diumenge, 15 de novembre del 2015

RIPOLL - PUIG DEL CATLLAR - RUTA DE LES FONTS 2015/11/14


La Rosa dels Vents

Aquesta excursió circular segueix un sender local molt conegut al ripollès, que comença a la mateixa vila de Ripoll per pujar després a la muntanya del Catllar. Durant la ruta, visitarem l'ermita de Santa Maria del Catllar, així com bonics indrets, el fantàstic mirador de la Rosa dels Vents, la font de Tres Plans, les Basses Tèbies  i a la part baixa, les fonts a la bora del passeig del riu Freser. Es podria dir que les bones panoràmiques i la frondositat del bosc són elements destacables d’aquest itinerari, que ben segur us agradarà.

     

ITINERARI:  Sortim de l'aparcament que hi ha al costat de la caserna dels Mossos d'Esquadra de Ripoll, a prop d'on hi ha un petit túnel que farem servir, per traspassar sota la via del tren, i seguir el vial asfaltat, passant també sota la C-17. Després de seguir aquest vial uns 200 m. agafarem a la nostra esquerra un corriol que ens puja a la Font d'en Jordana. Seguirem sempre les marques de pintura verda i blanca, que ens acompanyaran tota la ruta.

Aquí el camí gira al SE, pujant pel Calvari i el Pla de la Bandera, on hi ha el Fortí de pedra, després arribarem al mirador de la Rosa dels Vents amb unes fantàstiques vistes, i fem un gir cap al SO., pujant pel Collet de Fornells i amunt fins a arribar al Puig del Catllar.

Comencem el descens seguint les marques del Sender Local per pista poc transitada, quan comença a estar millor la pista, passem per la font de Tres Plans, el mas dels Tres Plans i per les Basses Tèbies, tot indicat per pals indicadors.

Arribem de nou a sota de la via del tren i visitarem la font del Tòtil i la font de la Roca que està a tocar del Freser. Seguim a la bora del riu passant per sota de la C-17 i en poc temps arribem a l'aparcament de sortida.

DURADA: 4,15 hores temps total  DESNIVELL ACUM.: 466 m. DISTANCIA: 9,86 quilometres. CARTOGRAFIA: Taga Editorial Alpina

Aparcament de Ripoll al carrer Pla de la Ordina, al costat de la caserna dels Mossos d'Esquadra de Ripoll, molt a la bora del riu Freser.

Travessem la via del tren i passem sota la C-17

Deixem pista i pujem pel corriol de la font d'en Jordana

Font d'en Jordana

El Calvari (ruines)

Vistes de Ripoll entre l'espessa boira del matí




El Fortí de la Bandera

El mirador de La Rosa dels Vents

Vistes des del Mirador, El Puig Estela i mes a l'esquerra el Taga.

El Puigmal


Sempre, les marques de pintura verda i blanca, ens acompanyaran durant tota la ruta.

Vistes des del Catllar

Ermita de Santa María del Catllar en ruines.

L'antiga parròquia i després santuari de Santa Maria del Catllar corona un cim de 1.104 m d'altitud, al SW de la vila de Ripoll. A l'indret d'un antic castell, propietat inicial dels comtes de Cerdanya, s'erigí un gran temple romànic que fou consagrat pel bisbe i abat Oliba el primer de gener de 1040, en honor de santa Maria.

El terratrèmol del 1428 li féu caure la volta, i al segle XVII, quan l'església es transformà en santuari, es construí un ample cambril a l'indret de l'antic absis, i prop seu es bastí la casa o hostaleria dels ermitans. Depenia del monestir de Ripoll, i restà abandonat en ocasió de la destrucció d'aquest; resten els murs de l'església i l'arrencada d'una volta de canó.

Era un edifici d'una sola nau feta amb carreus grossos i ben tallats. Es troba en estat ruïnós, de total abandó, envoltat d'antenes i amb un repetidor de televisió a prop. L'edifici és datat al final del segle XI o principi del XII. (enciclopedia.cat)




Antenes de telecomunicacions al Puig de Catllar.

Baixant pel camí de Garona al Catllar



Al fons, vistes del cim del Taga 

Font dels Tres Plans


Vistes dels pics de l'Olla de Nuria

Casa dels Tres Plans


Ens desviem uns metres i baixem al torrent del Tres Plans. (El indicador per les Basses Tibies esta una mica avançat del seu lloc correcte)

Les Basses Tèbies

Torrent dels Tres Plans, pass sota la via de Renfe

La font del Tòtil

El Freser

La font de la Roca



El Puig del Catllar des del riu



Finalitzem la nostra ruta al costat del riu Freser i com encara era aviat per dinar, decidim fer una volta per la localitat de Ripoll.



Monestir de Santa Maria de Ripoll


Fins a un altra !!!



En un racó d'una petita plaça del centre de Ripoll, puguem trobar La Taverneta, un lloc encantador per prendre un bon dinar i alguna cosa més, que ben segur recordaràs. Ja el diu el seu eslògan, "Volta el món i torna a la Taverneta"





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada