dilluns, 5 de maig del 2014

EL TAGA PER PARDINES - 2014/03/08




Sortida des de la població de Pardines (1226 m.) a dos graus sota zero, amb bona previsió de temps, veiem que la vegetació que ens envolta està en ple canvi de color, sembla que amb el sol retorna la vida a la muntanya. Iniciem la pujada des de l'ermita de Santa Magdalena, sempre en generósa pendent que anirà creixent fins a totalitzar els 814 m. de desnivell, amb sorpresa de la gran quantitat de neu, ascendim per la cara nord del Taga (2040 m.) Les vistes des del cim són sensacionals. (Sierra Cavallera, Massís del Puigmal, La Tossa-Molina, Pedraforca-Cadi, etc.) Destacar també el bonic poble de Pardines, amb les seves cases de pedra i fusta, envejable balcó de la vall de Ribes.



PARDINES

El terme “pardina” significa lloc on s'hi fa herba. Pardina, que té per derivat pardinella, voldria dir terra de pasturatges. Pardines es troba documentat al segle X: el testament d'una monja de Sant Joan de les Abadesses, el 18 d'abril de l'any 938. Va ser possessió dels vescomtes de Cerdanya, dels senyors de Sales, del monestir de Sant Martí de Canigó i dels comtes de Barcelona. La vall de Ribes era un lloc estratègic, de pas natural cap a la Cerdanya. Des del temps de Guifré el Pilós fou administrativament i políticament un territori del Comtat de Cerdanya.

CURIOS CAMPANAR A LA ESGLESIA DE SANT ESTEVE - PARDINES

Església d’origen romànic. De l’edifici original se’n conserven l’absis, la finestra de doble esqueixada i les mènsules. L’estructura romànica inicial de l’església va sofrir diverses transformacions amb l’execució de les successives obres de la muralla i la construcció, al segle XIV, de la torre de defensa que avui dia és el campanar. El 1427 i el 1428 es produïren als Pirineus catalans un parell de forts terratrèmols que, de ben segur, també degueren afectar aquesta construcció, tot i que no en tenim notícies concretes.

ERMITA SANTA MAGADALENA

Passem per l'ermita de Santa Magdalena del segle XII, que es troba situada a 2 quilòmetres de Pardines, al veïnat de Puigsac. L'octubre del 1175, el bisbe d'Urgell, Arnau de Preixens, va portar a terme la consagració del temple, que va quedar adscrit com a sufragani a l'església parroquial de Sant Esteve.



PUIG CERVERIS


EL PUIGMAL







PARDINES 

EL PUIGESTELA

ARRIBANT AL CIM



CIM DEL TAGA



DESCENS

PER LA ARESTA




SANTA MAGDALENA




El aprovisionament el farem a Can Serra de Pardines, que te fama de bona teka!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada