diumenge, 10 d’abril del 2016

SANTA MARIA DE MERLÈS - SANT MARTÍ - SANT PAU DE PINÓS - MARE DE DEU DE GINEBRET - GORG BLAU - RIERA DE MERLÈS 2016/ 04/ 09


Ermita de la Mare de Déu de Ginebret o de Pinòs.


Caminada pel Berguedà, a la vall mitjana de la riera de Merlès, amb punt de sortida i arribada, a la caseria de Santa Maria de Merlès, on passarem per llocs plagats d'història situats en paratges de gran bellesa i amb un gran panorama, com Sant Pau de Pinòs i l'ermita Mare de Déu de Ginebret. El recorregut també passa per frondosos boscos de pi, igual que per encantadors indrets que anem trobant a la riera de Merlès, com el fabulós racó del Gorg Blau. Un recorregut d'aquells per deixar-se anar pel fet de caminar i gaudir a la vegada de l'entorn.

APROXIMACIÓ: Santa Maria de Merlès es troba a 14 km a l'est de Puig-reig, i a 8 km a l'oest de Prats de Lluçanès, el poble de importància més proper. Santa Maria de Merlès és una caseria dispersa situada a la dreta de la riera de Merlès; on l’església parroquial i algunes masies formen una plaça, on també és situat l’ajuntament. En aquesta plaça posarem el nostre punt de sortida i arribada d'aquesta caminada.

ITINERARI: Comencem a caminar agafant el GR 4 que passa pel darrera del vell hostal i baixa fins a la riera de Merlès, on de seguida trobarem el bonic pont de Sant Martí per creuar-lo i continuem fins a Sant Martí de Merlès.

A Sant Martí, triem la pista de la dreta que puja i per on anirem passant al costat d'algunes cases, (per aquí ens vam despistar un moment, seguir recte) fins que arribem a la casa forta del Mas. (Indicada) Un cop passem el Mas, triem la pista de la nostra esquerra, que puja de valent fins a la carretera BV-4401 que ve, de Prats de Lluçanès.

Poc abans d'arribar a la carretera, agafem la pista cap a la dreta, que durant una estona va al costat de la mateixa carretera. En un moment donat, la travessem, seguint les marques grogues fins passar pel costat de la casa de Camprodon al quilòmetre 14. (aqui tenim una variant si volem, per pista seguint les marques grogues) Ara continuem una estona per la carretera no gaire transitada, passant per l'enderrocada Cal Sansó, punt més alt de la ruta (764 m) fins que arribem a Sant Pau de Pinós. (Bones vistes)

Tornem al GR4 (que ja no deixarem fins al final) baixant per la pista alquitranada del Camí de Ginebret, per on passarem pels masos de Cal Miquel, Ca l’Anglada i Cal Puig fins a arribar a la bonica ermita de Mare de Déu de Ginebret, també anomenada Mare de Déu de Pinós. (lloc privilegiat amb gran panorama)

Agafem de baixada la pista de terra, sempre seguint el GR4, ara amb forta baixada, fins al trencant senyalitzat de Puig-reig, que el deixarem a l’esquerre. Continuem paral·lels a la riera de Merles amb direcció a Santa Maria de Merlès, passarem a prop de algun bonic gorg, destacant el Gorg Blau, on val a la pena parar una estona. Més endavant creuarem la riera pel pont de cal Sicull, per la altra banda de la riera passarem per l'encantadora Torre de Merlès i la idíl·lica part de la riera de la Resclosa, continuem pel GR, passant per l'antiga fabrica de Cal Fargues, per arribar al punt de sortida per la carretera de Puig-reig.

DURADA: 4,55 hores sense parades - DISTANCIA:18,86 quilòmetres - DESNIVEL: 420 metres.


Comencem a caminar a la plaça de Santa Maria de Merlès, agafant el GR 4, sembli que no, però la temperatura va fregant els 0 graus i som primavera, esperem que surti el sol d'aviat !! 

L’església parroquial de Santa Maria de Merlès fou consagrada el 893 dins el bisbat d’Urgell.

Arribem a la riera de Merlès, on l'aigua raja molt alegre després de les pluges del dia anterior.

Pont de Sant Martí

El pont medieval de Santa Maria de Merlès (XVIII) comunica dos nuclis propers, el de Santa Maria i el de Sant Martí de Merlès i salva el pas de la riera de Merlès. Es tracta d’un estret pont d’uns 34 metres de pas,1’17 metres d’amplada i 9 metres d’alçada, amb baixes baranes de 0’44 metres d’alçada.

Sant Martí de Merlès
l’església de Sant Martí es de l’any 976, però l’edifici preromànic fou substituït a mitjan segle XI per l’actual, que es reformà al segle XVII.

El Mas

Ens internem al Bosc d'Esmerats que travessarem amb bona pujada.



En quant arribem a dalt, les vistes són fabuloses. Al fons de la foto la Tosa d'Alp i el Puigllançada. 

Arribant a Sant Pau tenim una bona vista de la Serra de Montserrat.

Esglesia de Sant Pau de Pinòs


Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Merlès, a la part corresponent al comtat d'Osona-Manresa i bisbat de Vic. Apareix esmentada l'any 959. Arran d'una reestructuració parroquial, l'any 1878 l'església fou erigida en parròquia independent a la qual fou adscrita Santa Maria de Pinós i la de Sant Amanç de Pedrós.

Baixem del enclavament de Sant Pau de Pinòs pel camí de Ginebret

Per Cal Miquel

la primavera desperta...

Cal Puig

Ermita de la Mare de Déu de Ginebret o de Pinos.

Aquesta església, d’origen i planta romànica, està situada a l’est de la masia de Ginebret. Es curios, a la entrada de la ermita, la construcció d’un porxo ample, antesala de una petita porta per accedir al interior. La seva existència es manifesta en un llegat testamentari de l'any 1169. Al segle XIV apareix sovint esmentada com un santuari depenent de Sant Pau de Pinós.

Aquí, a l'ermita, pararem durant una bona estona per admirar el paisatge i fer bon ús dels queviures que portem...



Indicador al GR4, a partir d'aquest punt, farem bona baixada fins a la riera de Merlès. Al fons de la foto, el massís nevat del Puigmal. 


Des del camí podem albirar Santa Maria de la Guardia

La Riera de Merlès

Baixem i tornem a pujar de la riera per admirar aquests bonics recons.

un altre gorg al costat del camí 

Salt al Gorg Blau

Per la zona del Gorg Blau


El Gorg Blau


Pont de Cal Sicull

Racons a la riera de Merlès

Gorg a la banda de Sicull


La Torre de Merlès

La Resclosa



Després d'una bona caminada, arribem al nostre punt de sortida a Santa Maria de Merlès, donant per finalitzat el nostre recorregut.


Moltes gràcies i fins a la propera !!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada