dimarts, 6 de maig del 2014

VIDRÀ- SANTUARI DE BELLMUNT- DEGOLLATS - SALT DEL MOLÍ - 2013/11/02


BELLA FAGEDA ARRIBANT A BELLMUNT

Excursió circular de tardor. Curta ascensió des de Vidrà al Santuari de Bellmunt, fabulós mirador de la comarca d'Osona, per la preciosa fageda, amb esmorzar a dalt per fer pais, i després baixar per el precios bosc, cap a la Tosca de Degollats, al costat del Salt del Moli en el camí Sant Pere de Torelló, i de nou arribar a Vidrà per la zona inferior del poble.



ESGLESIA DE SANT HILARI DE VIDRA

Temple del segle XIV, d'una nau amb capelles laterals. La primera construcció de l’església de Sant Hilari de Vidrà i la constitucíó en parròquia, va ser promoguda per Ranlo, Abadessa de Sant Joan de Ripoll o Abadeses , qui hauria estat casada amb un senyor de Milany. L’Acta de consagració d’aquest església és de l’any 960. Fa més de mil anys, doncs , que el terme de Vidrà va organitzar-se en parròquia.

VIDRA

L'etapa medieval de Vidrà és la més interessant i coneguda de la seva historia. Cap el 960, el terme de Vidrà estava estructurat en 8 viles rurals: La Salgueda, Palou, Cabagès, Covilplana, Ciuret, Sant Bartomeu de Covildases, Bosquerons i casa d'Arig amb les Planes. El terme vidranès quedà sota el poder de la família de Guifré Pilós i posteriorment passà a la casa vescomtal de Besalú, Ranlo, abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Des del segle XII fins a mitjans del XIV es visqué un període de pau i prosperitat sota la protecció dels senyors de Milany.



DEIXANT VIDRA 


EL PEDRAFORCA
AL FONS CABRERA I EL PLA DE AIATS

CAMI A BELLMUNT

BELLMUNT A LA PART SUPERIOR




SANTUARI BELMUNT

VISTES DES DE BELLMUNT

ALÇADA PER AL COSTAT DE SANT PERE DE TORELLO

ESMORZAR EN BELLMUNT, UN PLAER !!

ANTIGA IMATGE DE BELLMUNT

Al segle XI, el comte de Besalu, cedeix el castell de Sa Reganyada que segurament tenia una capella, situat al mateix lloc al seu fill Guillem. És la primera menció d'una construcció, les restes de la qual encara es troben enfront del santuari actual, i que formava part d'una línia defensiva que comprenia els castells de Sa Reganyada, Curull i Besora. El castell va ser abandonat una vegada va perdre el seu valor estratègic i el 1240 es fa menció per primera vegada d'un santuari, encara que el 1219 es té notícia d'una capella dedicada a la Mare de Deu de Bellmunt. El 1392 es parla per primera vegada d'eremites que fan col·ectes; el 1554 celebren una missa cada diumenge i el 1557 s'amplia la capella i es fa un habitatge per l'ermità i un alberg. Amb els temps pateix diverses profanacions (1822, 1835 i 1936) i estralls pel temps meteorològic com caiguda de llamps, fins que el 1982 laDiputació de Barcelona, emprèn les reformes que han donat lloc a l'actual santuari, hostal i restaurant. La inauguració de les reformes va tenir lloc el 16 d'abril de 1990.

ESPESSA VEGETACIÓ AL BOSC




PER EL CAMI DE VIDRA A SANT PERE DE TORELLO



ARRIBANT A VIDRA





VIDRA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada