diumenge, 17 de maig del 2015

COLLSUSPINA - STA COLOMA SASSERRA - ROC DELS ESPARVERS 2015/05/16



Camp de la Coromina a la sortida de Collsuspina.

Petita caminada circular per l'alta comarca del Moianès, amb principi i final a la bonica població de Collsuspina, tot un recorregut amb bona pista forestal i encantadors paisatges formats per verdosos prats i espesos boscos, on gaudirem del plaer de caminar. Durant el trajecte, podrem observar a la llunyania, les muntanyes de Montserrat i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, fins a arribar al conjunt de Santa Coloma de Sasserra, un lloc que sembli parat amb el temps i que és realment extraordinari per la seva bellesa. Allí, al costat de les antigues pedres, farem un petit esmorzar mentre observem el mil·lenari Roure del Giol, i l'encantadora església de Santa Coloma. Més endavant, traspassant un preciós bosc, pujarem en direcció el Roc dels Esparvers, on descobrirem les Roques Blanques, un paisatge diferent, com una illa de pedra envoltada de prats, formada per coves, forats i petites balmes erosionades. Un recorregut sempre recomenable, que sembli ser un tranquil passeig, ideal per gaudir de la primavera.




DURACIO: 3,45 hores - DISTANCIA: 14,10 km

Iniciem el camí pel GR 177 direcció Castellterçol


La Mola (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt) des del camí.


Pla del Forn


Pla del Forn direccio a la Rectoria

Pla del Forn


Roure del Giol

El arbre Milenari Roure del Giol.

 El 1987 va ser declarat oficialment Arbre Monumental de Catalunya. Mesura aproximadament uns 20 metros d'alçada i 4,50 metros de corda.

Del Roure del Giol se'n expliquen històries meravelloses, i ja en concret un relat de l'Antoni Ibáñez Olivares, Sabadell 1955, notable escriptor i recollidor d'antigues narracions i llegendes, en el que situa a la seva ombra al mateix Sant Antoni de Padua, en ocasió del viatge que des d'Italia el porta al Portugal, per acreditar davant la justícia, la inocencia del seu pare, incriminat en un delicte d'assassinat. (moianes.net)


 Santa Coloma Sasserra (façana de ponent)

Santa Coloma Sasserra és una antiga església parroquial al municipi de Castellcir, a la comarca del Moianès. Aquest edifici catalogat[1] és al centre de l'antic poble d'hàbitat disseminat de Santa Coloma Sasserra, a la part central del territori d'aquest antic disseminat, al nord-nord-est del poble de Castellcir i al sud-est del de Collsuspina. Al seu nord-est hi ha la masia del Bonifet, just al nord, el Pla del Forn i a llevant, a la vall del torrent del Soler, es troba el Camp de la Terma.

De Santa Coloma Sasserra hi ha notícies els anys 956, 1109 i especialment entre els anys 1149 i 1160 en un lot de documents referents a Collsuspina fins a on arribava la seva parròquia. L'estat actual desmereix molt l'antiga fisonomia del conjunt. La datació romànica és vàlida pel que fa al campanar, del segle XI. L'absis, original del segle XII, va ésser desfigurat al segle XVII.

Detalls de la Esglesia de Santa Coloma de Sasserra


 El Giol

Camì direcció a La Penyora

Vistes de la Serra de Montserrat


El Bonifet


Bassa del Soler

Una vegada passat la Bassa del Soler, potser farem un dels trams més bonics de la ruta, endinsant -nos per la baga d'un bosc d'arbres alts, amb una ombra molt agradable. 


La vall del Torrent del Soler que acabem de fer.

Les Roques Blanques

El lloc es com una illa de roques disseminades de forma aleatoria, amb foscos recons i petites balmes, formant un espai diferent amb un aire magic.


Pla de Querol




Mas l'Espina

És la masia tradicionalment més forta del terme. Parla de la seva importància el fet que el poble deu el seu nom al fet que es formà en el Coll de l'Espina (Coll s'Espina, en català antic).




Ja de tornada, comencem a veure Collsuspina, final del nostre trajecte, on nosaltres hem tingut un dia fresquet, com cal a l'altiplà d'aquesta recent comarca, passant una bona estona gaudint de l'esclat de la natura. Fins a la pròxima !


El Poble de Collsuspina podem trobar diferents restaurants on menjar amb molt bones referències, nosaltres sempre triem un de molt senzillet, Cal Bibu, al carrer Major, on ens agrada pel tracte i pel caliu que es respira d'antany. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada