dimarts, 3 de gener del 2017

VIC - RIU MÉDER - SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER 2017/01/02


Camí del riu Mèder

Petita caminada sortint de Vic, aprofitant que avui no ja boira, per fer el recorregut ambiental del Méder, un itinerari lineal que segueix el curs del riu Méder des del nucli urbà, passant per la localitat de Sentfores i arribant a Santa Eulàlia de Riuprimer. Al llarg d'aquest itinerari planell, passarem per diferents espais d'interès relacionat amb l'àmbit fluvial.


ITINERARI: Comencem el recorregut a l'esvelt Pont del Remei de Vic, un bonic pont gòtic del segle XIV, on al seu costat, al Passeig Pep Ventura, es pot aparcar el cotxe. El travessem, per començar amb bona sortida, agafant la carretera de La Guixa, passem per sota del pont del tren i del pont de l'N-152, pugem unes escaletes i aquí se'ns obre un camí molt bé marcat, que va seguint el riu en el qual podem observar correctament identificats els diferents arbres de ribera. 

Una mica més endavant trobem un dels elements descoberts amb les obres de recuperació del camí. Es tracta de les antigues piscines de Vic, que segons sembla, en aquest punt hi havia una resclosa, (de la qual encara s'observen alguns graons de pedra) que laminava l'aigua i la retenia. Aquesta aigua retinguda a l'hivern es glaçava i permetia que es tallessin blocs de gel que es col·locaven en el pou de glaç que trobem encara una mica enfilat al camí, i en un estat una mica precari. El pou permetia alimentar les neveres de la ciutat de Vic, quan aquestes encara no funcionaven amb energia elèctrica. 

Passat aquest punt travessem el riu per una palanca de fusta i ens dirigim cap al gual que hi ha abans de Can Cassany. Abans d'arribar-hi disposem d'un petit mirador on podem observar un enorme terreny recuperat per al riu gràcies a un acord de Custòdia del territori entre l'Ajuntament i el seu propietari. 

Arribats al gual travessem de nou el riu cap al marge dret gràcies a una altra palanca de fusta que ha facilitat molt l'accessibilitat del recorregut. Passem per sota la C-17 i tornem a passar el riu cap al marge esquerre, que ja no abandonarem, i seguirem un sender amb direcció la Guixa. 

A partir d'aquí trobem alguns trams més amples, d'altres més estrets, i passarem per la font de la Talaia i la font del Ferro, ja arribant a la Guixa. Aquesta darrera també ha estat objecte d'una restauració que ha permès crear un espai amb una taula i un banc de pedra prou agradable i fresc. Malauradament en cap de les dues fonts l'aigua és potable. 

L'itinerari segueix aigües amunt deixant enrere el nucli de la Guixa i es dirigeix en un entorn menys humanitzat fins a la Riera, ja a la carretera que porta a Sta. Eulàlia de Riuprimer. En aquest punt final hi ha una arbreda de roures i àlbers de gran port que configuren una àrea plana ideal per reposar. 

Nosalters deixem la granja de La Riera enrere, ara amb espais més amples i caminant per pista, pujarem al mas de l'Om, amb bones vistes, baixem a la riera, la seguim al costat, passarem una bonica presa amb salt d'aigua i arribarem travessant la riera a la zona esportiva de Santa Eulàlia de Riuprimer, sols queda arribar-nos en pujada al centre del poble. A partir d'aquí es pot tornar pel mateix camí cap a Vic. 

DURADA: 3,45 hores caminant, nosaltres dediquem un total de 4,45 hores.


Comencem el recorregut travessant l'esvelt Pont del Remei de Vic, amb una temperatura -5° i anirem durant bastant estona per un paisatge gelat, però afortunadament sense boira i amb bona previsió de temps.

Agafem el costat del riu Méder per travessar per sota el pont de l'N-152 al fons i després pujar unes escaletes de fusta que nos portaran a l'inici del sender.

Iniciem el camí completament gelat.

Travessem el riu per la primera palanca.

Passem per la zona de les piscines i el pou de glaç. Durant els primers anys de la postguerra, amb el pou de glaç ja abandonat, la làmina d'aigua es convertí, segons van informar veïns de la Guixa i Vic, en unes piscines durant uns anys que permetien refrescar a la població de l'època.


El riu practicament gelat a primera hora.

Entrada al sender per la carretera C-154, al costat el mirador.

El sol comença a despuntar per l'horitzó.


Travessem el pont sota la C-17 agafant el marge esquerre del riu.


Travessarem durant el camí per diferents tipus de vegetació de ribera.




Vistes des del camí de La Guixa o Sentfores.


Vistes de la muntanya de Sant Sebastià.

Font del Ferro.


Passem per la banda de La Guixa.


Canal amb la presa al fons.

Recons molt bonics al camí.

Arribant al pont de la carretera de Santa Eulália de Riuprimer.

El paisatge més ample a La Riera.

Casa de turisme rural La Riera. Masia típica catalana, amb 500 anys d'història.

Els camps gelats al fons La Riera.

Pugem al mas de l'Om, on tenim bones vistes de la plana.

Creuem la riera de Muntanyola per sortir a la zona esportiva de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Arribem al centre del poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, on farem un bon esmorzar.

De tornada ja per la part fosca a la banda del Mas Torruella.

De tornada els camps tornen a tindre color.

El camí és senyalitzat en tot moment.

Albirem de baixada una bona vista de La Guixa.


El sender té trossos molt bé recuperats.



El riu Méder baixant les seves aigües cap a Vic.

Bonics recons al camí.

Arribant a Vic.

El pont del Remei a Vic, punt d'inici i final d'aquesta excursió.




Gràcies i fins a un altre !!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada