diumenge, 20 de setembre del 2015

CASTELL DE CENTELLES (o de SANT MARTÍ) - CASTELL DE CASTELLCIR (o de LA POPA) - LA SAUVA NEGRA - ESGLESIA DE SANT MARTÍ 2015/09/19

Castell de Castellcir o de la Popa

Una ruta circular preciosa que s'endinsa pels bonics paratges entre l'Osona i el Moianès, i que permet gaudir d'una jornada de muntanya amb una gran varietat de paisatges. Passarem per diferents tipus de camins, pistes, senders i corriols, que en algun moment ens posarem a prova per triar el més adequat alhora d'orientar-nos. També podrem veure excel·lents panoràmiques del Montseny i Montserrat, incloïen per descomptat el nostre objectiu, la visita a dos dels castells més impressionants de Catalunya, el de Castellcir o de la Popa i el de Centelles o Sant Martí. Una clàssica molt recomanable.



APROXIMACIÓ: Per la carretera C-17, ens aproximem a Centelles i des d'aquí anem a buscar la carretera C-1413b que prenem en direcció a Sant Feliu de Codines. Passats uns 6 quilòmetres més endavant trenquem a la dreta i al cap de pocs metres, passat la font de Sant Martí, arribem a una esplanada on es l'església de Sant Martí, punt de sortida. 


ITINERARI: Església de Sant Martí de Centelles / Font de Sant Martí - Castell de Sant Martí o dels Centelles - Font de la Rovira - La Rovira dels Cerdans - Collet de la Rovira dels Cerdans - Coll de Prims - La Sauva Negra - Font de la Sauva Negra - Collet de la Terma - Castell de Castellcir o de la Popa - tornada a pel Camí Ral a Collet de la Rovira dels Cerdans i tornar a Església de Sant Martí de Centelles.

DURADA : 4,15 HORES -  DISTANCIA: 11, 90 KMS - DESNIVELL: 580 METRES.

De sortida passem al costat del campanar de l'Església de Sant Martí de Centelles.




A mesura que anem pujant, de seguida ens endinsem per paisatges molt bonics, com aquest Puig Febregem.






Tenim a prop el Castell de Centelles o de Sant Martí


Passem pel Castell de Centelles o de Sant Martí, ara tancat per les obres i que voltejarem a la tornada.


Un bonic camí ens portarà a La Rovira dels Cerdans.


Vistes de Centelles


Ens apropem a la Rovira dels Cerdans i ja es comença a veure un fabulós panorama del Montseny.



La Rovira dels Cerdans punt referent a la ruta



Passat el Coll de Prims amb direcció a La Sauva Negra, pot ser una de les parts més boniques de l'excursió.






Arribada impressionant al Castell de Castellcir o de la Popa.




Interiors del Castell



Les vistes que ofereix el Castell sòn panoràmiques 




Castell de Castellcir o de la Popa


Aquest castell, està documentat des de l’any 1014, ja que a començaments del segle XI amb Gerard de Castellcir, apareix la dinastia dels Castellcir els quals posseeixen els drets del castell encara que paguen un tribut anual al monestir de l'Estany.

Durant el 1107 va pertànyer a Guillem Ramón d'Òdena, un dels membres del llinatge Òdena, que com tots els membres d'aquesta família va resultar extremament conflictiu.Al 1294 Roger i Gelabert de Castellcir consten com a propietaris del castell, saga que desapareix durant l'any 1348 a causa de la mortal Pesta Negra encara que sobrevisqués Almanda, una de les filles.

Durant el 1363, Gilabert de Centelles, el rep de mans del rei i poc després passa a els Bell-lloc. Vint anys més tard Ramón de Planella adquireix els drets i la seva possessió, alhora que també obté els drets dels castells de Mura i Granera.


De tornada ja mes directe, pel Camí Ral al Coll Rovira dels Cerdans


Deixem ja enrere el Castell de Castellcir o de Popa quan anem direcció Coll de Rovira dels Cerdans.


Des de el Coll Rovira dels Cerdans, vistes del Montseny, El Matagalls, Les Agudes i el Turó d'Home Mort.


Tornan fem una variant per veure la Font de la Rovira


Castell de Centelles

Antic castell anomenat de Sant Esteve fins al s. XIII (prengué el nom de la vila de Centelles, l’actual Sant Martí de Centelles), actualment enrunat, a 855 m alt., en un turó acinglat (l’agulla de Sant Martí), damunt el pla de la Garga, dins el municipi de Sant Martí de Centelles (Osona).
És conegut també com a castell de Sant Martí. Fou el centre de la baronia de Centelles. És esmentat ja el 898. Una comunitat de preveres instal•lada a la seva església, dedicada a sant Esteve, esdevingué priorat canonical (Santa Maria de Centelles) a la fi al s. XIII, fundat pels senyors de Centelles; a partir de la fi al s. XIV anà decaient, fins a restar-ne solament el títol prioral. Les edificacions actuals corresponen en bona part al 1464, amb motiu de la projectada residència del rei-conestable Pere IV. El castell fou enderrocat per les forces de Felip V.


Muralla del Castell


El Mirador, al Castell de Centelles, vistes de la Plana de Vic.


Voltejant pel cingle del Castell




Vistes del Castell cuan anem arribant al punt de partida.



Al fons la església de Sant Martí de Centelles amb la Creu de Sant Martí

Presideix el llogarret la bella esglé sia parroquial documentada l'any 1031. L'edifici romànic original fou reconstruït en època barroca, entre el 1666 i el 1669. L'església de Sant Martí ja existia l'any 1031, centrava la "villa Sentilias", de la qual va prendre el nom i on senyorejava el llinatge feudal dels Centelles. Al seu costat hi ha la cripta funerària neogòtica dels comtes de Centelles, edificada entre els anys 1895-1897.

Està situada al peu del castell de Sant Martí o dels Centelles, amb el qual estigué relacionada històricament. Davant l'església hi ha la Creu de Sant Martí, datada del segle XVII.




Avui anem una mica tard, però de totes maneres no vam deixar d'anar a Centelles, on buscant per un carreró amagat, vam arribar al restaurant  "Racó del Pi", un lloc d'aquells, d'esmorzars de forquilla, amb molts anys d'experiència, on es poden testar magnífics plats de la nostra cuina. A part dels plats, també destacar el bon tracta que la gent de "Racó del Pi" ens va oferir.


Fins a la pròxima!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada