dijous, 20 d’abril del 2017

CASTELL DE MONTESQUIU - CASTELL DE BESORA - L'OBAGA 2017 04 16



Petita caminada entre dos coneguts castells del Bisaura, el Castell de Montesquiu, antiga residència fortificada dels senyors de Besora, magníficament reformat; i el Castell de Besora, en runes però situat dalt d'un turó de 1.025 metres d'altitud amb unes fantàstiques vistes. Realitzarem aquestes dues interessants visites que seran molt agradables de fer pel seu valor arquitectònic i també paisatgístic.


APROXIMACIÓ: Prenem la C-17 en direcció a Puigcerdà fins a arribar a la població de Sant Quirze de Besora. Trenquem a la dreta, creuant el pont amb direcció Vidrà per la BV-5227, just després del pas a nivell a l'esquerra. Hi ha un rètol. Enfilem la carretera i arribem a l'aparcament del Parc del Castell de Montesquiu.

ITINERARI: Iniciem la ruta a l'aparcament del castell (655 m), on de seguida trobarem uns plafons informatius del parc. Prenem la pista asfaltada que ens duu a l'accés del castell i els seus jardins, que anirem deixant a l'esquerre i a poc a poc enrere. Arribem a una cruïlla on deixarem a l'esquerra la font del Castell Xic. El camí continua totalment senyalitzat. Arribem a una corba on passarem pel costat de la bassa del Castell, i on tenim la cruïlla on hi ha la pista que prové de Santa Maria de Besora a l'esquerre que serà per on tornarem.

Triem la dreta a la cruïlla i fem camí en pujada continuada per la pista, gaudint a la dreta d'unes vistes panoràmiques de la comarca d'osona, fins que arribem al Pla de Revell, un indret fantàstic que creuarem i on podrem contemplar una bona panoràmica del Pedraforca, Puigmal, Serra de Bellmunt i Montseny.

Continuem fins al final del prat, on tenim un mirador del turó del Castell de Besora. Desfem camí fins a un pal indicador, que ens dura per un estret corriol sota el cingle al Collet de la Mongia, un pas estret per una carena de sorra grisa. Girem cua al turó per l'esquerre fins a arribar a EL Pla, on comença l'ascensió, que després d'unes quantes ziga-zagues arriben al cim del castell. Ens troben sobre una plataforma elevada, a uns 1025 m d'altitud, envoltada en bona part de la cinglera. Fabuloses vistes. Recomanem visitar la part més alta.

Baixem a El Pla pel mateix camí i la tornada la farem per la pista indicada del Camí de Besora al Castell de Montesquiu, un bon camí que farem per l'obaga sense perduda fins a acabar a la bassa del Castell de Montesquiu, on desfarem camí fins a l'aparcament del castell.

DISTANCIA: 11,20 quilòmetres – DURADA: 3,30 hores caminant, nosaltres dediquem un total de 4,19 hores amb parades. DESNIVELL: 430 metres.

Iniciem la ruta a l'aparcament del Castell de Montesquiu (655 m), on de seguida trobarem uns plafons informatius del parc. Travessem els bonics jardins del voltant.
Deixem el castell a la nostra esquerra, que visitarem a la tornada

Les instal-lacions del parc estan perfectament mantingudes

Passem al costat d’una bassa gran d’aigua que abasteix el castell, on hi ha un encreuament. La pista de l’esquerra és per on arribarem a la tornada.


Comencem la pujada amb direcció al Castell de Besora.

Arribant a la part de dalt, comencem a tindre la vista de Sant Quirze de Besora.


Arribem als plans herbosos i enlairats del Pla de Revell. Aquí tindrem unes bones vistes, on veurem el Pedraforca, el Puigmal, el Taga, Bellmunt i molt més.


Tenim darrere nostre, sobre la boira, una bona vista del Santuari de Mare de Deu dels Munts.

Bellmunt

Nosaltres seguim pel sender de l'esquerra que ens porta fins a la bora de les restes de la casa del Revell. 

Casa del Revell

Continuem pel Pla passant per la Bassa de Revell

El gran altiplà herbós és un dels indrets més macos de la ruta

Comencem a tindre vista del turó del Castell de Besora


El Turó del Castell de Besora


La banda d'Osona encara entre boires

Arribem a la final de l'espasa del cingle on tenim un bonic mirador

Vistes de la zona del Bisaura, amb la Serra de Bellmunt al fons.

Baixem per un petit grau i voregem el cingle per sota del Pla de Revell


Passem el collet de la Mongia format per margues de colors grisosos.

Mas El Pla, d'on comenzarem la ziga-zaga en pujada al Turó del Castell de Besora.

Camí pel costat dels antics murs del castell

Arribem al pla del castell


Església de Santa Maria del Castell de Besora

El Castell de Besora fou construït al segle IX per encàrrec de Guifré el Pilós per repoblar aquelles terres i va esdevenir el veritable centre de poder del terme. Al segle XIV els senyors de Besora es van traslladar a viure al Castell de Montesquiu. Actualment la resta més vistosa del castell de Besora és l’església de Santa Maria, antiga parròquia consagrada l’any 855. Del castell en queden ben poques restes, alguns murs als marges i sembla que s’hi estan fent excavacions.


Interior de l'antiga església i algunes faixes llombardes al cos lateral.

Pugem al cim on tindrem un gran panorama, mentre esmorzem.

Vistes al poble de Santa Maria de Besora


Al primer terme tenim la Serra dels Bufadors, darrere el Castell de Llaers i el Castell de Milany, al fons Sant Amand, el Taga i el massis del Puigmal.




Vistes des del Castell del Pla de Revell

Deixem els antics murs del castell per agafar pel camí de baixada.



Baixarem per un camí sense perduda, a l'obaga, sobre la Riera de la Solana.


Arribem al Castell de Montesquiu per fer-li un volt.

Passem per la masoveria i la sala d'exposicions del parc.

Originàriament el castell era una torre de guàrdia que va fer edificar el comte Guifré I, el Pilós, al segle IX. A mitjan segle XIV el castell passa a tenir un altre ús i es converteix en un casalot destinat a la defensa. Es converteix així en una residència fortificada. Arnau Guillem de Besora és el primer del seu llinatge que habita el castell. Al segle XVII Luis Descatllar fa construir una capella i fa una ampliació de la part nord.


En aquest indret de murs defensius i bonics jardins, acabarem aquesta interessant ruta d'avui.


Gràcies i fins a una altra !!!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada