dilluns, 25 de gener del 2016

SANT JAUME DE FRONTANYÀ - VOLTA PEL PRC 51 2016/ 01/ 23



Aquesta vegada ens desplacem a l'encantadora població de Sant Jaume de Frontanyà, el municipi mes petit de Catalunya, on tindrem el nostre punt de sortida i arribada per fer la ruta circular del PRC-51. La caminada té bona senyalització i discorre per paratges poc freqüentats de presència humana, on creuarem per extenses zones de bosc de pi per la cara sud i de bona fageda a la cara nord. Ja que dir, pel que no la conegui, que una vegada la ruta feta, val la pena visitar l'església de Sant Jaume de Frontanyà, un exemple excepcional d'arquitectura romànica. La clau de l'església i un bon àpat també, el podrem trobar a la Fonda de can Marxandó, davant mateix de l'església. En definitiva, un recorregut senzill i agradable, per passar un relaxant matí.


APROXIMACIÓ: Sortir d'Autopista C-16 i seguir per enllaç C-26 fins carretera BV-4656 - Girar cap a l'esquerra i seguir per carretera BV-4656 en direcció a Sant Jaume de Frontanyà. Aparcament a l'entrada del poble. De Barcelona a Sant Jaume de Frontanyà, 136 quilòmetres en un temps aproximat d'1,45 hores.

 ITINERARI: Seguirem els senyals del PRC-51

Comencem la ruta enfront de l'església del poble, on de seguida veurem un pal indicador que ens portarà en pujada a la creu del pla de les Forques, un lloc precios,amb extenses panoràmiques del Berguedà i al Lluçanès. Retornem a la pista per continuar el recorregut fins a la carena transversal. Arribarem al Pla de la Lleona, punt més alt de la ruta, on veurem un pi monumental al costat del camí. Podem descansar a la Creu de la Melosa que té unes bones vistes.

Comencem a baixar cap al coll de la Creu Melosa, on trobarem el camí que baixa cap al nord. Creuarem una fageda encantadora. En arribar a una cruïlla de pistes, el camí senyalitzat va cap a la dreta. (cartell de prohibit el pas) continuem per la pista, fins a arribar a un bosc talat, on perdérem momentàniament les fites del PRC-51, amb el qual, haurem d'agafar la banda esquerra i continuar caminant fins a arribar a la carretera, on és el coll de la Batallola, allí, veurem les ruïnes de l'antiga casa Batallola. Nosaltres continuarem a la dreta per la carretera.

Passat un quilòmetre trobarem un pal indicador, el camí gira a la dreta per baixar per l'antic sender que arriba a Sant Jaume de Frontanyà. 

DISTANCIA: 9,80 quilòmetres - DURACIÓ: 3,30 hores caminant 4,15 hores total. -DESNIVELL: 451 metres.


Sortim de la població de Sant Jaume de Frontanyà amb bon temps, al voltant de les 9,00 hores, una mica tard, però com el recorregut és curt, ja ens va bé. Passem al costat de l'elegant església de Sant Jaume Vell, amb més de mil anys d'antiguitat. Ens preguntem per un moment, quants de caminadors hauran vist passar les seves pedres...

Enfilem per treure fred, pujada pel PRC-51 que no abandonarem en cap moment.


A mesura que agafem alçada, el panorama és immens, podem veure aquesta vista de la cara nord de la Serra de Montserrat.


Pujem al bonic Pla de les Forques.

La creu de Sant Jaume, al Pla de les Forques. (1.210 metres)

Veiem Sant Jaume de Frontanyà des de dalt la creu.


Parem una estona, és un lloc on estat altres vegades i que sempre el trobo fascinant.

També albirem el Santuari de la Mare de Déu dels Oms

Continuem pel PRC-51



Pla de la Lleona

A la part més alta de la ruta (1.384 metres), trobem un lloc per esmorzar sobre un vell arbre caigut acompanyats d'unes vistes sensacionals, ...no demanem més.

La Tossa de Alp i el Puigllançada

Massís del Puigmal 

Serra del Catllaràs

A la Creu de la Melosa trobem aquest monumental pi.


Al Coll de la Melosa fem baixada a la dreta.

La baixada la fem per una bonica fageda.


Font gelada

Deixem la fageda i tornem  a endinsarnos al bosc de pi.

Santa Eugènia de les Solls

Pujant al Coll dels Bous

Coll de Batallola

Arribem a Sant Jaume de Frontanyà.

Al fons tenim el turó del Pla de les Forques on es la creu.


La esglesia de Sant Jaume Vell, considerada com el monument exemplar del romànic català.


 
Acabem a la Fonda de Can Marxandó de Sant Jaume de Frontanyà, un lloc recomanable amb encant, om menjarem molt bé.


Agafem el cotxe direcció Borredà i ...
Santuari de la Mare de Déu dels Oms

...a poca distància de Sant Jaume Frontanyà és situat al Santuari de la Mare de Déu dels Oms, que trobem envoltat d’una solitud absoluta, però en un paisatge preciós.

Casa de colonies Els Oms

El temps passa, i en passar, els records es fan cada vegada més importants. Fen una volta per aquest paratge, on van sortir alguns d'aquells records.





La creu al Pla de les Forques



Fins a la propera, gracies !!



1 comentari:

  1. ¡Buena excursión! Y me ha gustado mucho la foto de Sant Jaume de Frontanyà desde la Creu de Sant Jaume!!

    ResponElimina