divendres, 9 de desembre del 2016

RIBES DE FRESER - ROC DEL DUC - ERMITA DE SANT ANTONI - CAMPELLES - CAMÍ DE LA SOIS - PLANOLES 2016/ 12/ 08


Sant Antoni


Petita caminada en la qual hem pogut gaudir d'un fabulós recorregut començant a la població de Ribes de Freser per fer pujada a l'emblemàtica ermita de Sant Antoni, excel·lent mirador de la localitat i de la vall, per continuar visitant la localitat de Campelles, sempre amb unes vistes de les grans muntanyes del voltant. La ruta continua per preciosos boscos fins a arribar a Planoles on agafarem el tren de tornada a Ribes de Freser. El recorregut es força senzill i ideal per tindre una visió diferent de les magnífiques muntanyes del voltant.


INICI: El punt de partida d'aquest itinerari està situat en el mateix nucli urbà de Ribes de Freser. Al peu de la font del carrer Sant Quintí parteix el sender que ens duu fins a l'Ermita de Sant Antoni. (1271 m)

ITINERARI: La sortida ve marcada per l'ascensió des de Ribes fins a l'ermita, sent la durada d'aquest tram aproximadament d'uns 50 minuts a una hora. Comencem travessant la via del tren per un pont i transcorre al llarg d'un sender marcat amb fites grogues que "no deixarem fins al final de la ruta", anirem fent ziga-zaga en forta ascensió, i envoltat de vegetació amb precioses vistes de la localitat i de les muntanyes del voltant.

Poc abans d'arribar, trobarem un pal indicador, en comptes de continuar, tombarem a la dreta per apropar-nos al mirador de Ribes un cim rocós que forma part de l'àrea del Granòfir de Ribes, al mirador trobarem un búnquer i tindrem un gran panorama. Desfem camí fins al pal indicador i pocs metres amunt arribarem al cim de Sant Antoni. Aprofitem per fer un descans i el nostre avituallament.

Les vistes panoràmiques que des d'allà es contemplen són magnífiques, sent un dels millors miradors naturals de la Vall de Ribes: cap a llevant s'albira bona part del terme municipal de Pardines, amb el poble sota el Puig Cerverís, davant (al sud-oest), ens trobem amb l'imponent massís del Taga i el poble de Bruguera estès als seus peus; al nord, es contemplen les muntanyes de Vall de Núria, cap a ponent, la vista s'estén al llarg de la Collada de Tosses.

Una vegada recuperades les forces, continuem per la pista en baixada que arriba a Sant Antoni, fins al Coll de la Casassa (Pal indicador) on trencarem a la dreta i després a l'esquerre per seguir per la pista fins a trobar les primeres cases de Campelles. Arribarem a la carretera i nos apropem pel carrer Major a la plaça de l'ajuntament de Campelles i la seva església de Sant Martí.

Continuem per darrere la església i fer volta al Castell, fins a topar amb el Collet de Cal Climent, on seguirem en pujada per pista deixant els trencalls a la dreta. Arribem a la zona de les Tallades, prenen un camí que surt a la dreta i que va ara en baixada al trencall indicat del Camí del Sois de Dalt, que travessem fent drecera fins a pista que ens conduirà a travessar el torrent del Serrat del Mig i el torrent del Cortaló, ara la baixada més empinada per la Parada, fins a arribar al pont del riu Rigat, on girem a l'esquerra i en pujada per arribar a l'estació de tren de Planoles, on agafarem el tren que ens baixarà a Ribes de Freser.

DISTANCIA: 10,52 quilòmetres - DURADA: 4,00 hores caminant - Nosaltres dediquem un total de 4,45 hores. DESNIVELL: 718 metres.

Creuem el riu Freser

Sortim de Ribes de Freser a les vuit del matí, per agafar el camí a Sant Antoni, amb una temperatura de (-2º) creuem la via del tren per un pont que ens portarà directament a la pujada de la muntanya. 


A mesura que pugem comencem a veure els gegants del voltant com el Puig Cerverís.

Seguirem durant tota la ruta les marques de color groc. La ruta és molt bé indicada en tot moment.


Arribem al Roc del Duc, coronat per un antic búnquer i un fabulós mirador de Ribes de Freser.

 Veiem la banda de les muntanyes de Núria com el Torreneules a la foto.

 Vistes de Planoles a la banda de la carretera de Toses

Arribem a la famosa ermita de Sant Antoni. Al mes de Juny, per la diada de Sant Antoni, patró de Ribes, s’hi celebra una arrossada popular. El rector de Dòrria Mossén Jaume Bonada, el 1661 va fer la prometença de bastir-li una capella si curava Teresa de Solanell, membre d'una notable família de Ribes. El resultat va ser que el 1665 es donava per construïda la capella amb l'impuls del mossèn i l'ajut de la víctima restablerta.

Les vistes panoràmiques que es contemplen són magnífiques, sent un dels millors miradors naturals de la Vall de Ribes: cap a llevant s'albira bona part del terme municipal de Pardines, amb el poble sota el Puig Cerverís, davant (al sud-oest), ens trobem amb l'imponent massís del Taga i el poble de Bruguera estès als seus peus; al nord, es contemplen les muntanyes de Vall de Núria, cap a ponent, la vista s'estén al llarg de la Collada de Tosses.

Bosc del Quer. Baixem fent revolt cap al coll de la Casassa.

Caminarem per pistes i corriols que es fan més i més ombrívols a mesura que anem per l’obaga de la serra, freds al hivern i molt agradables a l'estiu.

Pla de les Manxes, amb Planoles al fons i el puig de Dorria nevat.

La banda de l'obaga encara molt gelada en aquesta epoca.


Comencem a tindre unes bones vistes cap als pobles de Ventolà i Planoles i tota la vall del Rigat amb la collada de Toses al fons.


Arribem al bonic poble de Campelles.

Carrer Major

La travessa segueix per Campelles, on visitarem, el seu mirador (Pza. Major) on comprarem al seu mercat de fruita, també visitarem l´església de Sant Martí, un lloc encantador abans no iniciem la baixada cap a Planoles.

Esglesia de Sant Martí

Vistes dels Torreneules

El Balandrau

Trencall a les Tallades

 Prenem camí a Planoles

El camí és molt panoràmic. Podem veure, el Taga, el Balandrau i el Torreneules cap a llevant, i el Puigmal i el pic de Dòrria cap al nord.

Vistes del Taga


Entre arbres del bosc albirem el Puigmal


Camí de la Sois
El Camí de la Sois, camí tradicional que unia antigament les dues poblacions i ara recuperat en part, malmès en alguns metres per noves pistes creades per a l’explotació forestal.


Baixem al costat del Torrent d'Aspre, un tros una mica tortuós, entre aigües i roques.


Arribem a la part baixa de la vall i creuem pel pont el riu Rigat.

Agafem la carretera de Cal Gasparó per pujar a Planoles.

El camí va a parar a una cruïlla amb el pal indicador R152. Anem cap a l’esquerra en direcció a Planoles ara ja per carretera i en lleugera pujada fins a l’estació de Planoles, a la que hi arribarem a través d’un pas inferior sota les vies del tren.


Arribem a l'estació de Planoles. Ja sols queda esperar el tren per anar cap a Ribes de Freser, punt de sortida d'aquesta bonica sortida.



Gràcies i fins a la propera !!!



Pont del cremallera de Núria a Ribes de Freser




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada