diumenge, 14 de febrer del 2016

CINGLES DE VALLCEBRE PEL PR-128 2016/ 02/ 13


Cingles de Vallcebre (part nord)

Estupenda caminada al voltant de la localitat de Vallcebre a l’Alt Berguedà, fen el recorregut circular molt bé marcat del PR-128, que ens portés per sobre dels impressionants Cingles de Vallcebre i a la vegada gaudir de les seves panoràmiques. En aquest tranquil recorregut anirem sense perill per un itinerari molt aeri però sense cap dificultat tècnica creuant una bona varietat de paisatges, on destacarem les curioses formacions rocoses dels cingles i els seus bonics boscos. Tot això es queda curt al costat de les seves fabuloses vistes, que fan que sigui una extraordinària ruta on ben segur, que a la ferla, quedarem encantats.



APROXIMACIÓ: Arribarem a Vallcebre venint per la C-16 des de Berga i després del túnel Guitart Perarnau poc avans d’arribar a Guardiola de Berguedà agafarem la carretera B-400 a la nostra esquerra, desviament senyalitzat com Pedraforca, Vallcebre, Saldes, Gosol. Uns quilòmetres més endavant, ens desviarem a l'esquerra per la B-401, fins a Vallcebre on aparquem el cotxe al costat del seu campanar. 

ITINERARI: Comencem de pujada pel carrer (B-401) seguint la senyalització fins a una pista a l'esquerra que indica ermita Santa Magdalena, passem per Cal Vila i Cal Pons, fins a la Creu de Collell, agafarem a la dreta el camí, enfilem ajudats per les indicacions del PR fins que arribem a l'ermita de Santa Magdalena. 

Ens fiquem de baixada al bosc seguint les marques, creuarem la claror de la línea elèctrica i arribem al Grau de la Mola, on uns metres més enllà, començarem a quedar bocabadats per les impressionants vistes, continuem ja de baixada pels diferents cingles, Grau de la Canaleta, passant pel Pla de la Barrumba, on nosaltres triem per a esmorzar, seguirem al Grau dels Boigs i d'aquí al Grau de les Granotes (fabuloses vistes del pantà de la Baells i la zona de Fígols) Creuarem Cal Menut i de seguida deixarem la pista per desviar-nos al Grau de Jou, passarem al costat d'una creu d'homenatge a un pilot que es va estavellar amb la seva avioneta. 

Resseguim per la cinglera amb compte i de seguida, en un camí que agafarem de baixada, veurem enfront nostre la població de Guardiola de Berguedà sota el Puigllançada, que ens deixés al·lucinats. Continuem pel camí, ara de pujada fins a l'Estelada de Soldevila, un curiós cim (Pel meu parer, no recomano passar a la petita superfície de la roca separada on és la bandera, per perill de caiguda, encara que amb una petita grimpada es pugui arribar) continuem pels cingles, ara amb una visió preciosa al davant, el massís del Pedraforca, planejant passem pel Grau de Sant Climent, i després pel Grau de les Granoteres i passar pel Grau del Moro, enmig d'un petit bosc que passem ja de baixada. 

Arribem al pont de la Foradada i el creuem admira'n la caiguda, allí tindrem un pal indicador que seguirem la indicació en ascens tota la cinglera fins al Mirador de Cap Deig (pot ser, l'única part pesada del recorregut) De totes maneres, les vistes continuen fabuloses. 

Del mirador Cap Deig creuem la BV-401 pujant la pista de la Barceloneta, passarem per la Font i el Pou de la Gota, farem una bona llaçada i continuant fins a una pista a dreta que posa Cal Batlló, Cal Clic, Cal Sastre, abans de la primera corba agafarem un sender a l'esquerra que baixa amb la visió ja propera del poble de Vallcebre, on hem començat aquesta bonica ruta. 

DURADA: 4,30 hores efectives - 5,40 hores total (molt entretinguda, es presta parar)

Tenim com punt de sortida l'aparcament que hi ha al costat del campanar del poblet de Vallcebre, en un dia que ha començat força boirós, però, que a poc a poc, es va obrint, quedant els nuvols uns metres més baix.

El Campanar de Vallcebre és situat al bell mig del poble. És l'unica part que queda dempeus de l'antiga església, que es va haver d'ensorrar i construir de un nou a la decada dels 90, a l'altre canto de la plaza.

Sortim del poble amb direcció Santa Magdalena, sempre pel PR-128 que no abandonarem.

Per poc, però anem per sobre de la boira, en destaca'n també les muntanyes altes del Prepirineu.


Arribem a la Creu del Cullell, on deixarem la pista.


Prenem un corriol que creua el preciós bosc del Boixader fins a arribar a la ermita.


Ermita de Santa Magdalena

La font de Santa Magdalena és molt curiosa ja que te un dipòsit de pedra natural d'on brolla l'aigua. Abans hi acudien la gent dels voltants, por un guarir-se de les berrugues, ja que aquesta aigua diuen que tenia aquesta virtut.


 Grau de la Mola

Els Cingles de Vallcebre al Grau del Sastre, al fons la Serra d'Ensija

Anirem passant per Sobre dels Cingles


Una vegada passat l'indicador del Pla de la Barrumba el camí ens ofereix aquest encantador paisatge.

Tenim sota nostre les antiges localitats mineras de Sant Corneli i Fígols, al fons el pantà de la Baells. Aprofitem aquest lloc per donar compte de les viandes que portem ...

Tenim al costat les muntanyes de Sant Julià de Cerdanyola.


Tosa d'Alp

Arribem a "Cal Menut", un mas que segueix la seva activitat ramadera.El constatem, res més creuar la granja, una bona quantitat de cabres de seguida ens saludaran.


Deixem la pista, seguint pel corriol i ben aviat trobem una creu en memoria d'un jove mort en estavellar-se al 1959 amb la seva avioneta. Al fons, la Església de Sant Salvador del Jou amb la Torre del Moro.

Curioses formes a les pedres dels cingles. Per aquesta banda, passat Cal Menut, en trobarem, petits forats que fa la mateixa muntanya per la erosió, son protegides per fustes, en cal anar amb cura per no caure dins.

Vistes de la localitat de Guardiola de Bergueda amb la pirámide del Puigllançada a sobre.

Vistes del cim del Sobrepuny, en vam pujar el mes passat.

 Passem por sobre de Sant Clemente de la Torre de Foix.

L'estelada de Soldevila que es situada en una roca separada del Cingle, des d'aquest punt, gaudim d'unes excellents vistes.



 El recorregut del PR-128 sempre indicat molt bé.

Abastem el Grau de Sant Climent.


Majestuos sempre, el Pedraforca

El cim del Comabona al Cadí

 Passat el Grau de les Granoteres podem veure a sota nostre el Càmping Berguedà.

Arribant al Grau del Moro podem veure tot el "penya-Segat" que de pujada encara ens queda por fer !

Creuem el pont sobre La Foradada 


A partir d'aquí i en fort pendent, comencem a guanyar alçada resseguint por sobre la cinglera, fins a abastar la carretera de Vallcebre a l'alçada del cap Deig.

Pot ser, aquesta pujada, amb la calor i el que portem, sera la parte més dura de la ruta.


 Passem acompanyats de forats, curioses formacions rocoses i unes vistes magnifiques.

Arribem suats a dalt del Mirador de Cap Deig,  que es troba a tocar la carretera BV-401. Habíem estat en aquest lloc altres vegades, però no va ser el mateix, pujar a peu com ara, que en cotxe !

Vistes de la part dels Cingles de Vallcebre Nord des del Mirador de Cap Deig, una parte del recorregut que acabem de fer.

Una pista, ens portara donant una bona llaçada, al barri de la Barceloneta de Vallcebre, barri de masos de Pagès i camps de pastura molt tranquils. Seguint aquesta pista, passarem també sota la línia elèctrica on es la Font i Pou de la Gota.


Ja el veiem, ens queden pocs metros ja por arribar al poble de Vallcebre, on donarem per acabada aquesta estupenda excursió d'avui.








Garcies i fins a la propera !!!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada