diumenge, 25 d’octubre del 2015

CAMPRODON - FONTS - ERMITA DE SANT ANTONI - SANTUARI DEL REMEI - CAMÍ DE SANT JAUME 2015/10/23

Santuari del Remei

Aquesta vegada hem triat la bonica població de Camprodon, situada en el punt d’intersecció dels rius Ter i Ritort, com punt de sortida i arribada a la nostra excursió. El nostre objectiu és fer un itinerari circular a la muntanya de Sant Antoni situada a 1.345 metres d'altitud i que ofereix una espectacular vista de 360° sobre la vall de Camprodon, del Pirineu gironí, del Canigó i de l´Alta Garrotxa.
Nosaltres no pujarem per la via més directa, abans visitarem algunes fonts de la falda de la muntanya amb direcció Font Rubí, fins a fer pujada pel Torrent de la Pedrera. Una vegada dalt a Sant Antoni, baixarem amb direcció la població de la Ral, passarem pel santuari del Remei i els seus bonics voltants que valen molt la pena de veure, després, arribarem a la canal del Ter, el pas per darrere la Colònia Estabanell completen la visió de la muntanya de Sant Antoni. Una ruta molt agradable de caminar amb impressionants vistes.

Powered by Wikiloc

INICI I ARRIBADA: Agafem la carretera C-38 que va de Ripoll a Camprodon, just a l'entrada del poble i passat la primera rotonda agafem amb direcció Molló, tenim pocs metres enllà, una drecera a la dreta, ens porta a un bonic parc, Parc Mare de la Font, amb un llac artificial i un aparcament.

ITINERARI: Sortim del parc de la Mare de la Font de Camprodon, sense deixar de visitar la seva font, caminem per la carretera direcció Molló, seguint marques de PR, passem per la font Nova i ens desviem pel carrer de Llandrius direcció al camp de golf, on ens toparem amb la Font del Botàs, despres, creuant pel camp de golf, les fites ens portaran a la font de Sant Patllari.

Per darrere de la font de Sant Patllari (cartell indicador) s'enfila decidit el camí a Sant Antoni, puja bona estona a la bora del Torrent de la Pedrera, fins que el deixem per anar cap a la dreta i arribar al Coll de Sant Antoni. Amb la vista de l'ermita, seguim les fites grogues fins al cim.

Baixem de Sant Antoni fins al pla del Bonaire, on veiem un retol informatiu i un altre pal indicador on triarem la que ens indica Oix, per agafar el camí al Santuari del Remei. Passarem pel Collet d'en Sivilla, indicant el camí al Santuari i que ja no deixarem fins al mateix. 

Del Santuari del Remei, situat al mig dels prats, seguim baixant per la pista fins a enllaçar amb el canal del Ter, creuarem el aqüeducte i ja tot recte passarem pel Càmping Vall de Camprodon, paralel la fàbrica Birba, passarem per la carretera a partir de la benzinera fins a un antic niu de metralladores i sense deixar el PR fins al lloc de sortida.

DISTANCIA: 12,85 kms. DURADA: 3,45 hores caminanat i un total de 5,15 hores. DESNIVELL : 480 metres

Aquest parc de Camprodon, serà el lloc de sortida de la nostra ruta d'avui.

 Visitem la font de la Mare de la Font


Poc després passem per la Font Nova

Des del segle XIX Camprodon ha estat un indret on diverses famílies de la burgesia catalana hi ha passat l’estiu. Un dels primers llocs que van escollir per establir-se i construir les seves residències va ser a la riba del riu Ritort, a la Vila de Dalt, prop del monestir de Sant Pere. Aquest lloc va ser remodelat fins a convertir-lo en un passeig que condueix a la Font Nova. Va ser el primer lloc de tota la vila que va tenir enllumenat públic.

Passant per Can Pascal

 Arribant a la Font del Botàs

Font del Botàs

El botàs era una antiga reserva d’aigua que existia en moltes cases de pagès. Servia per controlar l’aigua de regar de les closes de llocs planers, que a Camprodon no són gaires.
En aquest cas l’aigua procedia del Ritortell, la riera que arranca del Clot del Massot. Un sistema de comportes derivava part de l’aigua cap al botàs indicat.

La tardor es fa notar

De camí passem al costat del monolit als 75 anys del Ski club Camprodon

L’origen de L’Ski Club Camprodon ( SCC ) és peculiar, si més no perquè no està vinculat a cap estació d’esquí, sinó a una gran il·lusió per l’esport blanc.
El poble de Camprodon tenia uns quants joves afeccionats a la pràctica de l’esquí. Així a l’any 1934 Lluís Rigat, Miquel Costa, Maria Suriñach, Jaume Bertran i Martí Magret van formar una comissió que va aconseguir la fundació de l’Ski Club Camprodon, entitat destinada exclusivament a potenciar aquest esport.
Aviat en va ser socis molts vilatans i a la temporada 35-36, el nombre de socis ja superava els 50. ( www.skiclubcamprodon.org/ )

 Arribem al Camp de golf de Camprodón


 Creuem el camp de golf

La font de Sant Patllari

La font més representativa de Camprodon, es la font de Sant Patllari. Aquest sant és el patró de la vila i la seva festa major se celebra el dia 21 de juny encara que s’allarga uns dies més. Durant la festa, a la font s’hi fa un gran dinar popular i diversos jocs. Després, la concurrència baixa per tot el camí fins al poble cantant i ballant al ritme d’una mini-orquestra pujada en un remolc tirat per un quad.

Monolit a la Font de Sant Patllarí

Joan Maragall va passar algunes temporades a la vila. Va escriure un poema titulat “Les muntanyes” que es pot llegir a la mateixa font, en un monòlit.

 Per darrere de la font de Sant Patllari (cartell indicador) s'enfila decidit el camí a Sant Antoni.

Pel Torrent de la Pedrera



 Coll de Sant Antoni


Ultima pujada a Sant Antoni

Arribem al santuari de Sant Antoni de Camprodon

El primer santuari s’edificà en un puig veí ( Sant Antoni Vell ) el 1679. Destruït diverses vegades per llamps i reedificat per la vila, és lloc de devoció popular.
Am la guerra contra el francesos fou destruïda i l’any 1700 s’edificà la que veiem actualment. La llegenda explica que cada vegada que els camprodonins la volien reconstruir, l’endemà al matí es trobaven les eines i el material en el turó actual i per això decidiren construir-la on es troba ara.
Antigament hi vivia un ermità i els camprodonins quan mataven porc, hi pujaven un peu; de cada tres peus, dos eren pel sant i un per l’ermità que en feia sopa per a tothom el dia de l’aplec, que és el 13 de juny. Destruït diverses vegades per llamps i reedificat per la vila, és lloc de devoció popular. 
L’any 1860 es va esquerdar tota la volta i el 1936 fou cremada en part.



Les vistes a 360º des de Sant Antoni son fabulosas.



 Vistes del Pic Comanegra


Es poden veure la població de Llanars, La Roca, Vilallonga d'Ter, Tregurà amb el Pic de Balandrau al fons i el Pic de la Dona entre altres.



Es pot veure la població de Molló amb el massís del Canigó al fons.

El Costabona i el Roca Colom


 Contraforts de la ermita

Per la banda sud  es pot veure la Serra de Milany, Serra del Pelats, Sta Magdalena, Sta Maria del Mont, el Montseny, etc., inclos una part de Montserrat.


Fem baixada cap al Coll de la Brossa


 El indicador al Pla de Bonaire ens marca la direcció correcta a Oix.

Diem adéu a Sant Antoni, per agafar el camí al Remei.

Començem la baixada i tenim a la vista el Santuari del Remei amb la Vall de Camprodon i Sant Pau de Segúries al fons.



Veiem el Santuari del Remei


Santuari del Remei, es podria dir que la seva ubicació és un indret meravellós. Parem un moment on és la Font del Remei per contemplar el paisatge.






Travessem l'aqüeducte del canal del riu Ter

Passem al costat del Càmping la Vall de Camprodon i després paral·lel a la Colònia Estabanell.

Deixem la carretera a mà dreta, justament on tenim un antic niu de metralladores, seguint els senyals de color groc del Camí de Sant Jaume. 

Arribem finalment al parc Mare de la Font el nostre lloc de sortida i també on acabarem la nostra ruta. Ara, ens quedarà gaudir d'una, sempre agradable, visita a Camprodon.



 
Monestir de Sant Pere i pass superior del Pont Nou.

Torre del rellotge i el riu Ritort per el Passeig de la Font Nova. 


El Pont Nou de Camprodon



Gracies i fins a la següent !!!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada