dilluns, 6 de febrer del 2017

CAN SERRA - VOLCÀ CROSCAT - VOLCÀ SANTA MARGARIDA - SANT MIQUEL SACOT - FAGEDA D'EN JORDÀ 2017 02 04

La Fageda d'en Jordà

Itinerari circular pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que iniciem a l´aparcament de Can Serra (Fageda d'en Jordà) i on visitarem quatre dels indrets més coneguts del mateix parc natural, com és, el volcà del Croscat, el volcà de Santa Margarida, l’església de Sant Miquel de Secot i la coneguda Fageda d'en Jordà.


IMPORTANT!! (25-10-2017) _ A la nostra ruta, en el punt que sortim de Passavent (quilòmetre 6,4) vam seguir un sender de 300 metres prohibit, nosaltres no ens vam adonar. Heu de seguir per l'itinerari pedestre 15 degudament senyalitzat fins al restaurant Masnou. La qual cosa no comporta cap alteració important de la ruta. Disculpeu.

ITINERARI: La ruta la comencem a l'aparcament de Can Serra on deixarem el cotxe, creuem el Centre d'Informació i en comptes d'agafar l'Itinerari 1 a la Fageda, anirem contràriament a la banda esquerra, seguint les indicacions de l'Itinerari 1 en sentit horari. Seguirem la senyalització  El Croscat, en ser un lloc turístic, la ruta està molt bé indicada en tot moment, només cal seguir els senyals amb l'itinerari 1, que és pràcticament el recorregut que farem. Per la qual cosa, no detallarem massa el itinerari. 

Una vegada arribem a la zona del Croscat, concretament al centre d'informació de Can Passavent, nosaltres triem com variant, pujar fent ziga-zaga al cim del volcà del Croscat, amb una antiga torre dalt i on podrem gaudir d'unes fantàstiques vistes. Després ens dediquem a visitar les Grederes del volcà. 

A partir del Croscat, continuem en ple itinerari 1, primer a l'aparcament de Santa Pau, per pujar al volcà de Santa Margarida, on visitarem l'interior del seu grandiós cràter. Sortim del volcà i ens dirigim en baixada a Sant Miquel de Secot, un bonic indret, on visitarem la seva església. 

Continuem per un corriol fresat que surt al coll, després passem per la Cooperativa de la Fageda, i de seguida ficar-nos en la fantàstica Fageda d'en Jordà, un bosc de faigs excepcional en estar assentada en un terreny damunt d'una colada de lava procedent del volcà del Croscat. 

Resseguim l'itinerari 1 per la Fageda del Jordà, per un terreny de petites prominències i envoltats d'un paisatge impressionant, fins a arribar de nou a la zona de Can Serra, on finalitzarem aquest bonic recorregut. 

DISTANCIA: 15,18 quilòmetres - DURADA: 4,30 hores caminant, nosaltres amb parades, dediquem un total de 5, 20 hores - DESNIVELL: 480 metres.

Sortim de l'aparcament al Centre d'Informació de Can Serra, en un dia amb previsió nuvolat, però que es va arreglar a poc a poc durant el matí, amb un dia finalment solejat.

En comptes d'agafar l'Itinerari 1 direcció a la Fageda d'en Jordà, anirem contràriament en sentit horari i a la banda esquerra seguint les indicacions de El Croscat.

Entrem al Cadebosc

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa hi ha una bona varietat d'itineraris senyalitzats i a condicionats que transcorren pels indrets més interessants del Parc Natural. Es tracta del millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica, amb una quarantena de cons volcànics.

 Vistes des del camí, del pirineu nevat

El sòl vermellós destaca sobre el verd dels camps de conreu que hi ha a la nostra esquerra, formant un contrast molt bonic.

Pasem al costat del Pla de Maçandell

 El volcà del Croscat amb 786 metres de altitud

Continuem voltant la base del Croscat passant per una zona d'escòries de color vermellós, que semblen d'un altre planeta. L'antic accés a les grederes del volcà no és permès passar, pel que cal continuar fins a una pista a la dreta marcada com a itinerari núm. 15 que ens portarà fins a ell.


Pujant per la ziga-zaga que va al cim del volcà del Croscat

Arribem al cim del volcà, on és l'antiga torre telegràfica del segle XIX i després convertida en ús militar, actualment en ruïnes.

Mirador al cim del volcà del Croscat.

Vistes des del cim del volcà del Croscat


Baixem a l'àrea d'informació del Parc a Can Passavent.

Les Grederes del volcà del Croscat

Des de la part central de l'itinerari 15 (placeta), podem observar com és el volcà per dins. Les extraccions de gredes., que ha sofert durant molts anys, han obert el tall que veiem, de més de 100 m d'alçària i 500 m de longitud. Són les anomenades grederes. Els colors originals són els més foscos (negre i gris) i posteriorment adopten les tonalitats vermelloses i ataronjades a causa de les reaccions d'oxidació.

Recorregut 15 a les Grederes del Croscat

Mirador de les Grederes del Croscat

El volcá del Croscat vist des de Les Forques

Arribant a la carretera de Santa Pau, on tenim a prop l'aparcament per anar al Volcà de Santa Margarida.

Pujant al volcà de Santa Margarida passem pel Mas de Caselles del 1793.

Arribem dalt del volcà després d'una pujada directa i baixem al crater on és l'ermita de Santa Margarida. Un lloc singular i bonic, en ser un prat envoltat en cercle per parets de bosc.

És un dels volcans més importants del sector, amb 682 metres d'altitud, en ser la seva boca d'un perímetre de 2.000 metres, es dificil apreciar des del seu interior la seva foma conica. Però una vista aèria mostra realment la típica forma d'un volcà.

L'ermita de Santa Margarida, que es troba al fons del cràter del volcà que porta el seu nom, originàriament era d'estil romànic, fou destruïda pels moviments sísmics dels anys 1427-1428. Va ser reedificada l'any 1865.


Baixant tenim unes bones vistes de Sant Miquel Sacot.

El pedró de Sant Isidre, al fons el volcà del Croscat.

Església de Sant Miquel Sacot

La primera notícia data de l'any 1009, a la segona meitat del segle XVI l'església començà a disposar d'ornaments i objectes de culte rics. Es va fer l'ampliació del temple, l'any 1787. L'església té avui dia una importància especial per a tot historiador de l'art, ja que es troba conservada intacte des d'abans del 1936.

Passat Sant Miquel Sacot, a 640 metres de altitud, deixem pistes i agafem un corriol fressat en baixada.




Arribem a la bonica casa pairal del Prat de la Plaça, molt a prop ja de la Cooperativa La Fageda.

Una vegada hem donat la volta a la Cooperativa, entrem al bonic camí al Pla de la Devesa.



Entrem a la fantàstica Fageda d'en Jordà

La Fageda creix sobre la colada de lava del volcà del Croscat que s'estén pels municipis de Santa Pau, Olot i Les Presses. És un bosc de faigs excepcional, ja que es troba a 550 metres d'altitud i amb unes condicions d'humitat perfecta. Les roques volcàniques permeten que el drenatge de l'aigua sigui molt eficaç. Es troba en un espai pla, amb turons suaus i uns arbres que tenen més de 25 metres d'alçada. Un indret espectacular.

Creuem amb calma tota la Fageda i tornem al punt de inici de aquesta excursió.



Garàcies i fins a la propera !!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada