dilluns, 22 de maig del 2017

RIELLS DEL FAI - GRAUET DE L'ULLAR - MIRANDA DELS FRARES - SANT MIQUEL DEL FAI - COVA DE LES TOSQUES - GORG D'EN JERONI - LA PINEDA 2017 05 20


Petita caminada circular per la part de ponent dels cingles de Bertí, començant a la població de Riells del Fai, on pujarem primerament a dalt dels cingles pel Turó de l'Ullar, para resseguir la cinglera pel sender del GR5 fins a Sant Miquel del Fai, on farem visita en aquest espai fascinant envoltat d’aigua roca i natura, per després tornar a Riells, pel camí mes frecuentat, al costat del riu Tenes. Un recorregut amb bones vistes i amb variats paisatges.


INICI: Arribant per la carretera BV 1483, a l'entrada de Riells del Fai, trobem a la dreta l'ampli aparcament que hi ha a la cruïlla del Regassol amb el Passeig de Mossèn Jaume Plans, on podrem deixar el cotxe. 

ITINERARI: Iniciem el recorregut pujant pel mateix Passeig fins al centre de Riells del Fai, passant pel costat de l'església de Sant Vicenç i arribant a la carretera (La Sagrera), on veurem el primer pal indicador, seguirem les indicacions de Corriol d'Ascens, per la carretera durant un quilòmetre i mig, travessant els habitatges de La Vall Blanca, i sortint, trobarem a la dreta un altre pal indicador. (Cal estar atent) 

Aquí deixarem la carretera per enfilar-nos decidits pel sender que passa al voltant del Paller del Boll, per després planejar una estona per la part baixa del cingle fins a trobar el camí fressat a la nostra dreta que torna a enfilar-nos cap al Grauet de l'Ullar. Farem una estona de forta pujada, on arribant a la paret ens desviarem a veure les balmes, continuant fins a trobar a l'esquerre el GR 5, un camí que ens semblarà una autopista si el comparem amb al anterior, i que planeja per la part de dalt del cingle amb un fabulós panorama, fins a arribar-nos al magnífic mirador de La Bandera, amb vistes de Sant Miquel del Fai i la vall del Tenes. 

Baixem al Rossinyol i el seu pont per travesarlo i pasem la Foradada, pas al cingle. Entrem al recinte, que és obert en ser dia festiu, tenim preu amb descompte per haver pujat caminant. Fem el recorregut interior amb les típiques visites fins a arribar-nos a la Cova de les Tosques. Entre anada i tornada, amb esmorzar inclòs, ens estarem una hora i mitga. 

Baixem pel camí senyalitzat cap a Riells, aquest un poc més freqüentat, passem pel trencall del camí a la Font Fresca, seguim un tros amb el paviment empedrat i una vegada passat la Madella i el seu antic molí, trenquem a la dreta per arribar-nos al bonic Gorg d'en Jeroni al riu Tenes. 

Tornem a la pista passant per la Font Pineda i el seu arbre monumental, seguim per la pista, passant pel molí de la Pineda i arribar-nos al Regassol, traspassem la carretera on tenim l'aparcament, inici d'aquest bonic recorregut. 

DISTANCIA: 13,08 quilòmetres - DURADA; 4,10 hores caminant, amb la visita a Sant Miquel farem un total de 5,27 horas total. DESNIVELL: 514 metres.

 
Sortim de l'aparcament a l'entrada de Riells del Fai, travessant el poble i passant al costat de la església de Sant Vicenç.

Quan anem deixant els últims habitatges, tenim enfront una bona vista de l'imponent Turó de les Onze Hores.

Deixem l'asfalt i trenquem a la dreta, agafant en bona pujada el corriol al cingle.

Pasarem al costat del bloc de pedra del Paller del Boll.

Tenim a sobre el cingle al que pujarem pel Grauet de l'Ullar.

A la vegada que anem pujant el panorama se amplia, vistes de Riells del Fai


Farem una àmplia llaçada per anar salvant les parets.

Agafem el trencall al Grauet de l'Ullar ara en forta pujada.

Arribem a la paret del cingle, on ens desviem un moment del sender per visitar las balmas.


Arribem dalt del cingle al Turó de l'Ullar

Tenim un gran panorama, es pot fins i tot, albirar al fons la ciutat de Barcelona

Ara caminarem pel GR5 que voreja per dalt el cingle, un camí més fressat i còmode de fer.



Tenim una bona vista dels Cingles del Perer

Tenim a la vista Sant Miquel del Fai

Arribem al mirador de La Bandera, plataforma panoramica a la Vall del Tenes.

Vistes de la Vall del Tenes

Un sender en baixada ens portara cap al riu Rossinyol.

Pas al costat del Rossinyol

Arribem al pont, accés a la Foradada, pas per travessar al cingle i arribar a Sant Miquel del Fai.

Entrem al recinte del Santuari de Sant Miquel del Fai


 
Es pot veure l’única església romànica del nostre país construïda íntegrament sota una balma que li fa de sostre i de parets. També unes bones conduccions de aigues.

Les primeres notícies sobre l'església-cova de Sant Miquel són de l'any 997, any en què el comte Ramon Borrell va donar-la al comte Gombau de Besora perquè hi construís un monestir. El Monestir va ser habitat per una comunitat de monjos benedictins fins l'any 1567. Posteriorment, va ser regentat per sacerdots seculars.

Pasem pel Llac de les Monjes amagat sota les pedres

Anem fent el camí sota la balma per un bonic passadís interior de la muntanya

Salt del Tenes des de la balma, un fabulos espectacle d’aigua


Veiem la part de dalt del cingle, part del camí que en fet per arribar

Arribem a l'ermita romànica de Sant Martí del Fai del segle X, un tranquil indret que ens servirà per fer un merescut esmorzar.

Aprofitem i baixem a visitar la Cova de les Tosques

La cova de les Tosques es molt bonica i val la pena fer el tomb per visitarla.

Interior de la cova

Vistes des de la cova


Tenim una bona vista de Sant Miquel del Fai, des de l'altre banda

Agafem el camí que baixa a Riells del Fai

Baixant tenim completa vista del Salt del Tenes

Pasem pel trencall a la Font Fresca

El camí empedrat


La Madella

La primavera es deixa veure als camps del fons de la vall


Ens desviem per veure el Gorg d'En Jeroni



Font de la Pineda amb el seu Plàtan monumental


Ara tenim a la dreta els cingles del Perer

Passem pel Molí de la Pineda i farem un poc mes de pista i arribem al punt d'inici finalitza'n aquesta bonica ruta d'avui.


Gràcies i fins la propera !!


Monument a Josep Pla



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada