diumenge, 16 d’abril del 2017

SANT MARTÍ DE LLÉMENA - GRAU L'ESQUEIÓ - ERMITA DE SANT ROC - MIRADOR - MARE DE DEÙ DE PUIG D'ELENA - CAN SOTERA - L'AULET 2017 04 13



Petita caminada per la comarca de la Garrotxa sortint de la tranquil·la localitat de Sant Martí de Llémena, per pujar els cingles de Sant Roc pel Grau l'Esqueió i caminar pel seu altiplà, on visitarem les ermites de Sant Roc i Mare de Déu del Puig d'Elena, amb els seus fantàstics miradors a la Vall de Llémena. Uns indrets que podem considerar encara verges, on els anys no han malmès quasi gens aquesta vall.


APROXIMACIÓ: Comencem aquesta ruta circular al petit poble de Sant Martí de Llémena, al que arribem per la carretera GI-531, just al quilòmetre 19, on tenim un aparcament al costat de la carretera, al davant del bar-restaurant Can Reixac. (241 metres d'altitud) 

ITINERARI: Fem un volt pel nucli urbà, per veure la seva església de Sant Martí, on agafarem un carrerot que passa per la darrera de l'Ajuntament, i pel costat del camp d'esbarjo, davant de la casa de colònies. Enfilem camí per un corriol fins a una pista que agafarem a mà esquerra que seguirem, per no travessar pel Mas de Ca n'Aulina, ens desviarem a mà dreta, pel mig d'un camp fins a la sortida de Ca n'Aulina on trobarem un camí en bona pujada cap al Grau l'Esqueió. 

Seguirem les marques grogues i un cop a dalt trobarem un camí ample de pedra seguim a l'esquerra direcció a Sant Roc, passarem pel baixant que ve del Grau de la Sitja amb marques blaves, poc abans d'arribar a l'ermita, podem desviar-nos uns metres per veure les restes del poblat Ibèric, molt atapeït. Continuem i de seguida arribem a l'ermita Sant Roc de la Barroca (590 metres d'altitud) situada a tocar de l'espadat de la cinglera, es tracta d'una ermita de reduïdes dimensions i molt senzilleta, però amb una ubicació extraordinària, es podria dir, que és un fantàstic mirador de la comarca. Nosaltres gaudirem una estona de les vistes i dels queviures que portem. 

Seguim el camí al costat de la cinglera, ara per la banda contraria, pels denominats cingles de Sant Roc, fem un xic de baixada, fins a arribar a una bona plataforma que sobresurt del cingle, on val la pena parar-se una estona per contemplar el panorama que ens ofereix aquest mirador, i de pas fer-s'hi la típica foto. 

Continuem pel camí passant pel Grau del Llop on tenim uns indicadors, seguirem pel camí, on anirem amb paral·lel al d'anada a trobar una cruïlla amb indicador son és una bassa. Enfilem camí recte fins al cim del Puig de Lena (565 metres d'altitud) on hi ha l'ermita romànica, de Mare de Déu de Lena. Situada en un indret tranquil, destaca la seva porxada, on a dins, descansarem una estona. Avui tenim un dia clar, i podem albirar molt bé, la vall de Llémena, el santuari de Rocacorba, la Serra de Finestres, el Far, inclòs el massís del Canigó. 

Baixem per la pista fins a tombar a la dreta en una esplanada que travessarem, sortim a un sender que seguirem fins a una cruïlla, d'on surt a la dreta el camí que passa per la casa en ruïnes de Can Sotera. Continuem uns metres pel sender fins a tombar a la dreta per un mes tapat i amb pendent. Sortirem a una pista ampla, on tornarem a veure les marques grogues. Creuarem a la dreta el torrent, per la zona de La Casica, on cal estar atent de seguir les marques. Ara continuar el sender seguint marques grogues fins al punt de sortida a Sant Martí de Llémena. 

DISTANCIA: 11,38 quilòmetres – DESNIVELL: 460 metres - DURADA: 4,15 hores caminant, nosaltres dediquem un total, amb parades, de 5,00 hores.

 Comencem aquesta ruta al petit poble de Sant Martí de Llémena, just on tenim un aparcament al costat de la carretera, al davant del bar-restaurant Can Reixac. 

Travessem el poble per un carrerot que passa per la darrera de l'Ajuntament.

Enfilem camí per un corriol que comenzarem al costat del Mas de Ca n'Aulina, on trobarem un camí en bona pujada cap al Grau l'Esqueió.


Anem pujant, amb bones vistes de la Vall de Llémena.

La pujada des de Sant Martí de Llémena segueix un cami empinat i estret,  pel Grau l'Esqueió, fins al gran altiplà del cingle.

Pujant, tenim la cinglera de Sant Roc que travessarem pel Grau.

Una vagada al altiplá, un camí empedrat ens portará a Sant Roc, anirem tapats per un bosc peculiar d'alzines de port petit, amb aladerns i boixos amb cirerers d’arboç. 


 Arribem a l'ermita de Sant Roc de la Barroca (590 metres d'altitud)

L’ermita de Sant Roc, fou construïda l’any 1447. És una ermita molt senzilla, tranquil•la, de petites dimensions i d'una sola nau de volta apuntada sense campanar. És un sant molt emblemàtic a la Vall. Pertany a Sant Aniol de Finestres. 

Situada a tocar de l’espadat de la cinglera, mirador perfecte. Des d'aquest indret hi ha una magnífica vista de la vall de Llémena. Un fantastic mirador, on aprofitarem per servirnos el entrepà i la beguda que portem. 


Vistes des de Sant Roc


Baixem uns metres fins torbar el Mirador de Sant Roc, plataforma que sobresurt del cingle. Val la pena parar- s’hi una estona per contemplar el panorama que ens ofereix. 

Des del mirador podem gaudir d’unes vistes privilegiades, a sota nostra Anglès, La Cellera, Amer..., més enllà el Far, les Guilleries i el Montseny.


Trencall al Grau del Llop

  El Far

Pel Pla de Sant Roc amb direcció Puig d'Elena.


Arribem dalt del truró on és l'ermita romànica, de Mare de Déu de Lena.


Ermita de Santa Lena, també coneguda com Mare de Déu del Puig d’Elena, ja existia l’any 1212. És un temple romànic d’una única nau, amb un sol absis i campanar. Té una porxada molt maca i agradable en aquesta epoca. 


Baixem pel bosc de Can Sotera

Cingle de Rocafesa


Vistes del Santuari de Rocacorba i el Puigsou.

Per Can Sotera

Iniciem la baixada per l'Aulet

Arribem a Sant Martí de Llémena on acabarem aquesta bonica sortida d'avui.

Al poble, farem una visita a l'encantador indret de l'església parroquial dedicada a Sant Martíesmentada en documents a l'any 1031 i 1065.


Gràcies i fins a la propera !!



Riera de Llémena



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada