diumenge, 18 de maig del 2014

QUERALBS - NURIA PEL CAMÍ VELL - 2014/05/17

LA MARE DE DEU DE NURIA, LA VALL DE NURIA, CAMI A NURIA
LA MARE DE DÉU DE NÚRIA

Vam decidir fer el Camí Vell de Núria en aquestes dates que l'aigua baixa esvalotada, un camí ja usat a l'edat mitjana pels pelegrins que volien visitar el Santuari de Núria. El recorregut és d'una bellesa extraordinària, sense dificultats tècniques però amb trams molt costeruts, una pujada contínua i acumulada no menyspreable. El camí ésta perfectament indicat amb una durada de tres hores i vint minuts. Preciós !!




QUERALBS, NURIA
ANTIGUES CASAS A QUERALBS 

El primer esment històric del municipi es produeix en l'acta de consagració de l'església de la Seu d'Urgell en 836. Durant els segles XI i XII, les zones de pastura del municipi estaven sota el senyoriu de dos dels principals monestirs de l'època : les de Coma de Vaca i Coma de Freser van ser cedides pel comte Oliba Cabreta en 966 al monestir de Sant Joan de les Abadesses; en 1087, Guillem Ramon de Cerdanya va cedir la zona de la vall de Núria al de Ripoll. Durant el segle XIII les terres van canviar de mans. El 22 abril 1273, les terres van ser cedides als homes de Queralbs i de Fustanyà que havien d'abonar 50 sous anuals. Encara que sempre va pertànyer a la corona, durant el segle XIV Queralbs tenir diversos senyors, entre ells els membres de la família Montclar.

 INICI DEL RECORREGUT A QUERALBS



TAGA, QUERALBS, NURIA
 VISTES DEL TAGA DES DE EL CAMI



 FONT DEL RUIRA 

UN DELS REFUGIS NATURALS QUE HI HA PEL CAMI VELL



PONT DEL CREMAL, CAMI VELL A NURIA
 PONT DE CREMAL


Després de deixar el refugi natural de Sant Pau ens anem acostant al riu Núria on traspassem les zones més escarpades del camí, en breu arribem al preciós pont de pedra del Cremal d'origen medieval. A partir d'aquí comencen les impressionants Gorgues de Núria.


GORGUES DE NURIA
EL PONT DEL CREMAL VA QUEDANT MOLT BAIX DE NOSALTRES



 A L'ESQUERRA EL SALT DEL SASTRE


CUA DE CAVALL, NURIA,
 CUA DE CAVALL


CREMALLERA A NURIA
 EL CREMALLERA DE NURIA

El Camí Vell deixo de ser la via principal d'accés a Núria en ser instal lat el cremallera. El inici de les obres es va realitzar el 24 maig 1928, a principis de 1931 ja s'havia acabat la construcció i el 22 març 1931 va tenir lloc la inauguració solemne en què les locmootoras elèctriques van partir cap a Núria per ordre amb uns 300 viatgers. A partir de llavors, la vall de Núria quedava a unes quatre hores de Barcelona.






CAMI A NURIA, CREMALLERA NURIA, VALL DE NURIA
A L'ESQUERRA LA VIA DEL CREMALLERA, I A LA DRETA, EL CAMÍ VELL QUE ANEM DEIXANT ENRERE

VALL DE NURIA
 LA VALL DE NURIA DES DE LA  AGULLA DE L'ESTANY, AL COSTAT DE LA CREU D'EN RIBA.

ESTANY DE NURIA, SANTUARI DE NURIA
  ESTANY DE NURIA

ERMITA DE SANT GIL NURIA
 SANT GIL
Segons la tradició, Sant Gil va arribar a la vall voltant de l'any 700. Aquest sant, d'origen atenès, va residir a la vall durant quatre anys. Sempre segons la llegenda, el sant va tallar una imatge de la Verge que va amagar en una cova al veure obligat a fugir de la vall quan els àrabs van envair la Península Ibèrica. Al costat de la Verge va deixar amagades l'olla que utilitzava per fer el menjar, la creu que presidia els seus resos i la campana amb la qual cridava als pastors perquè vinguessin a menjar. 


En 1072, un pelegrí procedent de Dalmàcia, i de nom Amadeo, va arribar a la vall buscant la imatge de la Verge segons una revelació divina. Va construir una petita capella a la qual acudien els pelegrins. En 1079 va trobar la imatge, al costat de la creu, la campana i l'olla i va traslladar tots els objectes sagrats a la capella de Sant Gil.

SANT GIL A PRIMERS DE SEGLE

PIC D'EINA
 PIC D'EINA DES DE NURIA 

SANTUARI DE NURIA
SANTUARI DE NURIA

L'església actual es va inaugurar l'any 1911. Poc després es va afegir un hotel i es va iniciar la construcció del Via Crucis, obra que no finalitzaria fins a 1963. 
El 1931, a l'habitació número 202 de l'hotel, es va redactar el que seria l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que va quedar ratificat a les urnes el 2 d'agost de 1931 i aprovat per les Corts el 9 de setembre de 1932.

CAN CONSTANS QUERALBS
RESTAURANT / HOSTAL CAN CONSTANS A LES AFORES DE QUERALBS


A REPOSAR FORCES !!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada