diumenge, 24 de maig del 2015

PEDRAFORCA 360º, DES DE GÓSOL 2015/05/23



Itinerari circular a l'emblemàtica muntanya del Pedraforca, dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que permet contemplar espectaculars vistes de tots els seus vessants. Es discorre al peu del massís entre frondosos boscos per antics camins històrics com el Camí dels Bons Homes, el dels Minaires o la ruta dels Segadors, tot gaudint de singulars paisatges molt ben conservats com la magnífica vall del torrent de les Mulleres i la baga de Gresolet. Les restes d'antigues mines de lignit a cel obert a prop de coll de Jou i la presència del castell medieval d'origen càtar de Gósol parlen del passat més recent i llunyà d'aquestes terres d'alta muntanya.

APROXIMACIÓ: Per accedir al punt de partida cal sortir de Berga per la C-16 (Eix del Llobregat) en direcció nord cap al túnel del Cadí i, just després del túnel del castell de Guardiola, trencar a l'esquerra per la carretera B -400 fins a Gósol, on s'estaciona el cotxe. (pàrquings a l'entrada de la població) 

ITINERARI: GOSOL (1428 m.) - FONT TERRERES (1625 m.) - TORRENT DE LA COMA DELS CANERS (1632 m.) - SERRAT DE LA PORTELLA (1745  m.) - FONT DE LA ROCA (1755 m.) - EL COLLEL (1843 m.) - REFUGI LLUIS ESTASÉN (1673 m.) - LA TARTERA DE SALDES (1675 m.) - COLL DE JOU (1517 m.) - CARRETERA B-400 (1448 m.) - COLL DEL CAP DE LA CREU (1439 m.) - GOSOL (1428 m.)


DESCRPCIÓ: Arranquem a la plaça Major de Gósol, on tenim cartells indicatius, agafem el carrer Picasso per agafar a l'esquerre el carrer Cerdanya. Entrarem a una pista de terra que deixarem de seguida per ficar-nos per la dreta a un sender paral·lel a la carretera. Seguirem les marques blanques i grogues del PR C-127, sortirem a una pista, que prenem a la dreta fins a la Font Terrers, on agafem un caminet a la dreta. (Coma dels Caners)

Creuem el torrent de la Coma dels Caners i pugem decidits per un bosc, passem pel Cap de Portella, continuem pel vessant amb bones vistes de la vall de Cerneres. Passem per la font de la Roca i seguim en direcció nord-est seguint sempre el PR C-127 per arribar al Collell (bona panoràmica i màxima cota que assolirem)

Prenem una pista a la dreta que caminarem una estona fins al sender que surt a la dreta en pujada cap al refugi Lluís Estassen, (bon punt per descansar) continuem cap a la tartera (marques del PR C-123). Al cap d'una estona, tindrem bifurcació, agafem el trencall de l'esquerra, creuant la tartera de Saldes i continuem de baixada. (sender molt maco) Anem a parar a una pista i continuem fins a arribar al coll de Jou, on la deixarem per agafar un sender a la dreta d'una bassa, que davalla per la solana de Capdevila, passem per la Font de Cal Vicençó per tombar a l'esquerre abans del torrent Aubagó, fins a la carretera B400. 

Continuem a mà dreta per l'asfalt uns 50 metres i girem a l'esquerra per un sender que duu al coll del Cap de la Creu, des d'on prenem una pista cap a Gósol que va paral·lela a la carretera. (bona panoràmica de Gósol i el seu Castell) arribem a la rotonda i prosseguim per la carretera fins a arribar a la plaça Major de Gósol, fi del trajecte.

DISTANCIA: 17,20 kms. - DESNIVELL: 570 metres - DURADA: 4,45 hores (Total) La ruta està senyalitzada en la seva totalitat com a PR C-127.




Partim de la plaça major de Gósol pel carrer Picasso, a partir d'aquí seguirem les marques grogues i blanques del PR-C127

Continuem pel carrer Cerdanya, direcció a la població de Bagà. (Pal indicador)

De seguida anirem per un corriol que s'endinsa pel serrat de la Muga en paral·lel a la carretera C-563 que du a la Josa de Cadí.

Enrere deixem la població de Gósol amb el seu castell càtar (esmentat ja a mitjans del segle XI) com antic testimoni d'aquesta vall. El Castell va ser el més gran i el més fort de tota aquesta part del Pirineu i va ser un punt dominant en les rutes de pas de la Cerdanya i Occitània.


Després de poc més de mitja hora, sortim a l'àrea de lleure de Font Terrers.

Sortim acalorats d'una forta pujada pel frondós bosc de pi roig, que ens ha obligat a treure les jaquetes.

Les pedres del Serrat de la Portella, són un magnifico mirador, de la vall de Cerneres, la serra del Cadí i el pic Vulturó, entre altres.

La Vall de Cerneres es pot ser un dels punts més bonics de la volta al Pedraforca.


 Font de la Roca, naixement del Torrent de Cerners. 

Camí dels Bons Homes (GR 107)




Arribada al Collel (1843 m.) el punt més alt assolit a la ruta, amb el Pedraforca al fons. Es tracta del punt divisori entre el Cadí Pedraforca, amb les conques dels rius Segre i Llobregat. Un punt important de referència, pels que puja'n a la Serra del Cadí.

Farem una estona de pista.




Baixant per la pista podem veure la vall del torrent de les Mulleres, els cingles de Grasolet i el Comabona.


Esplèndida panoràmica de la cara nord del massís del Pedraforca (Pollegó Superior)

Pic de la Costa Cabirolera a la Serra del Cadí.

Per un corriol de la dreta que remunta bosc endins pel PR C-127 arribem fins a la jaça dels Prats, on es troba el refugi Lluís Estasén, molt concorregut per ésser el punt de partida tradicional d'ascensió al Pedraforca.


Aprofitem de fer un entrepà i un descans al refugi, ara que ja tenim fet l'equador de la ruta.

Ens fiquem per l'interior del bosc, caminant per un bonic corriol, amb aèries vistes de la vall de Saldes, a llevant, i el Pedraforca, a ponent, es tracta, d'anar bordejant el massís de la muntanya.

Creuant el Tarter

 Vistes des del camí de la Gallina Pelada.


La Serra d'Ensija


Costa de Ventajola



Per la Solana, avans de creuar la carretera B-400.

 La Serra de la Tossa


Coll del Cap de la Creu

Arribem al poble de Gósol, en el que ha sigut un bon recorregut per la "faldilla" del Pedraforca. A reveure!



A Cal Franciscó de Gósol, vam recuperar de sobres el perdut, inclòs, ja que afegir, que vam degustar uns pèsols negres molt ben cuinats!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada