dilluns, 17 d’abril del 2017

SANT JOAN LES FONTS - LES TRES COLADES BASÀLTIQUES - CAN BELLVESPRE - FONT DE LA ROMPUDA 2017 04 14



Una bonica caminada d'alt interès geològic, al voltant de Sant Joan les Fonts, en un recorregut denominat, La Ruta de les Tres Colades, que transcorre per les cingleres basàltiques i fonts, resultants del refredament de les colades de lava emeses per diferents volcans. Bona part d'aquesta sortida la farem a la vora de la riera de Bianya i la seva vall, gaudint d'un fabulós paisatge que transmet una gran tranquil·litat.


APROXIMACIÓ: A Sant Joan les Fonts arribem per la carretera N-260 passant per la Canya si venim per Olot, o per la GI-522 si venim de Banyoles. El punt de sortida el posem a la plaça Major de Sant Joan les Fonts, a l'aparcament del costat dels plafons informatius de la ruta. 

ITINERARI: Sortim de la plaça, per agafar el carrer Sant Antoni, on al capdamunt, tenim la primera de les fonts de la ruta, la font de Sant Sebastià. Travessem el nucli urbà pel carrer, de seguida trobem una estupenda balconada a la dreta, des d'on se'ns brinda una panoràmica privilegiada del pont Medieval i de l'església Nova. 

Girem a la dreta i travessem el riu Fluvià pel pont Medieval. Un cop a l'altra banda del pont estem sota la impressionant església Nova i al costat de l'oficina d'informació. Nosaltres decidim baixar primer a la Resclosa per veure de prop el salt d'aigua, tornem al punt d'informació i triem de seguir l'itinerari 16; pujant per unes escales que arrenquen del costat dret de l'església. 

De seguida sortirem a un mirador on tenim una bona panoràmica de la Resclosa Reformada i el Molí Fondo, continuem pujant per unes escales, on seguirem paral·lels a la barana, des d'on tindrem una bona vista d'una segona resclosa, el camí, seguim l'itinerari baixant al Boscarró, una antiga pedrera de basalt que es va deixar d'explotar a principis del segle passat. 

Continuem fins a la cruïlla on hi havia el pal indicador, nosaltres decidim baixar per les escales on podrem trepitjar el mosaic basàltic i veure el salt d'aigua. Tornem al pal indicador i prenem el camí a la nostra dreta de l'itinerari, cap als Cingles de Fontfreda. 
Passem per la Planella, sortint a un camí fonamentat que agafem a l'esquerra, arribem dalt al revolt i trenquem a la dreta per un caminet que s'endinsa en el bosc. Arribem a un trencall a la dreta, que agafem i que baixa a l'idíl·lic indret de la font de Can Xervanda. 

Continuem pujant per la bora de la riera de Bianya, fins a arribar als cingles de Fontfreda, on veurem uns impressionants talls basàltiques. Continuem i de seguida hem de creuar la riera per una passera de pedres. Després d'una estona pel marge esquerre, tornem a creuar-la i ara fins a arribar a la resclosa. Deixem a la dreta l'accés al Molí Nou i pugem per un camí ample, on al marge esquerre, tenim la font de Cal Jep. Abans d'arribar a la pista, trenquem a la dreta en un caminet, més muntanyós, on passarem pel bonic indret de la Font del Serrat, continuem ja per sortir a la pista al punt de l'Estrada i deixar la riera. 

Nosaltres tenim ganes de caminar i continuem per la vall una estona, travessant la riera de Riudaura, agafant el GR a la dreta i deixar-lo a Can Grau, travessant els camps avui verdíssims. Arribem a Bellvespre i tombem a Llocalou, per tornar a la riera de Ridaura i continuar pel camí, passant pels masos del Serrat de Dalt, Can Branques i Fontfreda, per tombar al carrer de la Rompuda i visitar la seva Font. Ara ja per la banda del Fluvià fins al pont medieval i al punt d'inici. 

DISTANCIA: 9,95 quilòmetres – DURADA: 3,00 hores caminant, nosaltres dedicarem un total amb parades de 3,39 hores. DESNIVELL: 139 metres.

Sortim de la plaça Major de Sant Joan de les Fonts, per agafar el carrer Sant Antoni, on veurem cartells informatius de la Ruta de les Tres Colades. L'itinerari és perfectament indicat.

Travessem aquest bonic pont medieval sobre el riu Fluvià.

Resclosa de la Reformada

 Iniciem el itinerari nº 16 pel costat de l'esglesia.

 
Primer mirador al Molí Fondo. Espai d'interès per la seva arqueologia industrial i per la colada de lava que formava part de l'antiga resclosa la Reformada.

Pugem al segon mirador Boscarró.

Ara tenim una bona vista de la part darrera de l'església de Sant Joan Baptista.

Segona resclosa al Fluvià.

Per dalt del Boscarró

Pedrera del Boscarró, tercera colada.


Segona colada, forma el mosaic basàltic.

Primera colada, prové dels volcans de Batet. Forma part de la resclosa.

Tenim racons que semblen d'un altre planeta.

Segona colada, forma el mosaic basàltic.

Deixem les Tres Colades i iniciem camí al costat de la riera cap a la cinglera de Fontfreda.

La Planella

Passarel·la artesanal sobre la riera de Bianya, que no cal pasar.

La Colada Basàltica

Font de Can Xervanda.

Gorgues de Can Xervanda.




A la banda de la antiga Turbina

El camí va vorejant la riera.


Cinglera de Fontfreda.

Curioses formacions de pedra basàltica.



Travessarem la riera dues vegades per sobre de pedres disposades al camí.


La Resclosa del Molí Nou

Font del Serrat de Baix.

Sortim a la pista per accedir a la vall

La vall de Bianya està esplèndida i aprofitem per fer un volt.

Travessem camps a la Vall de Bianya (sortint del itinerari)

Font de la Rompuda

Tornem al Sant Joan les Fonts ara per la banda del Fluvià


Per tota arreu tenim fonts !!


Ens costa marxar i fem moltes parades com al pont medieval, on ja tancarem aquesta bonica ruta d'avui



Gràcies i fins a la propera !!



 
Donarem un cop d'ull al Castell de Juvinyà

Es tracta d'una casa forta d'època medieval que va ser la residència de la família de cavallers Juvinyà i ara és la seu del primer centre d'interpretació del territori de la Garrotxa. Veiem també el canal d'aigua que envolta la torre i que durant el segle XIII fou utilitzat per moure la maquinària del molí fariner que hi hagué abans de la casa forta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada