dilluns, 19 de juny del 2017

TONA - SANT MIQUEL DE VILAGELIU - FONT DEL TRIAL - CAN REGÀS - SANT CUGAT DE GAVADONS - TURÓ DE BELLVER - NUALART - L'ULLER - FLORIAC - 2017 06 15


Sant Cugat de Gavadons

Recorregut que comencem a la localitat de Tona per pujar al Turó de Bellver, passant per les ermites de Sant Miquel de Vilageliu i de Sant Cugat de Gavadons i que ens ofereix unes bones vistes de l'entorn i un bon paisatge per caminar. Al mirador de l'Ermita de Sant Cugat de Gavadons, es pot gaudir d'un fantàstic panorama de la banda del Puigmal, el Puigsacalm, Cabrera, el Pla d'Aiats, les Guilleries i molts dels municipis del voltant, com Taradell, Tona, Vic, etc. Una excursió relaxant i sense cap dificultat.



INICI: Començarem la caminada a la part alta de Tona, on és situat l'antic balneari Codina amb el carrer Picasso. 

ITINERARI: Seguim el carrer Picasso cap a la zona esportiva, passant per la dreta del flamant camp d'esports, pel camí del Vilar i continuem pista fins a l'ermita de Sant Miquel de Vilageliu. Bonic indret. Continuem pista asfaltada direcció l'aqüeducte i al primer trencall baixarem al torrent de Güells que pujarem per la dreta. Seguim camins pel torrent travessant-lo i passant per la Font del Trial, ara entrarem a un paratge de camins trialers fins a sortir al mas de Serrarols. 

Seguim pista fins a la cruïlla de les carreteres BV-5303 amb la N-141c, on veurem a l'esquerra que comença una pista (PR-c 43) que passa al costat del Mas Güells, on era l'antic castell. La pista va guanyant alçada amb bones vistes de Tona, entre boscos de roure fins a passar per can Regàs, on a l'esquerre és la font i mina del riu Congost. Continuem pel pla de Regas, quan arribem a una cruïlla, on deixarem pistes per enfilar-nos per un corriol enfront cap al Mirador i l'església de Sant Cugat de Gavadons. Un bonic indret on aprofitem per esmorzar. 

Decidim arribar-nos al Turó de Bellver, considerat un "100 cims", però el cim no és gaire atractiu i es malmès per una torre elèctrica i una caseta al seu cim, pot ser, la vista més maca es cap a Sant Cugat de Gavadons. 

Baixem per la pista asfaltada al coll de Nualart, per continuar fins a l'Oller, on la deixarem per una pista a l'esquerre. Seguirem vorejant el Serrat del Puig amb vistes a Collsuspina i baixarem per la pista fins a la carretera. Una antiga pista surt enfront amb direcció al Floriac, però a pocs metres hem de recular, el sender està tant embardissat que és impossible d'avançar i ens obliga a fer un bon tros de carretera fins a l'antiga Fortalesa del Floriac. Actual restaurant. 

Seguim travessant el Pla de Bruguer i baixant per corriols al fons del torrent per la Costa de Can Barbat, on agafarem el mateix camí de Sant Miquel Vilageliu fins a Tona, al punt on hem començat de bon matí. 

DISTANCIA: 17,17 quilòmetres – DURADA: 4,45 hores caminant, nosaltres dediquem un total amb parades de 5,50 hores. - DESNIVELL: 540 metres.

Iniciem la caminada a la part alta de Tona, on és situat l'antic balneari Codina, per agafar la pista que va a Sant Miquel de Vilageliu. Malgrat que comencem d'hora, les 6,30 hores, hem tingut un dia força calorós, on no bufava gens d'aire i que ens ha obligat a fer alguna paradeta de mes.


Arribem a Sant Miquel de Vilageliu

Església romànica al costat de la masia de Vilageriu, s’esmenta  l’any 958 com situada "in Villa Gerile", ja que depenia dels senyors de Rocafort que també eren senyors de Vilageriu.

L'església és situada en un bonic indret amb vistes al Montseny.

Crüilla de camins indicada

Pugem pel torrent de Güells al que creuarem més d'una vegada.

Font del Trial

Pugem pels camins de Serrarols. Una delícia pels amants del trial.

Passem al costat del mas de Serrarols.

Al fons tenim el Mas Güells, per on passarem, propietat que es va construir amb pedra i elements d'una antiga fortalesa o castell que es trobava al turonet que hi ha al costat de la masia.

Sortim a la cruïlla de les carreteres BV-5303 que ve de Tona amb la N-141c, on comença una pista que agafarem i coincideix amb el petit recorregut PR-c 43.

Anem pujant per la pista amb vistes del Castell de Tona

La pista va pujant i ens ofereix un bonic panorama.


Arribant a Can Regàs (970 metres) on a l'esquerre és la font del mateix nom i fa de naixement reconegut del riu Congost. Malgrat el seu petit cabal.

Pla de Can Regàs

Ja tenim a la vista Sant Cugat de Gavadons

A la crüilla agafem el petit corriol que tenim enfront.


Arribem a Sant Cugat de Gavadons

Des del mirador que hi ha prop de l'església es pot contemplar una esplèndida panoràmica de la plana de Vic, el Montseny i els Pirineus orientals, el Cabreres i el Puigsacalm... 

Les primeres notícies del lloc de Gavadons daten de l'any 948, quan formava part del terme del castell de Tona. L'edifici actual es va construir en el segle XII, si bé ha estat molt modificada al llarg dels segles. Inicialment tenia la condició de parroquial, que va perdre en algun moment abans del segle XIV, quan depenia de Sant Andreu de Tona. En el segle XIX s'uneix a la parròquia de Collsuspina, moment en què es construeix una rectoria, tal com consta en la llinda de la porta d'entrada n'apareix la data de 1817.

Aprofitem l'ombra que dóna l'edifici i la tranquil·litat del lloc, per fer una bona parada i donar gust del nostre esmorzar.

És un indret relaxant, on la silueta de l'ermita, amb els seus xiprers, retalla'n el blau cel de l'alt de la muntanya.

El Turó de Bellver considerat un "100 cims" Es tracta d'un malmès cim, coronat per antenes, caseta de comunicacions i torre elèctrica, que el fan poc estètic i agraït.

Punt geodèsic del Turó de Bellver (1046 metres)

Passem pel mas del Bellver

Anirem deixant enrere el coll de Nualard travessant amplis camps de conreu.

Una pista asfaltada ens portarà a l'Oller


Pla de Mas Bastó

Arribem a l'Oller, on girarem a l'esquerre cap el Camp.


El Camp

Pasem pel camí al costat del torrent del Camp amb molta vegetacio.


Pel Sot del Puig tenim una bona vista de Collsuspina.

Les antenes del Castellar sobre els camps del Garet a Collsuspina.

Baixant pels Llisos

Sortim al kilòmetre 38 de la carretera de Collsuspina, on havíem d'agafar un camí al Floriac, però estava molt atapeït de vegetació i era impracticable.

No queda altre que fer un pesat quilòmetre de carretera.

Passem per sota del Floriac, antiga fortalesa i actual restaurant, on pel segle II aC passava una via romana en aquest punt, i va ser en l'època dels Carolingis (segle XIII) quan es van construir petites fortaleses per protegir aquesta via de mercaderies. Als anys 80 el Mas Floriac va ser restaurat mantenint tota l'estructura de la casa i conservant pedres datades del 1107, 1568, entre d'altres.


Arribem a l'extens Pla de Bruguer

Després de travessar-lo baixem al torrent de Güells per la Costa de Can Barbat.

Arribem de nou a Sant Miquel de Vilageliu, on ja enfilarem al punt d'inici de Tona, per finalitzar aquesta relaxant sortida d'avui.



Moltes gràcies i fins la propera !!!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada