dilluns, 3 d’abril del 2017

LES LLOSES: PONT DEL CREMAT - RIERA DEL MAS - ARQUERS - EL COLL - VALLESPIRANS - SANT ESTEVE VALLESPIRANS - BOÇACS - CASAL SABATERS 2017 04 01



Petita caminada pel municipi de més extensió de la comarca del Ripollès, Les Lloses, on caminarem per uns indrets, poc concorreguts, però a la vegada molt interessants. Anirem amb certa calma, gaudint de la pau que transmet aquest bonic entorn solitari. Un recorregut per un paisatge encisador, ple d'aïllades masies, que no deixen de ser edificacions que amaguen molta història, com la senzilla església de Sant Esteve de Vallespirans, indret que sembli oblidat en el temps. Una ruta relaxant.


APROXIMACIÓ: Per la carretera C-17 i just abans d'arribar a Ripoll, tombem a l'esquerre al punt quilomètric 92, agafant la C-26, que va a Les Lloses, passat el punt quilomètric 184, just abans d'arribar al Cremat, trobem una pista a mà dreta cap a Sabatés, la prenem i just a l'entrada deixem el cotxe a la petita esplanada. 

ITINERARI: Comencem remuntant la pista, coincidint amb el GR-1 que deixarem ben aviat al Casal de Sabaters, que pertanyia a Lo Batllo de les Llosses, un dels lloctinents de Perot Rocaguinarda, el famós bandoler. Continuem la pista amb la Rivera del Mas a la nostra esquerra, on ben aviat albirarem les ruïnes del Molí de Can Sabaters, continuem amb la visió a dalt de la masia de Sabaters, a la que no hi pugem. Prosseguim per la pista arribant al rierol, en aquest punt tenim el Gorg de la Por, un bonic salt que fa l'aigua, però avui és dia plujós, i és bastant dificultós l'accés. 

Continuem remuntant pel mateix cantó del riu, deixant la pista, ara seguim un corriol que va pels camps a la masia de El Prat, hi pugem pel Mallol intentant no traspassar cap fill ferro per enllaçar amb la pista que ens dura a la casa d'Arquers, una gran masia just al coll. 

Mentre pugem als Arquers, podem gaudir d'un preciós paisatge de la vall. Baixem per la pista avall fins que arribem a la cruïlla de La Rovira del Coll, agafem l'esquerre seguint uns senyals grogues fins a arribar a El Coll, que passem fins a uns cartells indicadors, triem el GR-1, on trencarem a l'esquerra, per un pendent que baixa a la pista, cap als Vallespirans. Un cop al mas, pugem per derrere al turonet, on tenim un antic roure monumental rodejat d'un cercle de boixos, l'arbre semble mort però s'aguanta sencer. 

Desfem el camí fins a El Coll, enfilant el turó amunt per un camí molt directe (senyals grogues) fins a arribar a Sant Esteve de Vallespirans. Una petita església amb el seu cementiri al costat, nosaltres el trobem un indret tranquil, on gaudirem una estona de la pau que transmet. Seguim pujant uns metres, fins a la Rectoria, ben situada en un bonic cim amb fantàstiques vistes. 

Seguim per darrere el mur de la casa, continuant fins al bosc, on seguirem els senyals grogues, pel que diuen es el Camí de Missa. És un preciós corriol, no massa fresat, amb arbres caiguts, que si estem atents, no tindrem problema per trobar la riera de la Font del Perer, que enllaça de nou amb el GR-1, el qual seguirem, sense agafar la carretera, passant per el Boçacs i de nou pel Casal Sabaters, fins al lloc de sortida. 

DISTANCIA: 11,11 quilòmetres – DURADA: 3,45 hores caminant, nosaltres dediquem amb parades un total de 4,25 hores – DESNIVELL: 343 metres.

Sortim al costat del Pont del Cremat, en un dia plujós on tindrem algun petit xàfec, però que ens deixarà anà fent. Remuntem la pista amb direcció Sabaters.

De seguida passem pel Casal de Sabaters, que pertanyia a Lo Batllo de les Llosses, un dels lloctinents de Perot Rocaguinarda, el famós bandoler.

Anem al costat de la Riera del Mas, a la part de dalt tenim la masia de Sabaters.

Baixem a la Riera del Mas que avui baixa esvalotada per les recents pluges.

A poc a poc entrem a la vall


Riera del Mas pel Gorg de la Por

Deixem la pista continuant recte, agafant sender pels camps cap al Mallol.

Farem pel Mallol, un revolt en pujada cap al mas El Prat, a la dreta de la foto.

Agafem pista en pujada cap al Arquers, al fons dels camps.


Arribant al Arquers


La Quintà d'Arquers, bucòlic camp de pastura ple de vaques disseminades.



L'impressionant mas Arquers, al camí ral de Ripoll

Deixem El Arquers i fem baixada al Coll.



El Coll

Cruïlla al coll, on agafarem a l'esquerre i de baixada el GR-1


Farem per bona pista, baixada a Vallespirans

Tenim a la vista el Puig del Catllar, on darrere es Ripoll.

Arribant a Vallespirans

Vallespirans

Roure Monumental rodejat d'un cercle de boixos al turó de Vallespirans.

El Maidéu, quant arribem de nou a El Coll.

Pugem el turó per arribar a Sant Esteve de Vallespirans.

La Rectoria al fons

Arribem a l'encisador indret de Sant Esteve de Vallespirans, un lloc que sembli oblidat al pas del temps.

El curiós cementiri

La parròquia de Sant Esteve de Vallespirans es dreça dalt d'una petita serra, a 886 m d'altitud, al sector muntanyós del NE del terme de Les Llosses. 

Esglesia de Sant Esteve de Vallespirans


L'església, inicialment romànica, fou molt modificada al segle XVIII; l'absis es reemplaçà per un presbiteri rectangular, i es féu una nova porta (que duu la data del 1759) i un campanar de torre baix i massís; el mur de ponent, reforçat amb contraforts, deixa veure l'obra romànica del segle XII.

Pugem a la Creu de la Rectoria

La Rectoria situada a 993 metres d'altitud, en un entorn idíl·lic, amb bones vistes.

Deixem els espais oberts per ficar-nos a l'espès bosc, ens guiarem (no gaires)  pels senyals grogues.

Cal estar atent al sender i els senyals, doncs trobarem molts arbres caiguts que poden fer despistar-nos.

Nosaltres al bosc tindrem una petita granissada, però hem de dir, que és un dels indrets més bonics de la ruta.


Travessem el Rec de la Font del Perer, sortint al GR-1

El Boçacs

Seguim el GR-1, pasant de nou pel Casal Sabaters i ja fins a arribar al punt de sortida, acabant aquesta tranquil·la ruta, en la que no hem trobat cap persona durant tot el recorregut !


Gràcies i fins a la propera !!!




Aprofitem d'apropar-nos a Santa Maria de les Llosses, un bonic indret a la zona.



4 comentaris:

  1. El lugar es precioso y relajante . En otoño la variedad de colores es un espectáculo. Muy buen reportaje fotográfico y descripción de ruta excelente

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per descriure tan bé la ruta. Avui l'hem gaudit. Una abraçada

    ResponElimina