diumenge, 3 d’abril del 2016

SANTA CECÍLIA DE VOLTREGÀ - SANTA PERPETUA - RIERA DE SORREIGS - GORG NEGRE 2016/ 04/ 02

El Gorg Negre


Petita caminada amb sortida i arribada a Santa Cecília de Voltregà, on la nostra intenció era anar a veure l'impressionant Gorg Negre a la riera de Sorreigs, que suposàvem portava aigua després de les darreres pluges. Per fer-lo un xic més distret, abans pujarem a l'ermita de Santa Perpetua, un bonic mirador de la plana de Vic, per després baixar pel Rec de la Tuta. La ruta, ben diferenciada en  dues parts, Santa Perpetua i Sorreigs, ens proporciona la possibilitat de gaudir d’uns paisatges ben diferents, però amb igual d'interès cadascú. Es tracta d'un recorregut fàcil, no massa llarg i bé senyalitzat en tot moment, on ben segur és de les rutes imprescindibles.


Powered by Wikiloc


COM ARRIBAR: Des de Barcelona o la seva àrea d'influència, heu d'agafar la carretera C-17 en direcció a Ripoll. Una vegada heu passat per Vic, agafarem la sortida 65. Trobarem una primera rotonda. Preneu la quarta sortida en direcció a la carretera BV-4602 en direcció a Santa Cecília Voltregà. Després de passar la població, continuem fins a arribar al quilòmetre núm. 3 on tenim a mà dreta un lloc per aparcar, davant mateix del trencant de Santa Perpètua.

ITINERARI: Iniciem el camí seguint la pista que ens portarà sota l'ermita de Santa Perpètua fins a trobar el PR-49 a la dreta, una vegada hem travessat algunes masies com Can Terrérs, El Camps i El Forat. Anem pujant fins a enllaçar amb el GR a la Solella del Forat (Pal indicador) per continuar pujant fins a Santa Perpètua. Abans d'arribar a l'ermita, ens apropem al mirador d'en Pere Vila.

Baixem de Santa Perpètua, pel rec de la Tuta fins a la riera del Sorreigs, on seguirem direcció al Santuari dels Munts. Seguirem al costat de la riera del Sorreigs per una pista en desus que enllaça amb un altre que va al pantà de Sorreigs. Després d'un tram de forta pujada de seguida trobem el trencant que ens portarà fins a la font de la Gorga Blava, on creuem a l'altra banda de la riera, per anar fins al Gorg Negre.

De sortida del Gorg Negre desfem camí, però aquesta vegada sense creuar la riera, per després pujar a l’esquerre unes escales que donen al camí de Guspineda, que ens porta fins a la masia de Pujolís. Agafarem el GR i baixem fins a la riera passant per les granges d’Angelats, aquí el deixem el GR, per continuar pel PR que ens porta fins al cotxe.
Passada la masia, agafarem el GR baixant fins a la riera on el deixem per agafar el PR que al costat ens porta fins al lloc de sortida.

DURADA : 3,40 hores sense parades

Esglesia de Santa Cecília Voltregà. Trencall a l'ermita de Santa Perpetua, on iniciem avui aquesta petita caminada.

Travessem algunes masies com Can Tarrés, El Camps i El Forat. Al fons, es veu la muntanya on és l'ermita de Santa Perpetua.

el Camps

Solella del Forat, on coincidim amb el GR


Mentre anem pujant el paisatge cada vegada és més gran.

Mirador d'en Pere Vila

Deixem el mirador per pujar a la ermita.

ermita de Santa Perpètua (790 metres)

L’edifici actual de l’ermita, segons l’historiador Antoni Pladevall, és el resultat d’una profunda reforma feta al segle XVII o XVIII sobre una antiga església que estava documentada ja al segle XIV.Santa Perpètua ha estat durant molts anys un lloc de romiatge per als pobles de l’entorn, sobretot de Gurb, Sant Bartomeu del Grau i Santa Cecília de Voltregà.
 Durant els últims anys, aquests pelegrinatges van ser menys freqüents, la vegetació va créixer a redós de l’ermita i sobre les seves mateixes parets i tot l’edifici perillava. Per aquest motiu, un grup de voluntaris, els va moure a emprendre la restauració, després de parlar-ne amb el Bisbat de Vic. Els treballs van començar l’agost del 2011 i van finalitzar a finals del 2012.

Al voltant de l'ermita, també es va netejar la vegetació i en deixar alguns bonics detalls.


Baixem al Rec de la Tuta


A poc a poc ens introduïm entre les parets de la riera de Sorreigs, amb el serrat d'Argelagós el fons de la foto.


riera de Sorreigs

Pass de la corda

font de la Gorga Blava

La Gorga Blava


El camí es va arrambant a una paret amb superfície molt desfeta que fa en algun moment pensar-lo.


Esto es la selva !!!

L’apropament al Gorg Negre va ser més dificultós, ja que es troba entre dos cingles amb molta vegetació. Però la vista de la cascada i de la gorga és impressionant.

el Gorg Negre

Paratge de gran bellesa, situat a la capçalera del terme i que ha generat diverses llegendes com que és un gorg de profunditat insondable. Es deia que en els gorgs més profunds i inaccessibles s'hi reunien les bruixes per congriar les tempestes i les pedregades que queien a la Plana de Vic.




El Cable






La riera de Sorreigs per Terrers, on la deixarem per acabar aquesta bonica caminada.




Moltes gracies i fins a la proxima !!



1 comentari: