diumenge, 1 de febrer del 2015

GURB - SANT ANDREU DE GURB - BOSC ENCANTAT - TURÓ DE LA CREU DE GURB - PINASSA MONUMENTAL - SANT ROC - SANTA ANNA - HOSTAL EL MOLÍ 2015/01/31


El sol il-lumina el camí a Gurb


Caminada circular molt variada per la zona de Gurb, on pujarem al Turó de la Creu de Gurb, un dels miradors importants de la Plana de Vic i un lloc molt significatiu pels vigatans. A la ruta afegirem llocs realment molts macos com la parròquia de Sant Andreu de Gurb, El Bosc Encantat del torrent del Puig que es tracta d'un petit bosc educatiu i a la vegada molt divertit, també visitarem la Pinassa Històrica Monumental, l'ermita de Sant Roc, la curiosa església de Santa Anna, per parar a l'Hostal del Molí de Gurb. Una ruta que ens sorprèn, per la bonica varietat de paisatges.



ITINERARI: HOSTAL DEL MOLÍ DE GURB - CARRER PUIGAML DE GURB - ENCREUAMENT C-17 - EL JOVELL - SANT ANDREU DE GURB - BOSC ENCANTAT - FONT DEL PUIG - PLA DE LES ROVIRES - ENCREUAMENT EL TRANSVERSAL - DESVIAMENT ELS GARRIGONS - MIRADOR DELS TARRESOS BLANCS - ELS 6 PINS - LA PETITA BAUMA - TURÓ DE LA CREU DE GURB - TURÓ DE LA MINA - PRC SANT ANDREU DE GURB - LA PINASSA HISTÓRICA - LA SERRA DE L'ORO - CAMI DE VASPELLA A SANT ROC - SANT ROC - PRC 41 - PONT DEL CAMI RAL - EL DOCTOR - ENCREUAMENT C17 - L'ORIOL - SANTA ANNA - HOSTAL DEL MOLÍ DE GURB.

TEMPS : 4,15 HORAS EN MARXA -  5,00 HORES AMB PARADES.


DISTANCIA APROX.: 15,20 KMS.

Sortim de la població de Gurb, nosaltres triem l'aparcament de l'hostal del Molí, on després a la tornada, aprofitarem per fer-li una visita al seu restaurant. Tenim bona temperatura, tot i que encara no ha sortit el sol. A la foto, passarem per sota la C-17.

Tenim enfront nostre, el Turó de la Creu de Gurb, on tenim intenció de pujar-li per la banda transversal, un poc més llarg però amb molt bones vistes.

Al fons, comença a sortir tímidament el sol, nosaltres anem fen aproximació entre camps de conreu.


Arribem a Sant Andreu de Gurb, al fons el Casal.

Sant Andreu de Gurb
És la parròquia més gran de les quatre que hi ha al terme municipal de Gurb. Està situada al peu mateix del característic turó del Castell de Gurb, a 563 m d'altitud. Aquesta església apareix documentada l'any 942 i devia pertànyer primerament als senyors del castell, els vicaris comtals de la família dels Gurb-Queralt, però des del seu inici exercí com a parroquial.

Passem al costat de la Creu de Sant Andreu de Gurb, per endinsar nos al bosc del Torrent del Puig.

Entrada al Bosc Encantat

Aquest, em sembla que era un poc presumit, es va deixar fer fotos, mentre que a la vegada canviava de posició.

Un recorregut que segueix el Torrent del Puig el qual està plagat de fonts, animalots de fusta i de cartells molt educatius, tot gràcies al Grup Fem Camí de Gurb. També han fet molt treball posant indicadors pels senders al Castell de Gurb i molts altres llocs de la muntanya. Impressionant.




Algunes de les tantes figures que podem trobar al bosc encantat.

La Font del Puig, ja donava aigua des de abans del 1771.

Una vegada creuat el pont, enfilem camí a dalt, cap al Castell de Gurb, on al principi ens trobarem una part molt empinada i relliscosa.

 Per la zona del Pla de les Rovires


Per un moment el paisatge canvia i apareixent uns turons erosionats com si fossin dunes grisoses, son els Tarresos Blancs.

Mirador dels Tarresos Blancs

Camí dels 6 pins.

Al sud podem observar tres dels turons emblemàtics que voregen la Plana de Vic, el Turó de Sant Sebastià (788 m.) amb l'ermita del mateix nom, i el Serrat del Vilar amb la Creu de la Miranda (824 m.) i mes enllá el Puig de en Castellar o Turó de les Antenas (1024 m.)


 
Anem fent els últims metres per arribar al Castell de Gurb

El Turó de la Creu de Gurb 842 m.

És la nostra segona vegada al Turó del Castell de Gurb, i no nos deixa indiferent tornar a veure l'impressionant panorama.

Restes del Castell de Gurb

Apareix esmentat a partir del 886 com a"castrum Gorbi". El Castell de Gurb va ser habitat fins el 3 de març de 1373 en que un terratrèmol el va afectar i malmetre severament. Avui dia només en queden els fonaments i la cisterna. Després de la seva ruïna pràcticament des del segle XIV, en una excavació del 1968 feta per un grup de gent de Gurb hi aparegueren diverses restes. També es van trobar indicis de la capella de Sant Esteve, que al segle XIV tenia capellà propi.
La Taula d'orientació i la senyera.

Anem seguint les marques del PR en direcció a Sant Julià de Sessorba.

La Plana de Vic es va obrint al paisatge, oferint les vistes de pobles com Roda de Ter, Manlleu, Torelló, Santa Cecília de Voltregà, etc.

Ens tirarem una bona estona pels boscos de Costa Xica.

La Pinassa Monumental Històrica

Aquesta Pinassa es troba situada en una canal de la obaga de Vespella al sud-oest de la Serra de l'Oro. La pinassa té un diàmetre de tronc de 0,75 metres i destaca especialment per una alçada de 27 metres.


La Serra de l'Oro
Un más ara obert, que semble abandonat i que pertany a la parròquia de Sant Cristòfol de Vespella.

Els camps de El Puig

Sant Roc
Es tracta d'una església votiva dedicada a Sant Roc amb motiu de la pesta del còlera. La capella va ser construïda al voltant de 1886.

Tenim a la vista Sant Andreu de Gurb


Per el Jovell

Camí de tornada

Sant Sebastiá 

 Arribant a Gurb i per el carrer de Puigmal.

Santa Anna de Mont-ral.

Para visitarla se tiene que pedir la llave en la casa adosada a la iglesia.


Esta iglesia se encontraba dentro del antiguo término del Castillo de Gurb y fue la capilla particular de la familia Mont-ral dentro de la parroquia de Sant Andreu de Gurb.

El lugar Mont-ral no aparece nombrado hasta el 1180 cuando se documenta la casa fuerte o domus del Monte Regale que da nombre a una familia de caballeros de este nombre que posteriormente cambiaron por el de Gurb. Fue esta familia noble la que edificó al lado de su casa una iglesia dedicada, inicialmente a Santa Maria. En 1190, después de su consagración, los Mont-ral la cedieron al obispo de Vic. A finales del siglo XIII en la iglesia había altares dedicados a Santa Maria, Santa Anna y el Santo Espírito. A lo largo del siglo XV la advocación del Santa Anna se impuso a la de Santa Maria.

El edificio no ha sufrido demasiadas modificaciones. En 1936 fue profanada pero se restauró posteriormente. En la actualidad se mantiene abierta al culto.


El restaurant El Molí ens va anar molt bé per recuperar nos de la caminada...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada