ermita de Sant Nazari
Encara queda neu de la caiguda al dia anterior.

Ermita de Sant Nazari de la Garriga

Edifici romanic del segle XII que es va originar arran de la transhumància. Actualment molt reformat.

Nosaltres aprofitem l'indret, per ficar mà, als queviures que portem.

Cal Moliner


Farem un bon tros de pista entre bonics camps.


Obertes

El paisatge es va alternant entre boscos i camps oberts.

Camps a la zona d'Obertes

Deixem la pista i agafem drecera per la Font de Mallorca, on creuarem el torrent per un espès bosc.La Mallorca

Baixem a la riera de la Gavarresa que està increïble d'aigua, on ja veiem que tindrem problemes per travessar-la.

Des de la altra banda de la riera veiem el que va ser el Mas d'en Perot Rocaguinarda

Perot Rocaguinarda, un Robin Hood a la catalana, va ser el bandoler més conegut de la seva època, juntament amb en Serrallonga. Un mite que va néixer a Oristà (Osona) el desembre del 1582 i que té l'honor de ser l'únic personatge no imaginari que apareix amb el seu nom real a El Quixot.

INFORMACIO:ROCAGUINARDA

Tenim que continuar cap al pont

Teníem previst creuar la riera per apropar-nos a Rocaguinarda, però la força de l'aigua ens va fer desistir.

La Rierola


Granja La Quintana

Per arribar a La Quintana no tenim altre que creuar la riera, quedant xops.

La riera de la Gavarresa per La Quintana

L'enorme Mas de La Quintana

Seguim el camí de la riera


El pont de La Quintana amb risc de desbordar-se ens permet travessar de nou la riera.
Baixada amb força del cabal de l'aigua per la riera, amb vistes de l'antic pont.


El Tin, bonica masia reformada

Ja tenim a prop Oristà !

Arribem a la plaça Major d'Oristà, on finalitzem aquest interessant recorregut d'avui.



Gràcies i fins a la propera !!!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada