dilluns, 13 de març del 2017

LES PRESES - XENACS - PUIG RODÒ - SERRA DEL CORB - COVA DEL ROCALLADRE - ROCA LLADRE - SANT MARTÍ DEL CORB - SANT MIQUEL DEL CORB - VOLCÀ RACÓ 2017 03 11



Caminada entre alzinars, rouredes i boniques fagedes sortint de la localitat de Les Preses a la Garrotxa, en la que pujarem als panoràmics miradors de la Serra del Corb, com el Puig Rodó (906 m) i la Roca Lladre (907 m) Un recorregut on passarem per les encantadores ermites de Sant Martí del Corb i de Sant Miquel del Corb, per també visitar el Volcà del Racó. Una ruta amb vistes i molt distreta.


PUNT DE SORTIDA:
Deixem el cotxe a l'aparcament que hi ha al carrer Camp del Prat, de la localitat de Les Preses, just al costat de les piscines Municipals. On començarem aquesta ruta circular.

ITINERARI:
Seguim pel carrer Camp del Prat deixant les piscines enrere, i de seguida tombem a l'esquerre pel carrer de la Rectoria cap amunt, passant pels masos de El Pinell, El Pujol i Can Talaia, on deixem la pista, per prendre a la dreta un corriol ben fressat, sempre senyals grogues, en forta pujada i que no deixarem fins a l'àrea Recreativa de Xenacs, a l'arribar, tombarem a l'esquerre per apropar-nos al Mirador, que ens ofereix una magnífica vista panoràmica de la vall d'Olot.

Tornem a la placeta del restaurant i baixem per la pista que tenim a l'esquerre, fins al Clot de les Grípies, on tenim una carbonera de fusta. Deixem la pista i agafem un sender a l'esquerre que discorre de forma didàctica amb indicadors de les diferents espècies d'arbres. Arribem al Collet de Puig Rodó, i girem a l'esquerre fins al cim del Puig Rodó (906 metres) Fabulosa atalaia sobre la vall.

Baixem al collet i continuem ara cap a l'esquerre deixant indicacions. (Itinerari 2) Anirem vorejant la serra del Corb, passant per la font del Cingle, el coll de Bas i la Font de Martinell, fins al collet del Pujant d'en Camps. Agafem el corriol fressat de la dreta, fins a desviar-nos uns metres de baixada per veure la cova del Rocalladre, tornem al sender principal fins al coll de les Falgueres, on hi ha un pal indicatiu, ara retornem en pujada per un camí espès de vegetació, que ens portarà al cim de Roca Lladre de 907 metres, ens ofereix molt bones vistes de la zona volcànica de La Garrotxa i la fageda del Jordà. Baixem al collet del Pujant d'En Camps passant per un altre mirador.

Baixem per un corriol enfilat als primers metres, seguint les marques grogues, que de seguida s'anirà fent més suau. Arribem a una pista més ampla, que agafarem direcció esquerra, fins a la bonica ermita de Sant Martí del Corb. (bonic indret) Continuem camí, pel mig d'unes magnífiques fagedes, passem per l'Antiga i la seva font, fins a arribar a Sant Miquel del Corb, un altre encantadora ermita. Seguim direcció al volcà del Racó, on passat la masia del Racó, trobem un corriol a mà esquerra que baixa a un pal indicador, a la dreta el Volcà del Racó, que visitem, i a l'esquerra, per un camí fressat i sense pèrdua que transcorre en bona part per una bona roureda, arribarem a Les Preses.

DISTANCIA: 12,45 quilòmetres - DESNIVELL: 694 metres - DURADA: 5,10 hores caminant, ruta entretinguda, on és visita'n indrets molts bonics i on podrem deixar temps. Atenció al desnivell. Nosaltres amb parades farem 6,15 hores.

Sortim ben aviat de l'aparcament que hi ha al carrer Camp del Prat, de la localitat de Les Preses, amb l'església de Sant Pere dominant la població.

Passant pel mas El Pinell

A Can Talaia, deixem la pista i comencem una bona pujada per un camí fressat, que ens farà de seguida entrar en calor.

Arribant a la cruilla, a solo deu minuts de pujada al Xenacs

Una vegada arribats dalt del Xenacs, ens apropem una estona al Mirador.

Mirador del Àrea Recreativa del Xenacs.

Vistes des del mirador a la vall, amb la població d'Olot i el Canigó al fons.

 
Plano del Area Recreativa de Xenacs.

L’Àrea Recreativa de Xenacs compta amb una sèrie d’equipaments i serveis com caseta d’informació, zona de pícnic, barbacoes, itineraris senyalitzats… Especialment concebuts per als amants de la natura.

Baixem al Clot de les Gripies

Carbonera al Clot de les Gripies, on comencem un itinerari senyalitzat i explicatiu, dels arbres de la zona.

Cim del Puig Rodó 

Situat a 905 metres d’altitud, domina tota la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Bosc de Tosca, la Serra del Corb, les ermites de Sant Martí i Sant Miquel del Corb, la plana d’en Bas, el Puigsacalm, la fageda d’en Jordà i l’Alta Garrotxa.

Fabulós mirador al cim del Puig Rodó.

Vistes del massís del Puigsacalm

Arribem al Coll de Bas

Travessem bonics boscos.

Voregem la Serralada del Corb, una rica forest que cobreix els pronunciats pendents, fins al fons de la vall, sembrada de conreus i pastures.

Ara veiem el Puig Rodó des del camí, on fa una estona érem al seu cim.

Arribem al collet del Pujant d'en Camps. Punt que ens servirà de tornada.

 
Fem deu minuts pel sender i trobem a la dreta una fita de pedra, ens desviem en baixada uns metres per veure la boca de la Cova del Rocalladre.

Forat de Rocalladre Municipi: Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa)  Recorregut: 80 m Desnivell: 13 metres

Recomem: http://www.geb.cat/forat-de-rocalladre-st-feliu-de-pallerols-garrotxa/

Agafem des del coll de les Falgueres, un sender molt tapat, que ens portara al cim.

Cim del Roca del Lladre, 907 metres.

Vistes des del cim, de la Fageda d'en Jordà

Vistes del crater del Volcà de Santa Margarida i del Volcà Croscat


Després d'una forta baixada, entrem a un camí on la fageda és fantàstica.


Arribem a l'encantadora Ermita de Sant Martí del Corb i la seva font.

L’ermita de Sant Martí és una petita construcció romànica amb graonada, porxo sostingut per unes pilastres, teulada amb dos vessants i campanar d’espadanya. En temps de sequera, s’hi anava en processó a fer-hi pregàries per demanar tan desitjada pluja. La seva situació, en lloc ombrívol i fresc, i la font veïna han convidat a fer-hi aplecs i excursions al llarg de tots els temps.


Seguim per pista cap a la masia de L`Antiga, nom que deixa clar els seus orígens, amb un antic paller i una bona font.

No triguem a arribar a l'ermita de Sant Miquel del Corb

L’ermita de Sant Miquel és molt antiga, i sembla que hauria estat la primitiva parròquia. Es troba enfilada en un tossalet, prop d’on passava el camí que de Santa Pau, que conduïa cap a Osona. L’actual capella de Sant Miquel, romànica d’una sola nau amb volta de canó, va ser modificada el segle XVIII.

El portal, adovellat, es troba pel costat de ponent, a sota d’un porxo ben acollidor.

Deixem aquest bonic indret per endinsar-nos a la fageda.

Caminem amb un silenci brutal

Arribant a la Font del Racó. 

Pasem pel mas El Racó

 
Arribem al Volcà Racó,  amb un cràter circular d'uns 140 metres de diàmetre. El volcà Racó constitueix un dels exemples més singulars del vulcanisme explosiu de la Zona. Vista aèria.

De baixada passem al costat del Ferragut


Arribem, per La Boada, a la zona esportiva de Les Preses, acabant aquesta bonica excursió d'avui.



Gràcies i fins a la propera !!!




Capella Sant Sebastià (Les Preses)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada