dilluns, 15 d’agost del 2016

VALLTER 2000 - PORTELLA DE MANTET - PIC DE LA DONA - COLL DE LA GEGANTA - PIC DE BASTIMENTS - COLL DE LA MARRANA - ULLDETER 2016 08 14


Piolet del Bastiments

Aquesta vegada, veiem la bona predicció meteorològica, aprofitem per desplaçar-nos al Pirineu i fer una ruta circular d'alta muntanya que començarem a l'estació d'esquí de Vallter 2000. Es tracta d'un itinerari clàssic, tècnicament fàcil de fer a l'estiu, però l'atractiu d'aquesta ruta, són les fantàstiques vistes durant tota la travessia, per no dir quan pugem als pics de la Dona i el Bastiments, que ens permetrà gaudir d'una gran panoràmica sobre moltes muntanyes i valls properes. Nosaltres hem gaudit molt d'aquest espectacle, fen contínues parades contemplatives a diversos punts de l'itinerari. Recomanable.




APROXIMACIÓ: 
Sortirem darrere l'estació de Vallter 2000 que es troba a la zona més oriental del Pirineu (Girona), a la comarca del Ripollès. Per arribar fins aquí, hem d'anar fins a Camprodon per la C-38 i, des d'allà, agafar la carretera GIV-5264 en direcció a Setcases, on seguirem carretera C-771 amunt, fins a arribar a l'estació d'esquí, on deixarem el cotxe a l'ampli aparcament. 

ITINERARI:
 L'inici d'aquesta ruta circular el fem a l'aparcament de l'estació d'esquí de Vallter 2000, sortint a les vuit del matí, darrere del restaurant, a la seva part dreta, prendrem un sender que puja al costat del torrent que baixa de la Portella de Mentet. El camí, és força fressat i marcat per senyals. (GR) En creuar el torrent, tenim dues opcions per arribar a dalt, nosaltres triem la dreta per pujar primer al Pla de Coma Ermada, per després tombar a l'esquerre per la bonica plana fins a arribar a la Portella de Mentet. (Es dóna més volta, però l'indret és preciós)

Aquí a la Portella, comencem a ascendir per l'esquerre, fent ziga-zagues, resseguint un sender ben fressat i pedregós, però sense dificultats. Al cap d'una estona arribarem a un alt on tenim una creu (2565 metres) amb bones vistes del Gra de Fajol Petit, el Gra de Fajol i el Bastiments. Continuem guanyant alçada amb bones vistes de la vall d'Ulldeter que veurem en bona part de la caminada. Amb una hora i mitja, arribem al cim del Pic de la Dona (2.702 m.), la vista al voltant és fantàstica.

 El camí des del Pic de la Dona fins al Coll de la Geganta, és molt agradable. Nosaltres pararem una estona per esmorzar a mig camí al Pla d'Ombriaga, de bon panorama. Continuem fins al Coll de la Geganta, on deixarem a la dreta el camí que va a l'estany de Bacivers, un altra opció per pujar al Bastiments. Nosaltres ens dirigim cap a l'aresta del Bastiments que tindrem enfront, arribem a la seva base i haurem de fer forta pujada amb curtes ziga-zagues fins a sortir a la Creu del Bastiments, que al seguir per la carena trobarem el Vèrtex del Bastiments (2.883 m.) i encara si continuem un xic més, trobarem el Piolet del Bastiments. (Amb bona vista del llac de Bacivers)

 Desfem camí fins a la Creu del Bastiments, on baixarem amb atenció de no relliscar, per la seva dreta amb direcció al Coll de la Marrana. Aquí, tombarem a l'esquerre (GR) per un camí que baixa fent ziga-zagues, quant arribem a baix, agafem el camí de l'esquerre que baixa en direcció a l'antic refugi d'Ulldeter, passant abans per a Ulldeter on neix el Ter, continuant el camí arribem a les pistes de l'estació d'esquí per on podem seguir baixant, millor per la banda esquerra, fins a l'aparcament de l'estació d'esquí i muntanya de Vallter 2000. 

DISTANCIA: 11,68 quilòmetres – DESNIVELL: 880 metres – DURADA: 5,40 hores caminant – Nosaltres dediquem un total de 6,40 hores. 


L'inici d'aquesta ruta circular el fem a l'aparcament de l'Estació d'Esquí de Vallter 2000, Sortim a les vuit del matí, amb un xic de fred, per la part darrere del restaurante, prendrem un sender que ressegueix el torrent que baixa de la Portella de Mentet.


Nosaltres encara per l'ombra, ens girem per veure com el sol fa ressaltar el Gra de Fajol Petit (2567 m.)

 Arribem al Pla de Coma Ermada (2.378 m.)

 El Pic de Bastiments des del Pla de Coma Ermada. 

Caminem por la Plana de la Coma Ermada, direcció la Portella de Mantet.

Veiem el cim del Pic de la Dona

A baix queda les pistes de Vallter 2000, al fons El Gra de Fajol Petit i el Gra de Fajol

Arribant al Pic de la Dona

Cim del Pic de la Dona (2703 metros)

Deixem al fons Pic de la Dona

Baixem amb direcció Pic del Bastiments que tenim al fons.

Anirem fent la carena pujant al Puig d'Ombriaga

Al Coll de la Geganta prenem direcció l'aresta del Bastiments

Vistes des de l'aresta del Bastiments, per la seva cara nordest, on es pot  veure el recorregut per la carena, que hem fet des del Pic de la Dona.

 Arribant a la Creu del Bastiments

A la Creu del Bastiments, colocada al any 1994  (2875 m.) Al fons a l'esquerre El Canigó.

Per la carena del Bastiments

El Vertex geodésic del Pic de Bastiments (2.883 m.)

Aquest cim és un dels mes alts del Pirineu oriental. Tenim una vista espléndida del Canigó i Costabona, per l'E, al Pic de l'Infern i el Puigmal per l'W. Cap al N-les serralades franceses, amb el Carlit destacat; la Cerdanya i la capçalera de la Vall del Freser.

Cim del Bastiments (Vertex) al fons El Piolet

El Piolet del Bastiments (Diuen que si no arribes al Piolet, no has fet el Bastiments, pues eso)

De tornada del Piolet, per la carena veiem al Vertex del Bastiments

Tenim moltes vistes des de dalt, però el panorama de la Vall de la Coma del Fresser, és preciosa.

Baixem al Coll de la Marrana, amb el Gra de Fajol en front.

Darrere queda el Pic del Bastiments

Coll de la Marrana

Comencem el descens del Coll de la Marrana (2.530 m.)

El sender passa molt a prop del naixement del riu Ter.

Passem por les Restes del Xalet Refugi d'Ulldeter (2.393 m.)

El Xalet Refugi d'Ulldeter fou una construcció emblematica endegada por el Centre Excursionista de Catalunya i l'aleshores presidente César August Torras. El edifici novecentista va ser dissenyat por Jeroni Martorell.

El 25 de juliol del 1909 Durant la "Semana Trágica" es va inaugurar el refugi. problemes amb els materiales por una banda i la situació històrica del moment, van accelerar el procés de degradació del Refugi. El morter no tenia la qualitat necessaria i es desfeia progressivament. Malgrat van intentar cobrir-lo amb quitra per impermeabilitzar-lo, la solució no va tindre exit. La Guerra Civil del 1936 al 1939, la ocupació del refugi per les milícies alpines i el posterior abandonament, van suposar el final del refugi. De manera imparable es va anar ensorrant.

Estem parlant del primer refugi guardat a la cara Sur del pirineu i del primer refugi inaugurat a Espanya.


 Baixem per les pistas de Vallter 2000


Arribem finalment a l'estació de Vallter 2000, on vam iniciar aquesta recomanable excursió.




Gràcies i fins a la propera !!!



Creu del Bastiments





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada